Strategiplanen 2016-2020 har definert følgende områder:
Fagutvikling
Forskning
Organisering av tjenestene
Samhandling med andre
Rekruttere og beholde spesialister
FAGUTVIKLING
Vi ser det er en viss variasjon på arbeid ved barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikker og institusjoner i Norge. Det gjelder både på kvalitet av diagnostikk og behandling, antall behandlede pasienter i den enkelte enhet og antall konsultasjoner det enkelte barnet får. Det er behov for en viss koordinering og samkjøring av Fagutviklingsarbeid.
- NBUPF deltar i arbeid med utforming av pakkeforløp i regi av Helsedirektoratet.
- NBUPF skal delta i internasjonale fora hvor fagets fremtid blir utformet, slik som ESCAP, UEMS-CAP, EFTP, IACAPAP, WPA-CAP
- NBUPF skal støtte arbeidet med en Nasjonal BUP- håndbok i samarbeid med RBUP S-Ø, NBUP og Norsk Psykologforening. Veilederen for BUP oppdateres i påvente av dette. Kvalitetsutvalget arbeider med denne saken. Elin Cathrine Holiløkk-Nakken er NBUPF-styrets kontaktperson inn mot Kvalitetsutvalget. Arbeidet med nasjonal veileder i regi av RBUP SØ er stoppet opp i påvente av pakkeforløp. Styret har en intensjon om å oppdatere Veileder for BUP og få denne digitalisert i samarbeid med DNLF som f.eks app til smarttelefoner/nettbrett.
- NBUPF svarer på aktuelle høringer og kommer med faglige innspill på disse.
- Styret i NBUPF tar kontakt med utvalgene for å utarbeide felles forståelse med utvalgene hva som skal være deres mandat og hvordan man best kan koordinere og forankre utvalgenes arbeid i styret.
- NBUPF arbeider konkret med sak om nettbasert journalinnsyn.
- NBUPF arbeider sammen med Spesialitetskomiteen og de Regionale Utvalgene i helseforetakene med endringene i spesialisering av Barne- og Ungdomspsykiatere
- NBUPF jobber (hvordan?) med oppfølging av landsmøtevedtak om etterutdanning av spesialister.
- NBUPF mener det er god faglig praksis å ha bevissthet på "Barnets stemme" i BUP. Barn og deres familier skal i større grad oppleve seg som likeverdige samarbeidspartnere rundt Behandlingsplanen i BUP. NBUPF skal derfor innlede kontakt med flere pasientorganisasjoner og bidra til at deres stemme også blir hørt i våre fora.
FORSKNING/KVALITETSSIKRING
- NBUPF vil jobbe med å utvikle BUP-dagene, slik at forskning og fagutvikling blir en naturlig del av arrangementet.
- NBUPF- styret skal samarbeide med Spesialitetskomiteen og Kvalitetsutvalget om å holde "Forfattermøter" og liknende faglige samlinger for de som ønsker å skrive Vitenskapelige artikler, kronikker og lignende.
- NBUPF skal holde seg orientert, evt delta i NORD-CAP-samarbeidet.

ORGANISERING AV TJENESTENE
Hvilken rolle skal NBUPF ha ift organisering av tjenestene? Man har inntrykk av at det er relativt store forskjeller i organisering av tjenestene. Burde det være noen minimumsnormer i bemanning for at man kan kalle det forsvarlig behandling?
- Gjennom et kartleggingsprosjekt av status ved de forskjellige BUP'ene i landet, f.eks sammen med DNLFs Fagforeningsakse eller DNLF Sentralt, kan vi også kartlegge status om organiseringen tjenesten, herunder akuttpsykiatrisk institusjonsbehandling, ambulante tjenester.
- Sintef utarbeider årlige rapporter fra Helseforetakene, leder NBUPF undersøker hva vi kan få ut av disse.
- NBUPF skal vurdere et samarbeid med NBUP om organisering av BUP-tilbudet.
- Leder Liang tar kontakt med leder i NPF og Norsk Pediatrisk Forening for dialog om samarbeid, profilering utad mm.

REKRUTTERE OG BEHOLDE SPESIALISTER
BUP er ennå et relativt nytt og lite fag i DNLF. Barne- og Ungdomspsykiatere er viktige for BUP-faget. Når barn skal på sykehus, må de treffe en lege også :-)
Barne- og Ungdomspsykiatere har også en viktig funksjon i BUP ved å kvalitetssikre det diagnostiske arbeidet. Dessuten er Barne- og Ungdomspsykiaterne den eneste faggruppa i BUP som har formell kompetanse på både på somatisk- og psykisk helse.
- NBUPF skal vurdere et samarbeid med NBUP og Helsedirektorat/HOD for å øke bevisstheten om en bemanningsnorm for Barne og Ungdomspsykiatere (og andre faggrupper) i BUP..
- NBUPF skal engasjere seg for å beholde nettverksbygging for LIS-leger, f.eks gjennom grunnkursene og BUP-dagene.
- NBUPF skal vurdere å gjennomføre en form for "Medlemsundersøkelse" om forholdene ved egen arbeidsplass/klinikk.
- NBUPF skal jobbe for at Faget og vår spesialitet skal bli mer synlige utad i den offentlige debatten. Dette vil være viktig for å øke fagets anseelse og BUP som institusjon utad (omdømmebygging). Intervju av Barne og ungdomspsykiater/LIS i Tidsskriftet, skrive kronikker, bygge nettverk blant Journalister, kan være noen av punktene. På sikt bør NBUPF ha en definert Mediestrategi - kanskje i samarbeid med og NBUP og NPF (Norsk Psykiatrisk Forening).
- NBUPF skal engasjere seg i arbeidet med etterutdanning av legespesialister i BUP (hvordan?)