2013

01. april 2013

Tromsø får det til!

og belønnes med Kvalitetsprisen 2013 fra Norsk Forum for Kvalitet i Helsetjenesten. Avdelingen har kuttet svartidene til en tredel og er nå nede i ti dager i gjennomsnitt, sykefraværet er redusert med over 50% og arbeidsmiljøet er bedret. Vi gratulerer med velfortjent pris!
18. mars 2013

DNPs forskningspris til brystkreft

Fem av 11 faglige foredrag på årsmøtet omhandlet brystkreft. Monika J. Engstrøm og kolleger i Anna Bofins forskningsgruppe vant prisen for sine forskningsresultater på svulster i en brystkreft-screeninggruppe fra 1956-59 i Nord Trøndelag,og har sammenlignet amplifikasjon av topoisomerase- (TOP2A) og Her2 genene. Priskomiteen fremhevet gruppens bruk av arkivmateriale med moderne metoder og den potensielle kliniske relevans.Og påskeegget gikk til Sonja Steigen fra Tromsø, med eneste ikke-neoplastiske kasus og fancy presentasjonsteknikk.
17. mars 2013

Under en tango av Håkon Bleken

ble det fra årsmøtedeltagerne i Trondheim ytret krav om bedre struktur og sterkere styring. Et fastere grep om utdanningen, med hyppige og mer basale kurs, samt innføring av nasjonale, standariserte diagnosemaler var ønsket. Møtet pangstartet med en innføring i moderne sarkomdiagnostikk av barnepatologen Rita Alaggio fra Padova. Trondheim imponerte med spennende og viktig forskning. Og under festmiddagen feiret DNP 90 år med en leder i spagaten.
13. mars 2013

Nye retningslinjer for EGFR og lungesvulster

Andelen EGFR-mutasjoner i plateepitelkarsinomer er så lav at det ikke lenger anbefales med rutinemesssig testing. Dette er resultatet av en gjennomgang av testene fra de to siste årene. Nye retningslinjer, som også har detaljer om Alk, er lagt ut under faggruppe lunge.
13. mars 2013

Patolog i dødens fotspor

Patologen og professor Lars Uhlin Hanssen forteller om sin hverdag, med rettsmedisinske obduksjoner på én side og forskning og diagnostikk av kreftprøver fra levende pasienter på den andre. Patologen er glad for det varierte arbeidet. " Å være rettsmedisiner på heltid, og ikke gjøre noe annet enn å se død og elendighet hadde blitt litt slitsomt, tror jeg. Jeg har stor glede av å drive med kreftdiagnostikk. Da står det noen og venter på svaret. Det har betydning for liv og død."
13. mars 2013

Bryst på kvinnedagen!

8.mars disputerte Cand. scient Kristin Jonsdottir på genekspresjons-signaturer i brystkreft. Jonsdottir har isolert RNA fra mer enn to hundre formalinfikserte tumorprøver og sett på uttrykk av ulike typer mikro-RNA, i forhold til andre patologiske og kliniske parametre. Arbeidet, som kan bidra til en bedre klassifisering, utgikk fra avdeling for patologi ved Stavanger universitetssykehus og har tatt mindre enn 3 år. Vi gratulerer med vellykket gjennomføring!
06. mars 2013

Patologi på Stortinget!

Stiftelsen Innen48timer stod bak møtet om Kreftstrategi 2013-2017 på Stortinget 5. mars. Patologien var satt først på listen over "Hva er viktig nå". Patologforeningens leder Ying Chen benyttet anledningen til å informere politikere og andre tilhørere om en av de viktigste flaskehalsene for raskere diagnoser. Spriket mellom en prøveøkning på 27 % og antall legestillinger på 3,7 % de siste fire årene taler for seg selv. Bekymringsfullt er også nye tall som viser reduksjon i antall utdanningsstillinger!
31. januar 2013

Med et bein i forskning og et i utdanning!

I forskning vil alltid komme perioder hvor eksperimentene mislykkes og man opplever at det går tregt. Spennende kasus i diagnostikken vil da kunne bidra til å opprettholde entusiasmen og minne en på hvorfor man forsker, forteller Clara Hammarström, som etter fire år i D-stiling vet hva hun snakker om. Og den store utfordringen er å balansere tiden.Forskningsutvalget har latt Clara fortelle om livet i en D-stilling. Les mer.
12. januar 2013

Kan patologi være morsomt?

Dette spørsmål stilte William St. Clair Symmers seg på 70-tallet, da studentene uteble fra forelesningene. Årsaken var ikke bare kjedelig patologiundervisning ved Charing Cross Hospital, men også økt press på studentene, som etter en reform måtte pendle mellom flere sykehus, fikk utvidet pensum og måtte delta i en rekke nye seminarer, forskningsposjekter og klinikker. Hvordan skulle patologien kunne konkurrere?Symmers svarte med forelesningsserien "Curiosa et Exotica".

Side 3 av 3