Psykiateren, episode 14: Ketamins plass i depresjonsbehandling

Bør ketamin tilbys til mennesker som ikke har hatt effekt av annen antidepressiv behandling? Dages gjest i Psykiateren mener bestemt ja. Han er psykiater og avdelingssjef på Nordre Østfold DPS, trolig det eneste stedet hvor slik behandling i dag gis på det offentliges regning.
Bilde av psykiateren Ingmar Clausen i gul genser.
Ingmar Clausen er psykiater og avdelingssjef ved Nordre Østfold DPS. Foto: Anne Kristine Bergem.

Episodeomtale

Behandlingsforum skal våren 2024 ta stilling til om Ketamin skal tilbys som behandling av depresjon som ikke har respondert på annen behandling. I dag er det kun Nordre Østfold DPS som tilbyr slik behandling på det offentliges regning. Psykiater og avdelingssjef Ingmar Clausen er mannen bak.

Ketaminbehandling for depresjon har vært et interessant område for forskning og klinisk praksis gjennom flere år. Ketamin er primært kjent som et anestetikum, men det har også vist seg å ha raske antidepressive effekter ved lavere doser.

En av egenskapene ved ketamin er den raske antidepressive virkningen. Mange konvensjonelle antidepressiva kan ta uker eller måneder før de gir betydelige resultater, mens ketamin kan vise positive endringer i løpet av timer eller dager.

Effekten ofte midlertidig, og det kan være nødvendig med gjentatte behandlinger for å opprettholde resultatene.

Foreløpig er ikke er ketamin godkjent for bred bruk i Norge. Det håper dagens gjest i Psykiateren at vil endre seg.