Leder Gynekologen nr 2

I skrivende stund er det kun få uker til Tilde Broch Østborg fra Stavanger og  Lisa Tangnes Leeves fra Tromsø  reiser til Italia på ENTOG –utveksling, og jeg misunner dem! Jeg var selv med på det samme i Slovakia for noen år siden og det var en stor opplevelse. ENTOG utveksling handler om å oppleve et annet lands helsevesen fra innsiden, og å dele hverdag med en annen LIS i 3 dager. Det handler om å la seg inspirere til hvordan vi kan organisere oss bedre her hjemme, og til å knytte bånd på tvers av landegrenser.

Det er fascinerende å møte et Europa som spenner fra Nederland, hvor det er et kjempefokus på utdanning, til Romania hvor man knapt får ta i et instrument før man er ferdig spesialist.  I Nederland har man for eksempel egne fødestuer hvor en veileder kan observere alt man gjør fra utsiden gjennom et ”omvendt speil” (selvfølgelig med den fødendes samtykke!) og  komme med kommentarer i etterkant og eventuelt gripe inn hvis det bærer helt galt av sted. Det settes tid av til supervisjon og veiledning i hverdagen! Tenk det… I Romania tjener man 200 euro i måneden, får gjøre skrivearbeidet for overlegen og er egentlig mer som en hospitant å regne i mange år før man gjør selvstendig arbeid utenom på vakt. Det er tankevekkende at en ferdig spesialist har så sprikende erfaringsnivå i et Europa med fri flyt av arbeidskraft.

I tillegg til alt det faglige snadderet,  får Tilde og Lisa en smak av et mer enn vårlig Italia – det er heller ikke å forakte. Søknadsfristen til utveksling er i slutten av januar hvert år.  Neste års utveksling holdes i Slovenia fra 29. til 31. mai. Komitéen er allerede i gang med forberedelser og dere kan lese mer på  www.entog2017.eu

Med Eirin i spissen, er vi godt i gang med forberedelser til årets forkurs som holdes onsdag 26. oktober.  Det var stor stemning for urogynekologi på forrige generalforsamling, og vi er i ferd med å få på plass et veldig spennende program hvor det vil være noe å hente for LIS i alle kategorier. Fokus vil være på urininkontinens og prolapser – dere finner foreløpig program i denne utgaven av Gynekologen. Det er en glimrende mulighet til å lære mye  gjennom en dag med ganske intenst program, og det gir også mulighet til å få dekket reiseutgifter i forbindelse med årsmøtet. Vi håper alle avdelinger legger til rette for at LIS også får med seg årsmøtet. Det samme gjelder NFOG-møtet som holdes i Helsinki 12.-15. juni. Hvis man er så heldig å skulle dit, vil jeg slå et slag for de såkalte ”pre congress course”-ene som holdes på søndagen. Det er så mange spennende og forskjellige temaer at man får lyst til å være med på dem alle og bare lære og lære og lære.  Alt fra artikkelskriving til praktisk rettede kurs i laparaskopi og kolposkopi til ungdomsgynekologi og menopause og internasjonal helse. 

 Evt kanskje heller bare google NFOG+ 2016+ pre congress course, så finner dere det.

Det er så mye gøyalt der ute – løft blikket, finn energi og bli med!