Den norske patologforening

2017

International Pathology Day!

15.november finner tusenvis av arrangementer sted over hele verden, deriblant i Norge. Vi er herostratisk berømt gjennom TV-serier med patologer i hovedrollen, men få vet hva vi egentlig driver med: nemlig å stille diagnoser på levende. En stor del av Norges befolkning vet ikke at patologen alt har bidratt til deres helse: det er vi som gransker celleprøven fra livmorhalsen, sjekker ut føflekken som godartet eller stiller kreftdiagnosen på nåle-prøven fra brystet - for å nevne noe. Men før prøven når patologens øye, må den gå et stykke vei.
14. november 2017

Patologiavdelingen i Trondheim har illustrert prøvens reise i en filmsnutt. I Stavanger er yrket beskrevet i et innlegg på intranettet. Brosjyre over alt annet av hva patologen gjør kan du laste ned til høyre.

Patologene, som er legespesialister med mange års spesialtrening i å gjenkjenne sykelige forandringer, er under kontinuerlig press, med økende antall prøver med stadig høyere krav til presisjon. Flere patologiavdelinger sliter med svartider. Likevel: de fleste patologer trives i faget sitt - og rekrutteringen er god. 

Gratulerer med dagen til alle Norges patologer! Uten dere stopper helse-Norge opp!
Eller for å si det med en av onkologene på Radiumhospitalet: "Without tissue: no issue".