Maia Blomhoff Holm fikk årets FOU-stipend

Lege i spesialisering ved Oslo Universitetssykehus, Maia Blomhoff Holm, fikk tildelt DNPs FOU-stipend 2022. Hun takker for tildelte midler! Her kan du lese mer om hvordan midlene ble brukt.
Mvh Maia Blomhoff Holm, LIS i patologi ved OUS. Foto: Privat
- Jeg er svært takknemlig for støtten fra DNP, sier Maia Blomhoff Holm, LIS i patologi ved OUS. Foto: Privat

DNPs FOU-stipend 2022: Tumorheterogenitet i pankreaskreft – molekylær subklassifisering og tumormetabolisme

Duktalt adenokarsinom i pankreas (DAP) har en svært alvorlig prognose, med en gjennomsnittlig overlevelse på 6 måneder og en 5 års overlevelse på rundt 7 %. Dette gjør DAP til den fjerde hyppigste årsaken til kreftrelatert død i den vestlige verden i dag, og det vil trolig bli den nest hyppigste kreftrelaterte dødsårsaken innen 2030. 

DAP-tumores kjennetegnes ved en uttalt inter- og intratumorheterogenitet, både morfologisk og molekylært. Nyere forskning indikerer at det også er en stor grad av metabolsk tumorheterogenitet i DAP-tumores. Denne molekylære og metabolske tumorheterogeniteten er sannsynligvis en viktig årsak til den dårlige behandlingseffekten man ser hos DAP-pasienter. For at den økende kunnskapen om tumorheterogenitet i DAP skal kunne komme til nytte i klinisk praksis er det viktig å forstå mer om sammenhengen mellom molekylære og metabolske subtyper i DAP, og videre i hvilken grad og på hvilken måte disse egenskapene kommer til uttrykk som distinkte og identifiserbare morfologiske trekk. I denne studien ønsker vi derfor å kartlegge morfologisk heterogenitet i DAP-tumores og å studere sammenhengen med molekylær subklassifisering av tumorcellene og deres metabolske egenskaper.

Resultatene fra denne studien vil kunne gi grunnleggende kunnskap som kan hjelpe patologer til å beskrive og subklassifisere individuelle tumores mer nøyaktig og dermed bidra til at DAP-pasienter kan få en mer persontilpasset, og forhåpentligvis mer effektiv, behandling. Studien er en del av et større prosjekt om kjemoresistens og tumormetabolisme i DAP som drives av pankreaspatologi-gruppen ved OUS, ledet av professor Caroline Verbeke. Forskningsgruppen er en del av Kreftforeningens nasjonale ekspertgruppe på pankreaskreftforskning (KNEP).

De tildelte midlene fra DNPs FOU-fond har blitt brukt til de immunhistokjemiske undersøkelsene i denne studien. Jeg er svært takknemlig for støtten fra DNP.

Mvh Maia Blomhoff Holm, LIS i patologi ved OUS