Vulvalidelser v/ Magne Halvorsen
EVA RYLANDER: VULVALIDELSER
Det var tydeligvis mange som så frem til et interessant foredrag om dette vanskelige tema.Til tross for en hyggelig og sen bankett var møtesalen nesten fullsatt Lørdag morgen kl 08.30!

Vår svenske kollega begynte allerede tidlig å interessere seg for vulvalidelser etter å ha lært kolposkopi-teknikk av vår egen dr. Kolstad. Nå regnes hun som en av Skandinavias kapasiteter på området.

Emnet har tradisjonelt liten prestisje og pasientene opplever å bli sendt mellom allmennlege, gynekolog og dermatolog. Hun starter med å definere vestibulum som det mest problematiske området og lokaliserte dette til slimhinneområdet et par millimeter innenfor labia minora, inkludert hymenalringen.

Slimhinnen her er ekstra ømfintlig – kanskje fordi den stammer fra endoderm og dessuten er utstyrt med mye sensoriske nervefibre. Selve vaginalrøret er svært motstandsdyktig og sjelden sete for plager.

Hun tok særlig for seg 4 tema, nemlig:

1: Kløe og svie i vulva

2: Candida vulvitt.

3: Penetrasjons-smerter.

4: Vestibulitt.

1.Kløe-svie: Problemet øker. Viktigste årsaker er: Candida. Tørre slimhinner pga overdreven renslighet. Atrofi- (postmenopausalt) og, forårsaket av p-piller (senker østrogen og har høy gestagenvirkning). Irritativ: Såpe-parfyme. Exem. Lichen chronicus pga overdreven mekanisk kløing. HPV- ser ut til å gå tilbake. Lichen sclerosus (østrogen og testosteron hjelper ikke- derimot er potente corticosteroider – f. eks. Dermovat over lengre tid anbefalt).

Lichen planus, VIN, Mb. Paget og invasiv cancer er også mulige årsaker til svie- kløe.

Diagnose: Se pasienten i aktiv fase! Ikke behandle blindt. Still en diagnose. Hvis tvil - ta biopsi.

2.Candida vulvitt: I akutt fase gir det hevelse, rubor, sprekkdannelse og en skinnende slimhinne. Ikke alltid man ser typisk soppfluor.

Symptomene er oftest samleiesmerter og er ofte assosiert med p-pillebruk og oralsex. Kosthold med søtsaker gir ikke økt candidaforekomst!

Egenbehandling med soppmiddel fra håndkjøp på apoteket bør gjøres høyst to ganger, ellers er det risiko for feilbehandling og utvikling av kroniske vulvaplager.

Ved recidiv bør pasienten sees, helst i akutt fase. Ta dyrkning! 42% av kvinner i Rylanders vulvamottakning har oppvekst av candida.

Kronisk candidainfeksjon er hyppig og defineres som mer enn 4 infeksjoner i året.

Behandling

: Canesten er anbefalt til lokalbehandling ved ukompliserte infeksjoner.

Ved hyppige recidiv anbefales Diflucan 150mg p.o.

Ved kronisk infeksjon anbefales Diflucan 150mg en til to ganger i uka i 1-6mnd. Dette er dyr behandling og Borsyrekapsler 600mg daglig i 14 dager kan være et alternativ.

Genrelle råd: Ikke trange bukser. Ikke truse om natta. Ikke overdreven renslighet. Ikke oralsex.

3.Smerter og svie ved samleie. Omfatter 13% av kvinner i 25 års alder. 1/3 av jenter på ungdomsmottakingen har smerter og svie ved samleie.

Årsaker: Candidavulvitt, Sprekker i slimhinnen. P-pilleatrofi (de klarer ikke gjennomføre samleie likevel så p-piller kan forsøkes seponert). Trang hymen. Erosiv lichen. Bekkenbunnsspasme (kanskje kan dette komme av for tidlig sexuell debut?). Vaginisme, primær eller sekundær. Vestibulitt.

4.Vestibulitt: Kroniske smerter i vestibulum. Mer enn 6mnd varighet. Penetrasjonssmerter.

Funn:

Lokalisert rubor og trykksmerter i vestibulum.

Årsaker

: Vestibulum er ømfintlig for stor "slitasje". Tåler ikke for stor belastning. Man forsøker likevel, og forsvinner lysten og lubrikasjonen avtar, plagene øker og man har en ond sirkel. Andre årsaker er tykk hymen. Overdreven renslighet. Dermatitt pga såper og parfyme, bind osv. Overbehandling med lokalmidler, for eksempel soppmidler.

Behandling av stor dyspareuni ved vestibulitt:

Seponer p-piller og alle lokalmidler. Forsøk Xylocain gel 5-6 ganger daglig. Fysioterapi med bekkenbunnsavslapning.Kognitiv behandling- ved vaginisme og bekkenbunnsspasmer. Kan bryte ond sirkel. Trisykliske antidepressiva som trappes opp til 50 mg om kvelden kan forsøkes. Operasjon: Hvis diagnosen er sikker og intet annet hjelper kan operasjon forsøkes. Man recesserer da de angrepne områdene av slimhinne i vestibulum og kan også ta med noe av hymen. Defekten dekkes ved å trekke ned vaginalslimhinne som er langt mer resistent mot sykdom. Opptil 80% av pasientene hun har operert ble fornøyde.NB: Operasjon er nødløsning og hjelper kun for pasienter som ikke har født.

Noen råd til slutt: 1:Se pasienten i akutt fase. 2: Ikke behandle før man har diagnose. 3:Ta biopsi hvis tvil: 3:Kutt ut lokale midler hvis de svir. 4: Forsøke samleie-opphold.