Dat Tan Nguyen fikk midler fra FOU fond

Overlege Dat Tan Nguyen ved patologiavdelingen Nordlandssykehuset, Bodø, fikk tildelt midler fra DNPs FOU fond. Han takker! Her kan du lese mer om prosjektet.
Overlege Dat Tan Nguyen ved patologiavdelingen Nordlandssykehuset, Bodø. Foto: privat
Overlege Dat Tan Nguyen ved patologiavdelingen Nordlandssykehuset, Bodø. Foto: privat
human papillomavirus. Illustrasjon: Istockphoto.com
Menneskelig papilloma virus(HPV). Illustrasjon: Istockphoto.com

HPV DNA (Cobas) vs. mRNA (Proofer’7) test og risiko for CIN2+ hos kvinner med ASCUS/LSIL

Dat Nguyen Tan

Patologi avdeling, Nordlandssykehuset - Bodø

Livmorhalskreft utvikles over mange år gjennom en serie av forstadier. De aller fleste celleforandringene utvikles som følge av persisterende infeksjon med Humant papillomavirus (HPV).  Jo lenger HPV-infeksjonen vedvarer, desto større er risiko for celleforandringer og kreft (CIN2+). Persisterende HPV-infeksjon over mange år regnes som en nødvendig forutsetning for at livmorhalskreft kan utvikles.  En forbigående HPV-infeksjon varer fra 8-16 måneder og i over 90 % av tilfellene går infeksjonen over av seg selv uten at det oppstår behandlingskrevende celleforandringer.  

Det er påvist mer enn 200 HPV-typer.  HPV-typene 16, 18 og 45 er de typene som gir raskest utvikling av CIN2+ samtidig som de er de hyppigst forekommende HPV-typene hos kvinner med livmorhalskreft. HPV-typene 16 og 18 forekommer i 45-55% av alle alvorlige forstadier til og i 70% av alle livmorhalskrefttilfellene.

HPV test i primærscreening har større sensitivitet for CIN2+ initialt, men lavere spesifisitet enn cytologi.  Det betyr at langt flere kvinner må følges opp med ny HPV-test eller henvises til kolposkopi/biopsi sammenliknet med cytologi primærscreening. 

Det finnes ulike HPV-tester med svært ulike egenskaper. Litt forenklet kan man si at HPV-DNA testene påviser sekvenser av DNA som er forenlig med HPV fra cytoplasma eller kjerne.  HPV-DNA testene påviser tilstedeværelse av DNA. På en annen side påviser HPV mRNA-testen (PreTect HPV-Proofer’7) onkogen aktivitet fra syv høyrisiko HPV-typer (16, 18, 31, 33, 45, 52 and 58) som er årsak til >90% av kreft hos kvinner. Siden DNA-test (Cobas) påviser tilstedeværelse av 14 HPV-typer, og mRNA-testen påviser kun onkogen aktivitet av syv typer, vil det være store forskjeller i antall positive prøver ved bruk av de to ulike testsystemene. 

Formålet med studien er å undersøke om 7-typer HPV mRNA-test positivitet kan predikere utvikling av CIN2+ siden testen indikerer onkogen aktivitet (ekspresjon av viralt E6/E7). Og om triage med Proofer’7 mRNA HPV test gir tilleggsinformasjon blant kvinner med HPV DNA positive test og LSIL/ASCUS i cytologi med tanke på tilstedeværelse eller utvikling av CIN2+ i påfølgende histologi, hos kvinner 34-69 år gammel.  Total 250-300 pasienter uten tidligere sykehistorien av celleforandringer skal inkluderes og alle skal følges opp i henhold til nasjonale retningslinjer (flytskjema for cytologi eller HPV DNA test i primærscreening).

Vi er takknemlig for DNP for å støtte prosjektet.