2011

09. november 2011

Europeisk spesialisteksamen, et mislykket konsept?

Et ukjent antall norske patologer har forsøkt seg på den europeiske spesialisteksamen og noen (bl.a. undertegnede) har strøket. Sheruan Hardy i Fredrikstad gikk opp til eksamen i Helsinki i august i år og mener at kvaliteten på både spørsmål og snitt var for dårlig. Flere som vil dele sine erfaringer?
09. november 2011

Kollega Barbara Karwinska er død.

For en del tid tilbake mottok vi det sørgelige budskap at vår kollega, overlege dr. med. Barabara Karwinski, var gått bort i en alder av 57 år. For patologer utenfor Bergen er Barbara blant annet kjent for sin doktoravhandling fra 1995 om obduksjoner. Avhandlingen vakte stor oppmerksomhet, med oppslag på 1. side i Aftenposten og telefonstorm til patologen. Einar Svendsen har skrevet nekrolog.
09. november 2011

Prostata på Karolinska - et kurs til etterfølgelse

14 norske patologer besøkte nylig professor Lars Egevad i Stockholm for kurs i prostatapatologi. Tre hele dager rundt flerhodet mikroskop, med innlagte tester og løpende diskusjon med ekspertisen bød på aha-opplevelser ikke bare for undertegnede.
25. august 2011

Mangel på patologer kan forsinke kreftbehandling.

Før politikerne kan utstede garantier på at kreftpasienter skal få behandling innen rimelig tid, må det fokuseres på de svake ledd i diagnostikk- og behandlingskjeden. Et av dem er manglende kapasitet på patologiavdelingene. I et innslag fra 4. august spår NRK Rogaland ventetid på opptil én måned for diagnoser på vevs- og celleprøver.
25. august 2011

Når patologen er skurken –

er han ikke en av oss. Og han er sjelden. Etter et riktignok heller overfladisk dykk i norsk kriminallitteratur i sommer, sitter jeg igjen med bare to patologiske mordere. De som ikke tar seg nær av at skurken avsløres, er velkommen til å lese videre. Og alle inviteres til å komme med flere litterære tips!
25. august 2011

HPV-test: Takstendringer utsatt!

I en pressemelding 30.6. kunngjorde HOD at de likevel avventer en evaluering fra Kreftregisteret.
25. august 2011

Vel overstått lungekurs i Tromsø!

Slik skal det gjøres! Oddrun Kolstad og Samer Al-Saad besøkte kurset til professor Helmut Popper i Graz sist sommer - og inviterte ham prompte til Tromsø året etter. Professor Popper var velvilligheten selv og holdt oppmerksomheten til 37 kursdeltagere fanget i to lange dager. Og snittene som ble diskutert ble lagt ut digitalt, takket være lynrask innsats i siste liten fra patologiavdelingen på Ahus.
25. august 2011

Mer debatt om HPV-tester

Både Bjørn Westre og Sveinung Wergeland Sørbye går hardt ut mot Helsedirektoratet i siste nummer av Sykepleien. Og får svar.
25. august 2011

HPV-test i sekundærscreening - direktoratet har talt!

Kortversjonen i Helsedriektoratets svar er at LSIL bevares, at argumentet om å gjøre opp testmaterialet i Kreftregisteret før man endrer takstene ikke er gyldig fordi det uansett ikke vil gi noe svar på sensitiviteten og at retningslinjene for triage og HPV- taksten derfor endres i nær fremtid.

Side 2 av 3