Fra tropene til Arktis. Internasjonalt semester i Tromsø

Hva har engelsktalende forelesere og nordlyset til felles? Jo, de lokker legestudenter fra hele verden til lille Tromsø.
Utveksling-lyskasse-713
Trives i nord: Romain Sermet (20, f.v.), Valentina Barbato (23), Jaromír Přidal (23), Noelia Aguiar Alvarez (22) og Victor Chapeau (20) lar ikke mørket og været sette noen demper på humøret.

- Jeg tror ikke jeg hadde kommet hit om ikke undervisningen foregikk på engelsk, sier italienske Valentina Barbato (23). Hun er én av hele 25 internasjonale medisinstudenter som har valgt å reise på utveksling til Tromsø dette semesteret. Syvende semester ved profesjonsstudiet i medisin ved UiT – Norges Arktiske Universitet har de siste tre årene vært et internasjonalt semester. Det vil si at all undervisning har blitt holdt på engelsk.

Og dette har gjort Tromsø til en populær destinasjon for kommende leger som vil på utveksling.
- Hadde jeg reist til et land som Spania eller Tyskland, ville jeg vært nødt til å følge undervisningen på deres språk, og seks måneder er ikke nok tid til å lære seg et språk flytende. Derfor er det veldig fint å kunne komme hit hvor vi kan følge undervisningen på engelsk.
Hun får medhold fra studiekameratene Romain Sermet (20), Noelia Aguiar Alvarez (22), Jaromír Přidal (23) og Victor Chapeau (20), som alle har reist i regi av den europeiske utvekslingsorganisasjonen Erasmus.

Unik opplevelse
Men studentene advarer mot å ta for lett på en utveksling til Tromsø.
- Det er ikke en typisk ”erasmusopplevelse”, sier tsjekkiske Jaromír og fortsetter: Det er kaldt her, byen er liten og man må tåle å leve litt på lavbudsjett.
Spanske Noelia er enig.
- Hjemme i Spania har jeg råd til å dra ut med venner opptil tre ganger i uken og spise på restauranter i helgene, noe som er helt umulig for meg her i Norge.
- Men er man ute etter å oppdage et helt spesielt sted og få en unik opplevelse, da er Tromsø stedet å reise til.
Likevel har opplevelsene kommet til en høy pris, bokstavelig talt.
- Prisnivået er veldig høyt i Norge sammenlignet med våre hjemland, men man tilpasser seg og klarer seg fint etter en stund. Studentene synes spesielt mat og kollektivtransport er dyrt, men de har klart å takle dette på mer eller mindre oppfinnsomme måter.
- Vi fikk tips fra andre studenter om at supermarkedene kaster veldig mye mat på grunn av holdbarhetsdatoen, dermed har vi med jevne mellomrom leta litt i matcontaineren på ICA’en og funnet alt fra frossenpizza og bakevarer til dyre gourmetoster som det har gått helt fint an å spise, forteller Jaromír.

Elsker naturen
Studentene Romain Sermet og Victor Chapeau er blant studentene som har reist lengst for å komme hit. De kommer fra den tropiske franske øya Réunion som ligger i det Indiske hav, øst for Madagaskar og omtrent 200 kilometer sørvest for nærmeste øy, Mauritius.
- UiT var faktisk det eneste alternativet for Erasmusutveksling på medisinstudiet ved vårt universitet, så vi hadde egentlig ikke noe valg hvor vi ville reise, forteller Victor.
- Likevel tror jeg dette er den beste muligheten vi kunne fått. Å reise til Tromsø nord for polarsirkelen, se snøen, naturen og de fantastiske fjellene… Det er perfekt! Spesielt for meg og Romain som driver med friluftsliv.
De er begge imponert over hva studentmiljøet i Tromsø har å tilby.
- Det er en spesiell type folk som bor her. Alle nordmennene går tur på fjellet og driver med sport utendørs, og når man har felles interesser er det veldig lett å bli invitert med på aktiviteter. Jeg synes tromsøstudentene har et enestående tilbud innenfor friluftsliv gjennom Tromsøstudentenes Idrettslag.
Studentene har rukket å se mye av det landsdelen har å by på. - Fjellene på Kvaløya og i Lofoten, isbreene i Lyngen, Sommarøya… Det er utrolig vakkert her, sier Victor.
- Jeg elsker naturen her. Og nordlyset er utrolig vakkert, men det er noe skuffende at det ser mer spektakulært ut på bildene enn i virkeligheten, sier Jaromír, som er ivrig hobbyfotograf.

Utvekslingsstudenter fra andre universitet viser hvor de kommer fra på kartet
Stort undervisningspotensiale
Det er ikke bare naturen rundt Tromsø som får gode skussmål fra utlendingene. De betegner undervisningen ved UNN og UiT som veldig god.
- Forelesningene har stort sett vært gode og forholdet mellom foreleserne og studentene er utrolig bra. Slik er det ikke der jeg kommer fra, der kan foreleserne gjøre akkurat som de vil, de bryr seg lite om studentene, sier Romain.
- Og de snakker svært bra engelsk! skyter Jaromír inn. Noe alle er enige i.
Men det er de kliniske rotasjonene og seminarene som har satt de dypeste sporene.
- Som det største sykehuset i hele Nord-Norge kommer det veldig mange spennende sykdomskasus hit til Universitetssykehuset. Det er et stort læringspotensiale her som jeg synes sykehuset kan utnytte enda bedre, sier Jaromír.
Studentene er ikke i tvil om at de er fornøyde med oppholdet så langt.
- Jeg vil absolutt anbefale studenter fra mitt universitet å reise hit til neste høst, men de må være forberedt på en litt annerledes opplevelse, avslutter Valentina.

Av Erlend Bremnes og Sindre Solberg