Hos patologen i Ålesund - en reise verdt!

Patologen i Ålesund lever opp til sitt gode navn og rykte, bokstavelig talt. Fra 1986 er Bjørn Westre den ukronede keiser og har i mange år regjert alene. Man går ikke ut fra hans kontor uten å være minst en faglig diskusjon rikere.Avdelingen satser nå aktivt på utvidelse og utdanning av kortreiste spesialister. Her er en av de kortreiste: Camilla Jøsok Nybø, avbrutt i frysesnittsdiagnostikk av en ovarialtumor.

Avdelingen ble stiftet i 1976. Etter at den første avdelingsoverlegen, Pablo Brundelet, hadde vendt tilbake til Andorra i 1984, ble driften sikret med ukentlig innsats av patologer fra Bergen og Trondheim. Det var således en ung og herreløs avdeling Westre overtok.

Hvor mange hjemler avdelingen har nå er litt uklart. Avdelingene i Molde og Ålesund har tidvis delt hjemler og i mangel på søkere er noen bortlånt til andre avdelinger. I DNPs årsmelding opererer Ålesund med én spesialisthjemmel, nemlig avdelingsoverlegen. I antall ansatte er avdelingen derfor Norges minste, noe som ikke gjenspeiler seg i prøvetallet. Man kan få prestasjonsangst av mindre. Norges mest effektive?

Ny sykehusstruktur i regionen innebærer en sannsynlig samling av patologitjenestene til Ålesund og en utvidelse er tvingende nødvendig. Byen er ikke bare en arkitektonisk perle, men også et vitalt sentrum for dynamiske sunnmøringer. Westre satser nå på stabilitet i etterfølgelsen. To lokale patologer er derfor under opplæring. Sykehuset i Ålesund betaler lønnen for de to første årene i Trondheim, før LISene flytter hjem.

I mellomtiden overlever avdelingen igjen på dugnadsarbeid fra andre avdelinger eller pensjonister. En ikke ukjent situasjon i Ålesund, der mange norske patologer har fått sin ilddåp opp gjennom årene. Og lært å sikre kvalitet og tid ved selv å håndtere preparatene fra begynnelse til slutt.

På spørsmål om tid til oppdatering og kurs innrømmer Westre at det skorter på det for ham selv. Men rister også på hodet over det han kaller Keiserens nye klær. Gammel nomenklatur med nye navn - eller innføring av prognostiske variable uten holdbar reproduserbarhet.  Selv er han ekspert på det meste - og sikkert en av få patologer i Norge som ikke slurver en gang ved mitosetelling. Alle mammatumores telles ved hjelp av fosfohiston H3,  i perfekte immunsnitt.

LIS'ene Camilla Jøsok Nybø og Siri Nes Tjørstad får store sko å fylle. Og kanskje lar flere seg inspirere av utsikten?