Vedlegg 2

Informasjon til pasienter som ved fødsel har fått en skade av endetarmens lukkemuskel

Hvorfor er endetarmens lukkemuskel skadet?

Under fødselen blir bekkenbunnens muskler og bindevev strukket, og det kan oppstå rifter. Mange førstegangsfødende får mindre rifter, men i sjeldne tilfelle går riften fra mellomkjøttet til endetarmen slik at lukkemusklene blir helt eller delvis revet over. Det er økt risiko for å få rifter i lukkemusklene når hodet kommer svært raskt helt på slutten av fødselen, barnet er stort eller forløses med sugekopp eller tang.

Hva er endetarmens lukkemuskel?

Lukkemuskelen er en ringmuskel rundt den nederste del av andetarmen. Lukkemuskelens funksjon er å holde på luft og avføring. Muskelen virker ved å være konstant sammen-trukket. Dersom lukkemuskelen har vært skadet og ikke er fullstendig tilhelet, kan lukkemekanismen være svekket og dette kan medføre at man ikke har kontroll over tarmluft eller kan ha lekkasje av avføring.

Hvordan repareres en skade av lukkemuskelen?

De skadde muskelendene samles med oppløselig tråd. Deretter sys riften i mellomkjøttet. Det er vanlig med hevelse og ømhet i dette området etter fødsel. Tråden som benyttes oppløses av seg selv i løpet av en til to måneder. Stingene skal derfor ikke fjernes med mindre de er svært plagsomme.

Hvor lenge har man smerter etter fødselen?

De første dagene etter fødsel er det normalt at det svir når du tisser. De første ukene kan det klø i området hvor det er sydd. Tilhelingen av såret vil normalt ta tre til fire uker. Du må derfor forvente at det kan gå opptil en måned før du er helt smertefri og har fått normal følelse rundt skjeden.
Du kan forvente at du har behov for smertestillende medikamenter en til to uker etter fødsel. Vi anbefaler at du benytter 1 gram paracetamol (Paracet/Panodil) opptil 4 ganger i døgnet. Dette kan suppleres med Ibux 400 mg 3 ganger daglig. Hvis du får sterke smerter eller feber, bør du kontakte lege eller fødeavdelingen. Økende smerter kan være tegn på infeksjon eller blodansamlinger i vevet.

Hygiene

Du skal holde såret rent ved å skylle med lunkent vann hver gang du er på toalettet. Du bør ikke skrubbe eller vaske iherdig i området hvor det er sydd. Som regel er det tilstrekkelig å benytte hånddusj.

Amming

Du skal forsøke og ikke sitte lenge om gangen den første uken etter fødsel. Det er en god idé å amme ved at du ligger på siden. Smertestillende medisin skader ikke barnet via morsmelken.

Gode råd om avføring den første tiden etter fødselen

Det er normalt at avføringen kommer i gang først et par dager etter fødsel. Du vil få tilbud om et avføringsmiddel mens du er innlagt. Du bør fortsette å benytte dette avføringsmiddelet de første to ukene etter fødsel (laktulose 15 ml 2 ganger daglig). Unngå å trykke mye. For å unngå hard avføring bør du drikke 1,5-2 liter vann hver dag og spise fiberrik kost som fullkornbrød, frukt, rosiner eller svisker. Hvis du får tynn avføring, bør du redusere inntak av avføringsmiddel.

Luft fra tarmen

Det er normalt at man ikke kan holde på tarmluft de første ukene etter fødsel. Musklene og nervene trenger tid på å komme i normal funksjon igjen.

Når skal jeg ta kontakt med lege eller sykehuset?

Du skal søke hjelp i følgende situasjoner

  • Hvis du får feber
  • Hvis det kommer stor hevelse i vevet
  • Dersom sårsmertene øker på
  • Hvis du tror at sår har sprukket opp
  • Hvis du lekker avføring

Gode råd om sårtilheling den første tiden

  • Unngå å sitte for lenge da det det kan belaste såret og kan gi mer smerter
  • Legg deg ned og stå opp av sengen ved å rulle på siden
  • Ligg gjerne på siden når du ammer
  • Løft maksimalt 10 kg de første fire til seks uker
  • Bruk smertestillende medikamenter etter behov
  • Unngå hard avføring

Blir jeg normal igjen?

De fleste som har fått en skade av lukkemuskelen, har ingen varige plager. De fleste som har plager, har manglende kontroll over tarmluft og i svært varierende grad. Noen få kan få lekkasje av avføring eller ha hastverk med å komme på toalettet når man kjenner at man skal tømme tarmen. Det er viktig at man søker hjelp for dette da det finnes behandling.

Fysioterapi og gode råd om gjenopptrening

Noen fødeavdelinger tilbyr veiledning av en fysioterapeut før du reiser hjem fra sykehuset. De kan veilede deg i hvordan du kan avlaste bekkenbunnen de første uker etter fødselen og også instruere i hvordan du trener bekkenbunnsmusklaturen. Denne treningen kan redusere risikoen for å få problemer med å holde på tarmluft og avføring så det er viktig å utføre disse øvelsene i mange måneder etter fødselen og helst resten av livet.

Du kan starte å trene bekkenbunnsmusklaturen så raskt som mulig etter fødsel. Det anbefales at du får instruksjon hos fysioterapeut slik at du får kontrollert at du gjør øvelsene riktig og får et detaljert treningsopplegg. Rekvisisjon for dette kan du få ved fødeavdelingen før du reiser hjem.

Bekkenbunnstrening etter fødsel

Hvis du synes at det er vanskelig å begynne å utføre knipeøvelser, kan du benytte følgende råd

  • Ligg på ryggen eller på siden med bøyde knær. Knip sammen i bekkenbunnen
  • Når du kniper, skal du slappe av i musklene i magen, setet og lårene
  • Ta en pause på 5-10 sekunder mellom hvert knip
  • Gjenta knipene fem til ti ganger
  • Gjenta gjerne flere ganger daglig

Sex etter fødsel

Når man har hatt en skade av lukkemuskelen, tar det en måned før riften er tilhelet og man bør derfor ikke ha samleie før etter fire uker. Man anbefaler ikke analt samleie de første to måneder etter fødselen. Din lyst til sex kan være naturlig nedsatt så lenge du ammer. Det skyldes endringer i hormonbalansen og dette medfører også ofte at man er tørr i skjeden. Du kan derfor benytte glidekrem for å unngå smerte.

Kontroll etter skade av endetarmens lukkemuskel

De fleste sykehus tilbyr kontroll i løpet av 6-12 måneder etter fødsel. Selv om du opplever noe plager de første månedene etter fødsel, er det mulighet for spontan bedring i løpet av det første året. Har du store plager, er det viktig at du søker hjelp hos din fastlege før denne kontrolltimen. Det er viktig at dine plager fanges opp, både fordi det finnes behandling og dette vil også være avgjørende for hvilke råd man vil gi i forhold til eventuell en senere fødsel. Dersom du ikke har varige plager, kan du i regelen føde normalt også ved senere graviditeter.