Det skulle være en selvfølge

at trafikkulykker etterforskes! Særlig når ulykken har dødelig utgang! For legfolk er det overraskende å få vite at en bilfører som omkommer i en trafikkulykke ofte blir gravlagt uten at noen har undersøkt hvorfor avdøde ikke stoppet i tide. En nylig publisert studie fra Trøndelag viste store sprik i obduksjonshyppighet ved unaturlige dødsfall. At mindre enn halvparten av trafikkofrene ble undersøkt, har vakt oppsikt. At rettspatologene i Trondheim får drahjelp fra blant annet Statens vegvesen,Trygg Trafikk og kolleger ved Rettsmedisin i Oslo kan kanskje endelig bidra til at småpenger ikke lenger er avgjørende for rettsikkerheten. Rettsmedisinske obduksjoner må finansieres uavhengig av det lokale politikammers budsjett!

Artikkelen til Frost, Slørdal, Vege og Nordrum ble publisert i november 2012 og handler ikke bare om lokale forskjeller på 20% i undersøkelsen av trafikkofre. At bare 11 % av suicidene ble undersøkt i Nord-Trøndelag er minst like skandaløst. At gruppen fant at rettstoksikologiske undersøkelser ved de rettsmedisinske obduksjonene som ble utført hadde positivt utslag i >70%, kan gi en pekepinn om betydningen av en høy obduksjonsfrekvens ved alle unaturlige dødsfall. Ved Akershus universitetssykehus har man funnet at antallet medisinske obduksjoner av ofte unaturlige dødsfall utenfor sykehuset øker mot slutten av året. At politiet har mindre penger mot slutten av budsjettåret kan være en forklaring.
Stray-Pedersen ved Rettsmedisin i Oslo, som tidligere blant annet har bidratt til å rette søkelys mot barn som trafikkofre, påpekte nylig ovenfor VG  at det for de pårørende var en enorm belastning å måtte leve med usikkerheten om hva dødsulykken skyldtes: "Tenk å få vite at faren din hadde en hjernesvulst som gjorde at han mistet kontrollen istedet for å tro at han tok livet sitt".

Delegering av det økonomiske ansvaret for etterforskning av unaturlige dødsfall fra det såkalte delinkventfondet til den lokale politimyndighet på slutten av 90-tallet førte til et umiddelbart fall i rettsmedisinske obduksjoner. Nå er det på tide at noe gjøres.

G.C.Alfsen, web.red 

Se også oppslag i Tidsskriftet fra januar 2013. Oppslag i Adresseavisen fra 19. april og i VG fra 2.mai  kan hentes ned fra høyre.