Minneord for Ruth Langholm

Vår kjære kollega Ruth Langholm døde 30.12 2023, 85 år gammel.
Ruth Langholm. Foto: Privat
Ruth Langholm. Foto: Privat

Ruth ble født i 1938 og vokste opp i Stavanger. Hun tok medisinsk embetseksamen i Oslo i 1964. I 1966 begynte hun på Avdeling for patologi, Aker sykehus og ble spesialist i patologi i 1972. Hun var tidvis ansatt som amanuensis og deltok i undervisning av medisinske studenter. I 1975 begynte Ruth på Avdeling for patologi på Radiumhospitalet. Først som assisterende overlege og fra 1977 som fast overlege. I en periode var hun også seksjonsleder.

Ruth tilhørte generasjonen av patologer som behersket alle områder innenfor diagnostisk patologi, men spesialiserte seg etter hvert innen hematopatologi der hun i mange år hadde hovedansvar for diagnostikken. Ruth var svært dyktig og engasjert, både som diagnostiker og veileder. Ruth bidro i hematopatologi også ved å ta i bruk immunhistokjemi. Hun var en meget god morfolog, språklig sterk og kjent for sine presise diagnoseformuleringer. Hun var sentral i å introdusere Kiel- og deretter REAL-klassifikasjonen til det nasjonale miljø av lymfompatologer og -onkologer og organiserte flere nasjonale kurs i lymfom- og benmargsdiagnostikk. Denne utviklingen av diagnostikken bidro til mer presis behandling av pasientene.

Hun bidro også vitenskapelig og var medforfatter på mer enn 40 forskningsartikler. i internasjonale tidsskrift, først og fremst innen feltet lymfom.

Ruth gikk av med pensjon fra stillingen som overlege i 2005 etter 30 års tjeneste i avdelingen.

Ruth var på mange måter spesiell, både som kollega og menneske. Som patolog var hun ambisiøs med en sterk lojalitet til både faget og til avdelingens drift, særlig med tanke på kvaliteten av det diagnostiske arbeide og utdannelsen av spesialistkandidatene. Hun var støttende og hjelpsom når hun så behovet. Hennes arbeidskapasitet var enorm. Hun var kjapp, hadde masse humor og en våken kritisk sans overfor det meste inkludert seg selv.

På egne vegne var hun uhøytidelig, svært nøysom og beskjeden. Ruth syklet til jobb året rundt og kom først. Hun fortalte med begeistring om de fine sommerdagene som hun tilbragte på Jomfruland. I tillegg var hun meget interessert i musikk, opera og ballett.

Sykdom gjorde de siste årene vanskelig for Ruth. Våre tanker går nå til familien med datteren Guri, sønnen Erik og barnebarna som har mistet sin mor og bestemor.

Fred over hennes minne.

Bodil Bjerkehagen, Ida Münster Ikonomou, Klaus Beiske, Vera Abeler