Om prisen
Allmennlegeprisen ble innstiftet i 2008 og første gang utdelt i 2009. I statuttene heter det: "Prisen utdeles årlig under ordinært landsrådsmøte til et medlem som har gjort en særlig stor innsats for allmennmedisinen. Tildeling skjer etter vedtak i en komité bestående av to medlemmer fra Allmennlegeforeningens styre og to fra landsrådet".
Prisen settes til kr 15.000,- samt et grafisk trykk som et varig minne for mottakeren.
Komiteen 2020 består av:
Landsråd Christine Agdestein
Landsråd Martin Chapman
Styremedlem Marit Karlsen
Styremedlem Ivar Halvorsen
Vi ber med dette om medlemmenes forslag til en verdig kandidat for denne prisen. Komiteen skal legge vekt på at medlemmet skal ha gjort en ”særlig stor innsats for allmennmedisinen”.
Forslag på kandidater til prisen sendes snarest, og senest innen 9. mars 2020 på e-post til ett av komiteens medlemmer. Forslaget må inneholde en begrunnelse og presentasjon av kandidaten.
Tidligere prisvinnere
Grasrotbevegelsen «Trønderopprøret» fikk prisen for Årets allmennlege 2019.
Med enorm dugnadsinnstas og utallige timer har Trønderopprøret fått problemene i fastlegeordningene og ikke minst oppgaveoverføringen løftet opp i dagen. Deres håndbok om fastlegeordningen og utbredte opplysningsarbeid har økt kompetansen om fastlegeordningen hos politikere og helseledere både lokalt og sentral. Trønderens dybdeundersøkelse Fastlegeundersøkelse hadde fokus arbeidsvilkår og rammebetingelser og har blitt referert en rekke ganger.
Med en tydelig stemme i media har Trønderopprøret vist et brennende engasjement for faget og skapt et bredt politisk engasjement langt utenfor egne rekker.
Fra venstre: Christine Agdestein, Tone Dorthe Sletten, Inga Marthe Grønseth og Hanna Helgetun Krogh.
Fra venstre: Vegard Berge, Tor Magne Johnsen, Børge Lønnebakke Nordberg og Finn Høivik.
Om prisen
Allmennlegeprisen ble innstiftet i 2008 og første gang utdelt i 2009. I statuttene heter det: "Prisen utdeles årlig under ordinært landsrådsmøte til et medlem som har gjort en særlig stor innsats for allmennmedisinen. Tildeling skjer etter vedtak i en komité bestående av to medlemmer fra Allmennlegeforeningens styre og to fra landsrådet".
Prisen settes til kr 15.000,- samt et grafisk trykk som et varig minne for mottakeren.
Komiteen 2019 består av:
Fra landsrådet:
Fra styret:
Nestleder Nils Kristian Klev
Styremedlem Kirsten Rokstad
Vi ber med dette om medlemmenes forslag til en verdig kandidat for denne prisen. Komiteen skal legge vekt på at medlemmet skal ha gjort en ”særlig stor innsats for allmennmedisinen”. Forslag på kandidater til prisen sendes innen 15. mars 2019 på e-post til ett av komiteens medlemmer. Forslaget må inneholde en begrunnelse og presentasjon av kandidaten.
Kvinnen bak Allmennlegeinitativet - Inger Johanne Ravn. En glad og stolt prisvinner. Her med bildet "kor" laget av den lokale kunstneren Ada Lisa Gjeruldsen.
Det har kommet inn svært mange forslag til gode kandidater og komitteen har gjort veloverveide vurderinger for å velge denne kandidaten.
I nominasjonen og begrunnelsen heter det
Kandidaten har blitt nominert fra flere ulike kolleger. Flere har nominert denne personen, uten selv å egentlig kjenne vedkommende. Nettopp dette kan kanskje være noe av bakgrunnen for forslagene som er kommet inn, mange kolleger føler seg relativt nær, uten å egentlig være det. Vedkommende er blitt litt alle-manns-eie i kollegiet, og nesten alle klemmer dennes virke og innovasjon til sitt bryst. Kandidaten er fra sentrale Østland og har bodd i storbyen nesten hele sitt liv. En kort stund tenkte kandidaten på å flytte til Afrika, men valgte heller en afrikareise til et grisgrendt strøk i Norge.Selv om man til daglig sitter isolert i sin praksis på ei øy langt ute i havgapet eller i en trang dal har kandidaten gjort det mulig å delta i et større miljø. Hvor allmennlegene kan diskuteres alt fra banale til kompliserte faglige spørsmål, dele anonymiserte kasuistikker og få hjelp med diagnostikk og behandling. En kan gi eller motta faglig og moralsk støtte i vanskelige spørsmål. Det gis stadig juridiske eller praktiske råd rundt det å drive som lege og en får tilgang til all den kunnskap et samlet allmennlegekorps besitter. Videre kan en dele frustrasjoner eller gleder, diskutere utvikling av fastlegeordningen eller få opplæring i riktig takstbruk. Diskusjonene er mange og temaene svært varierte. Forumet har også blitt en viktig informasjonskanal for å raskt kunne nå ut til allmennlegene noe både fagforeningen og Trønderopprøret har hatt stor nytte av i sitt arbeid.Allmennlegeinitiativet har til og med fått godt erfarne kolleger, med en ektefølt skepsis til Facebook, til å opprette profil, kun for å få med seg det som skjer. Det er i dag utvilsomt den mest effektive kanalen vi fastleger har for rask hjelp og kommunikasjon.Administrator følger godt med i diskusjonene og fører en streng praksis der hun slår ned på useriøs tone og tabloide kommentarer. Hun oppfordrer til saklig, faglig, kollegial og voksen diskusjon selv om det skal være rom for diskusjon og uenighet.Det er derfor en glede i år å kunne overrekke årets pris til kollega Inger Johanne Ravn for hennes møysommelige arbeid med facebookgruppen Allmennlegeinitiativet.
Prisen er på kr 15.000,- samt et grafisk trykk som et varig minne for mottakeren. Årets bilde er laget av den lokale kunstneren Ada Lisa Gjeruldsen født på Nøtterøy og fortsatt bosatt i Tønsberg. Bildet heter «Kor» og er laget i blandet teknikk.
I statuttene står det; "Prisen utdeles årlig under ordinært landsrådsmøte til et medlem som har gjort en særlig stor innsats for allmennmedisinen. Tildeling skjer etter vedtak i en komité bestående av to medlemmer fra Allmennlegeforeningens styre og to fra landsrådet".
Komiteen 2018 består av:
Landsråd Martin Chapman
·Landsråd Bodil Aasvang Olsen
·Nestleder Nils Kristian Klev
·Styremedlem Torgeir Hoff Skavøy·
Morten Laudal- årets allmennlege 2017
Prisen tildeles for et mangeårig og sterkt engasjement for fagutvikling i norsk allmennmedisin, med et hovedfokus på samarbeid mellom fastleger og NAV, og for legers bidrag til utvikling av nyttige og gode e-helseløsninger.
Årets allmennlege tilhører ikke den unge fremadstormende slekt, men den eldre – og fortsatt fremadstormende generasjon av allmennleger. Det startet med opptak på embedsstudiet i medisin for 43 år siden, og endte tidlig i opp primæhelsetjenesten hvor prisvinneren ble spesialist i både allmenn- og samfunnsmedisin.
Prisen tildeles for et mangeårig og sterkt engasjement for fagutvikling i norsk allmennmedisin, med et hovedfokus på samarbeid mellom fastleger og NAV, og for legers bidrag til utvikling av nyttige og gode e-helseløsninger.
Allerede i studietiden var medstudentene velsignet av denne personen med kraftig røst og et snev av Terriergemytt, som gjerne satt til venstre på annen rad i auditoriet.
Mang en gang sørget denne medisinerstudenten for at kullet ble forsinket ut til en etterlengtet pause med frisk luft – eller en sigarett – ved å stille inkvisitoriske spørsmål til selv de mest opphøye professorer, av typen: Jeg skjønner ikke hvordan DU kan være så sikker på det du sa nå?"
Årets allmennlege tok tidlig ansvar for å skrive sitt fag, slik Per Fuggeli og andre nestorer påla oss på 80-tallet, den gangen da faget langsomt ble vårt eget.
En søk i Pubmed avslører en rekke oppføringer, hvor tematikken i de vitenskapelige bidrag spenner fra palliativ sedasjon til videreutdanning i allmennmedisin og nyttevurderinger av seksualundervisning til tenåringer i Sør-Varanger, og overdiagnostikkens utfordringer.
Prisvinneren har ved siden av sitt virke som allmennlege også opplevet samfunnsmedisinerens rolleutvikling på veien fra distriktslege til kommunal resultatområde leder. En person som er både frittalende, uredd, konstruktiv, ivaretagende kan selvfølgelig skape litt storm i kastene, slik som det bl.a skjedde i et valg mellom å fortsette å lede eller å følge sin samvittighet og varsle.
Dette kunne man lese i en østlandsavis i 2002: "Jeg kan ikke være med på sparetiltakene som nå skjer i kommunens barnevern. Dette vil koste blod og tårer og jeg er ikke hardhudet nok, sier områdelederen, som velger å si opp"
Pasientene har også en mening om denne legen, som ved siden av sin rolle som kommuneoverlege og sykehjemslege også har betjent en liste på 1350 sjeler med ungdommelig pågangsmot:
"Jeg liker at legen min er tydelig, direkte og ikke går rundt grøten, og er åpen for innspill og ser kroppen i en helhet. Virker som min lege forventer at livet innebærer at alt ikke er bra hele tiden, og ikke alt skal fikses med en pille."
Årets prisvinner er en veteran også i foreningsarbeid, med styrerepresentasjon i Norsk forening for allmennmedisin som varamedlem 2007-09 Styremedlem 2009-15. Nestleder 2011-13. Gjennom denne rollen ble det levert en massiv innsats på mange hold og i ulike råd og foreningsledd.
Prisvinneren bidro som en av lederne i arbeidet sterkt til at den nasjonale sykmeldingsveilederen ble en pragmatisk beslutningsstøtte forankret i fastlegens virkelighet.
Legeforeningens IT-utvalg har også vært en arena hvor årets prisvinner har gitt store bidrag til Legeforeningens politikk på e-helseområdet.
NUIT - Nasjonalt utvalg for prioritering av IT i helse-og omsorgsektoren- har også vært velsignet med mangeårig deltagelse fra årets fastlege, som i dette viktigere nasjonale forumet utrettelig har kjempet for de kliniske primærbehovene.
Samlet sett har Legeforeningen vært representert ved prisvinneren i mange ulike sammenhenger gjennom årene, og alltid med et kraftfullt engasjement og vilje til å levere skriftlig og muntlig i både høy kvalitet og med en velutviklet sans for elegant provokasjon.
Komiteen har også innhentet referanser fra samarbeidspartnere, og disse fikk til dels preg av hilsninger til en verdig kandidat:
Fra direktør i Norsk Helsenett Håkon Grimstad:
"Jeg har nettopp fått vite at du er valgt ut til årets allmennlege. Gratulerer!
Jeg har i og for seg aldri møtt deg i en klinisk sammenheng, men til gjengjeld har jeg hatt den udelte gleden det er å samarbeide med deg i ulike e-helse sammenhenger.
Du balanserer bred kunnskap om, og et livsløps innsikt i legegjerningen med en passe sjarmerende frimodighet og nonchalant arroganse. Å si at vi alltid har vært enige ville være en overdrivelse, men jeg har satt stor pris på dine synspunkter og din kunnen fra første dag.
Jeg tar for gitt at utmerkelsen du får er ærefull, og i så henseende definitivt fortjent. Du er en viktig forsvarer for og forklarer av fastlegens rolle i en digital hverdag. "
Fra Direktoratet for e-helse:
Takk for at du alltid er en tydelig og konstruktiv forsvarer av legenes vurderinger og behov når e-helseløsninger skal drøftes, for eks. i Nasjonalt utvalg for prioritering av IT i helse-og omsorgsektoren, som er strategisk rådgiver ved utarbeidelse og revisjon av nasjonal e-helsestrategi, samt prioritering og oppfølging av både nasjonal e-helseportefølje og tilhørende forvaltningsstyring. Du er alltid godt forberedt og velformulert, til tider spiss, men alltid vennlig. Og du har evnen til å justere dine synspunkter når ny informasjon tilflyter. Ditt kliniske blikk er en sentral og viktig del av det NUIT leverer.
Vi har også innhentet referanser fra moderforeningen og kan overbringe følgende hilsninger:
Fra generalsekretær Geir Riise:
Årets prisvinner er tydelig, engasjert og sparer seg aldri i sitt engasjement for pasientene, kollegene og Legeforeningen. Han er alltid på tilbudssiden"
Fra vår president Marit Hermansen:
"Morten bringer energi, kunnskap og spissformuleringer til debatten. Han gir nødvendig motstand og rikelig medvind. En utrettelig ridder for allmennmedisin"
Og dermed er det avslørt for landsrådet av årets prisvinner er Morten Laudal, kommuneoverlege, sykehjemslege og fastlege i Vestby. Gratulerer!
Allmennlegeprisen 2016 går til Hogne Sandvik!
Årets allmennlegepris går i år til en kollega som har jobbet for allmennmedisinen både på fastlegekontoret og som forsker med doktorgrad. Han har bidratt til fagutvikling gjennom sitt engasjement for det allmennmedisinske diskusjonsforumet Eyr gjennom 20 år.

Foto: Egil Johannesen
Årets allmennlegepris går i år til en kollega som har jobbet for allmennmedisinen både på fastlegekontoret og som forsker med doktorgrad. Han har bidratt til fagutvikling gjennom sitt engasjement for det allmennmedisinske diskusjonsforumet Eyr gjennom 20 år.
Han var stud. med. i Bergen og kommunelege II i Monger på Radøy i Nordhordland. Der studerte han gamle protokoller fra «Sunnhetsstyrelsen» og forskeren i han våknet. Personlig datamaskin fikk han seg på 80-talet og koste seg med tall. Det endte med dr. med. tittel. Senere har han til dels vært forsker, nå ved senter for legevaktsmedisin, Uni research Helse.
Fastlege er han i Morvik i Åsane i Bergen hvor pasientene rapporterer om en godt likt, dyktig og effektiv allmennlege. KOPF (kontinuerlig, omfattende, personlig og forpliktende) het det, men det er lenge siden. Like fullt har han idealene med seg. Han blir av kollegaer omtalt som stille og beskjeden. De sier det kan se ut som han setter sitt lys under en skjeppe, men så plutselig lyser han opp som et fyrtårn. Han beskrives å være lyttende til forståsegpåere, for så brått å sette alle til veggs med sine innsiktsfulle kommentarer, analyser, fakta eller gode spørsmål. Alltid med basis i god allmennmedisin.
Halve uken bruker han nå til forsking, studier og til Eyr. Eyr har helt fra starten i 1996 vært styrt av hans stødige hånd.
I nominasjonen sies følgende fra kollega i Bergen om han innsats på Eyr: ”Dei utkropne eitlane mellom oss vert roleg plassert i båsen der dei høyrer heima.”
Han er uselvisk opptatt av faget og gjør en stor innsats ved å administrere og redigere Eyr som i år fyller 20 år.
I komitéen: Bodil Aasvang Olsen, Egil Johannesen og Nils Kristian Klev
Allmennlegeprisen 2015 til Kjell Ove Viken
Årets allmennlege 2015 ble Kjell Ove Viken fra Vennesla legesenter

Foto: Daniel Wærnes
Årets allmenenlegepris går til en lege som har utmerket seg som en lokal kraft i det medisinske miljøet både i eget legesenter, i egen kommune og i lokal- og fylkesforening. Han beskrives som et stort menneske, en stor allmennlege; et fantastisk forbilde og den beste mentoren en ung allmennlege kan tenke seg.
Årets prisvinner har siden 1981 jobbet som allmennlege ved det som nå er et av landets største legesentre. Han har vært en viktig pådriver i utviklingen av legesenteret, og kolleger forteller at han med sin klokskap og taktiske egenskaper har vært essensiell i utformingen av gode samarbeidsavtaler legene imellom. Han har også vært viktig i forhold til opprettholdelsen av et godt samarbeid med kommune og andre eksterne partnere. Under prisvinnerens regi har Helsehus-konseptet i kommunen blitt videreutviklet hvor NAV, kommunehelsetjeneste, legevakt og apotek er lokalisert i samme bygg som legesenteret, et konsept som har eksistert i kommunen siden 70-tallet.
Han har vært Landsrådsrepresentant i APLF og dermed styremedlem i Vest-Agder legeforening i flere år. Leder i Vest-Agder legeforening 2000-2001 i forbindelse med innføring av fastlegeordningen.Han har bidratt til etablering av et samarbeidsorgan med sykehuset, senere praksiskonsulentordningen. Også aktiv i etableringen av et uformelt samarbeidsorgan mellom ulike legesentra.
I tillegg til å være en usedvanlig dyktig administrator og organisator, forteller kolleger at han har en egen evne til å vise omsorg og empati for sine medmennesker, det være seg kolleger, ansatte eller pasienter. Alle opplever de seg sett og møtt på en helt spesiell måte. Han har i alle år fungert som mentor for yngre (og eldre) kolleger og har raust delt av sin kunnskap, både medisinsk- faglig, datateknisk og organisatorisk. Han har også bidratt med bistand til kolleger i andre kommuner som hadde vansker i samarbeid internt på legekontor eller i sitt forhold til kommune eller tilsynsmyndigheter.
Vinneren av Allmennlegeprisen 2015 er en flott representant for «bærebjelkene» og «fotsoldatene» i norsk allmennmedisin og heter Kjell Ove Viken, Vennesla legesenter.
Allmennlegeprisen 2014 til Bente Aschim og Sverre Lundevall
Fastlegene Bente Aschim og Sverre Lundevall, Fagerborglegene i Oslo, er tildelt Allmenlegeprisen 2014.
Begge har stor arbeidskapasitet og har brukt denne til å utvikle faget allmennmedisin til beste for både pasientene og legene.
Bente har sittet i spesialitetskomiteen i allmennmedisin og ble tidlig veileder i allmennmedisin. I 1995 ble hun ansatt i deltidsstilling som den første veilederkoordinatoren i Legeforeningen. Hennes ansvar var å drifte systemet med veiledningsgrupper i allmennmedisin og å rekruttere og utdanne nye veiledere.
Hun forsto at det trengtes flere til denne jobben og rekrutterte også Sverre Lundevall. Bente og Sverre preger dette arbeidet med imponerende engasjement og kreativitet. De framstår som gode rollemodeller for de veiledere de utdanner og de spesialistkandidater de selv veileder.
Bente og Sverre ble tidlig interessert i kognitiv terapi og så at dette ville være en nyttig kompetanse for allmennleger. De tok innføringskurset i kognitiv terapi for psykiatere og psykologer. Deretter jobbet de fram et tilpasset kurs i kognitiv terapi for allmennleger sammen med Norsk forening for kognitiv terapi. Dette kurset har nå blitt gjennomført mange ganger og er blitt forankret i NFA som et fast kurstilbud for fastleger.
Bente Aschim og Sverre Lundevall har gjort en stor innsats for allmennmedisin over mange år. De er derfor tildelt Allmennlegeprisen 2014.
Priskomiteen: Bodil Aasvang Olsen, Nils Kristian Klev, Ivar Halvorsen og Egil Johannesen
Allmennlegeprisen 2013 til Ole Andreas Bjordal for arbeidet med e-resept
Ole Andreas Bjordal er mottager av allmennlegeprisen for 2013. Bjordal får prisen for sitt arbeid med innføringen av e-resept.

Påtroppende nestleder i AF, Ivar Halvorsen, sto for overrekkelsen av selve prisen. Halvorsen ga følgende begrunnelse for overrekkelsen av prisen:
"Av og til skjer det man kan kalle et gjennombrudd. På Vestlandet heter det "å koma inn på en våg du ikkjevisste um".
Gjennombrudd kommer ikke av seg selv. Selv den beste idé kan ende som ubrukelig i praksis.
Årets prisvinner har nedlagt mye tid, energi og kreativitet på å få en idé til å bli et omfattende, godt verktøy til å håndtere en av de viktigste oppgavene leger ivaretar, hver arbeidsdag.
Gjennombruddet heter e-resept. Prisvinneren er Ole Andreas Bjordal
Ole Andreas Bjordal er den som har sørget for at e-resept blir godt integerert i allmennlegenes kliniske hverdag. Han har bidratt i avgjørende grad for at den nødvendige og nyttige funksjonaliteten er bestilt, og kommer på plass.
Få gjennombrudd er perfekte fra første øyeblikk, men det går an å se at det er gull, det som glimrer."
Allmennlegeprisen 2012 til Fastlegeaksjonen ved Kjetil Karlsen
- Fastlegeaksjonen ved Kjetil Karlsen har utvist et dypt engasjement for legenes faglige autnomi og har gått foran i et bredt engasjement og en massemønstring. Fastlegeprisen ble utdelt under våruka i Larvik.

Allmennlegeprisen ble innstiftet i 2008 og første gang utdelt i 2009. I statuttene heter det: "Prisen utdeles årlig under ordinært landsrådsmøte til et medlem som har gjort en særlig stor innsats for allmennmedisinen. Tildeling skjer etter vedtak i en komité bestående av to medlemmer fra allmennlegeforenignens styre og to fra landsrådet.
Prisen settes til kr 15.000,- samt et grafisk trykk som et varig minne for mottakeren."
Tidligere prisvinnere:
2009 Anne Mathilde Hanstad
2010 Jørgen Skavlan
2011 Regin Hjertholm
Komité :
Bjarne Storseth, Anne Sissel Sørensen fra landsrådet
Linda Rørtveit og Ivar Halvorsen fra styret
Komitéen forteller om mange gode forslag på kolleger med imponerende kapasitet, fantasi og gjennomføringsevne. - Vi ser et brennende engasjement for allmennmedisinen som fag, med pasienten i sentrum. - Alle foreslåtte kandidater kunne vært verdige prisvinneren, sier komitéen videre.
I den endelige begrunnelsen heter det:
"Årets prisvinner har
- nedlagt en voldsom arbeidsinnsats
- utvist stor kreativitet
- engasjert både kolleger og befolkning, i det sentrale spørsmålet: hva er god allmennmedisin og hvordan må betingelsene være for å kunne levere dette til befolkningen
Bredt engasjement og massemønstring krever innsats fra mange, men er umulig uten de ildsjelene som våger og orker å gå foran. Vi har valgt å verdsette begge deler med årets pristildeling."
Allmennlegeprisen 2012 går til Fastlegeaksjonen, ved Kjetil Karlsen.
Allmennlegeprisen 2011 til Regin Hjertholm
Han fikk prisen fordi han med kraft og seriøsitet har vært lege og kunstner siden studietiden.
Han har et engasjement for å forbedre datasystemer som ikke fungerer og har gjort en dugnadsinnsats til beste for fellesskapet, sa Kari Sollien da hun overrakte prisen. Hjertholm mottok prisen under stor applaus. Prisen består av et grafisk blad av kunstneren Gunn Måkestad og et prisbeløp på kr 15 000.
Priskomiteen: Kari Sollien, Bodil Aasvang Olsen, Harald Skogholt og Anne Sissel Sørensen
Jørgen Skavlan årets allmennlege
Fastlege Jørgen Skavlan er tildelt årets Allmennlegepris på Allmennlegeforeningens landsrådsmøte.
- Å være allmennlege er mye mer enn en medisinsk embetseksamen. Menneskelighet er like viktig som faglighet, sa Skavlan da han mottok prisen på Lillehammer i ettermiddag. Han understreket at interessen for mennesker er det viktigste i jobben som allmennlege.
- Jeg er overrasket og rørt over å få prisen, og jeg håper jeg har bidratt til å gi allmennlegene et ansikt, sa Jørgen Skavlan.
Fastlegeprisen 2009 til Anne Mathilde Hanstad
Anne Mathilde Hanstad (f. 1953) fra Jørpeland er tildelt Fastlegeprisen for sitt engasjement i Allmennlegeforeningen (tidligere Aplf) og Legeforeningen, og i mange andre tillitsverv.

Anne Mathilde har i mange år vært profilert og engasjert i mediene, og mangeårig skribent i Utposten. Hun beskrives som en varm og engasjert kollega med sterke meninger og meningers mot.
Prisen, som er på 15 000 kroner samt et grafisk trykk, ble delt ut under Allmennlegeforeningens landsrådsmøte av avtroppende leder Jan Emil Kristoffersen og avtroppende nestleder Ole Edvard Strand. Den ble delt ut for første gang, men også siste gang, siden den nå blir omdøpt til Allmennlegeprisen.
Priskomiteen: Marit Karlsen, Bjørn Sletvold, Ole E. Strand og Unni Aanes