Redaktørens spalte

FRA REDAKSJONEN

Redaktør: Annelill Valbø

"Tri ting tek aldri tukt, høns, svin og galne kvinnfolk ". Det var ingen som kunne sitere fra Håvamål`s aforismer med slik fynd og klem som min barndoms vestlandske tante. Dengang låt det som en doms-avsigelse, en kritikk av ukloke kvinner som ikke beregnet sitt publikum. Og det var det vel også, når hun fra tid til annen beskrev en medsøsters uregjerlige oppførsel. Nå, når jeg både har hørt om hva som skjedde med middelalderens kvinner som ikke tok "tukt", og, jeg har lest om manglende "tukt" og ovarienes rolle i skuespillet "Troll kan ikke temmes", så har vel mitt syn på det å ta "tukt" endret seg noe: Jo færre mennesker som tar tukt, jo bedre ( sosialisering er noe annet!). Derfor ble det et sterkt møte da jeg møtte en "tilsløret" kollega som fortalte meg at det å bruke slør ikke var det samme som å "ta tukt ". Jeg har ment, at kvinner som bruker slør, i utgangspunktet er pålagt dette av regimer der kvinners status er lav og at menns holdning til kvinner i disse landene ikke tålte menneskerettighetenes kritiske lys. Så traff jeg min kollega, på hennes hjemmebane, i Marokko. Hun synes at slør for kvinner er en frihetsgrad. Kvinner kan bevege seg friere, alle ser like ut og de slipper oppmerksomhet omkring sin person og kan faktisk tillate seg en hel del aktiviteter som ellers ville blitt kritisert. Jeg syntes min argumentering var bedre: Hvis samfunnet respekterte kvinner på lik linje med menn, og kvinner sto like sterkt økonomisk, så var det ikke noe behov for å tilsløre sine aktiviteter. Da repliserte hun: Er du sikker på at kvinner i Skandinavia har et bedre liv enn oss? Og så var vi der igjen: Verdi-diskusjonen! Hva er det gode liv? Hvor vellykket er Vestens kultur? Det minner meg om to ting: Min gamle far som sa (da jeg var 17 år og forlovet): " En kvinne som ikke er økonomisk selvstendig har heller ikke råd til å være ærlig med sine følelser!".

Og, det minner meg også om en historie jeg hørte for mange år siden: En amerikansk president besøkte Ghandi i India og spurte den kloke indiske statsmann:

"What do you think about western culture?"

"That would be a nice idea!" svarte den kloke!

Lenger er jeg ikke kommet i avklaringene om kvinners kulturelle tilhørighet og selvstendighet. Ettersom jeg er gynekolog nær et asylmottak, og daglig nesten, konfronteres med "kulturkløfter",må jeg arbeide videre med tankene. Og kanskje spørre en kollega, som også er antropolog, til råds? Jeg kommer tilbake til saken!

Ha en god sommer, det er et helt utilsløret ønske !