En smak av fugl

Rogaland Legeforenings juletrefest på Rogaland Teater, er nå en godt etablert tradisjon. År etter år har billetter blir revet bort på rekordtid, og det går rykter om at flere leger har sovet med smarttelefonen i senga, for å få tak i billetter.
KVAKK!?! Foto: Camilla Tufto
KVAKK!?!

Denne gangen var jeg litt mer usikker. Stykket som var satt opp, Kvakk!?!, ble markedsført som en musicalisert versjon av «Den grimme andunge» av HC Andersen. Den underliggende historien er godt nok kjent, men kunne dette bli bra? Og, ville våre medlemmer ønske å kjøpe billetter?

Svaret på begge spørsmålene, er et rungende JA! Min skepsis ble gjort til skamme – for dette var bra. Sjelden har jeg blitt både rørt til tårer og rett og slett blown away av en forestilling fra barne- og ungdomsteateret. Men, dette var ikke et stykke først og fremst for middelaldrende menn i sin mest attraktive alder. Dagens hovedpersoner, var barna. Jeg tok med fem av mine/dine/våre. Barna/ungdommene, som ikke skal bli nærmere navngitt, var i alderen 10 (N), 12 (A), 13 (K), 15 (K) og 16 (H) år, og dette var deres dom:

Hva handlet stykket om?

«Den stygge andungen. Alle syntes han var stygg for han var større, derfor likte ingen ham» (N). «De likte ham ikke fordi han var annerledes. Derfor hata de på ham» (K). «Det var en katt som klarte å få fatt i ham fordi han ble ekskludert. Det kan være derfor noen velger å bli med i ISIL. Så stykket viser hvordan en kan bli radikalisert, eller få dårlige venner» (H).

Hva var best med stykket?

«Da han kom seg hjem og traff moren igjen» (K). «Jeg likte veldig godt sangene. Hadde ikke regnet med det, og var litt skeptisk til musical. Likte også veldig godt scenen med gjessene. Veldig kult at de hadde med ekstra ting som skjedde i bakgrunnen. Alle var flinke til å synge» (H). «Det beste var da han ble elsket på slutten» (N).

Var det noe dere ikke likte?

«Nei» (K og N). «Nei, har ikke noe å pirke på» (H).

Hva synes dere om skuespillerprestasjonene?

«De var veldig flinke» (N). «Jeg synes de hadde veldig god innlevelse» (K). «Jeg likte veldig godt hovedpersonen, også han Nugget» (H).

Er det noe annet dere vil si?

«Den stygge andungen var jo diskriminert av sine søsken. Mora var forståelsesfull overfor ungene» (K). «Jeg har ikke hørt den opprinnelige historien på mange år, men synes det var en vellykket adapsjon» (H). «Det beste var sangene og musikken» (K). «Det varte for lenge» (A). «Søsknene var veldig edgy fordi moren var fraværende. Derfor levde de på Prime og Doritos. Prime er en gangsterdrikk. Gangsterne flekser at de har det. De koster vanligvis 40 kroner i butikken, men tidligere var det noen som solgte de på nettet for 100 kroner» (K).

Stavanger Aftenblad gir ikke terningkast til teaterstykker med barn og ungdom. Syd-vesten har ikke samme høye etiske standard. Hvilket terningkast vil du gi?

«6». «5». «5». «6». «5».  Fullt hus der, med andre ord.