Etter innføring av faste stillinger er ikke dette skjemaet lenger aktuelt å bruke.
LIS kan søke stillinger på ordinær måte.
Overleger
Det er ikke lov- eller avtalemessig krav om ekstern utlysning av ledige overlegestillinger, selv om ekstern utlysning er å anbefale for å få best mulig kvalifiserte søkere til stillingene. Det er likevel krav om intern utlysning etter arbeidsmiljøloven.
Kvalifikasjonsprinsippet innebærer likevel at stillinger bør lyses ut eksternt slik at man får best mulig kvalifiserte søkere til alle ledige stillinger.
Legespesialist
Stilling som legespesialist er ment for en begrenset overgangsperiode, etter at legen er godkjent spesialist og før lege er ansatt i stilling som overlege. Det er ikke anledning til å lyse ut stilling som legespesialist. Legespesialistkategorien forbeholdes lege i spesialisering som blir ferdig spesialist i den faste stillingen som lege i spesialisering.
Lege i spesialisering
Alle stillinger som lege i spesialisering med varighet utover 6 måneder skal i tillegg til intern utlysning, også lyses ut eksternt. Dette gjelder både for sykehus organisert i Spekter og i Virke
Ved utlysning skal det opplyses om bl.a. følgende:
• spesialitet
• opplysninger om hvor spesialiseringen skal utføres
Spekter, A2 § 6.1
Virke, særavtalen § 6.1
LIS1 (turnusleger)
Spesialistgodkjenningsforskriften §§ 11 og 13 regulerer søknadsprosessen for utlysning og tilsetting av turnusleger.
Utlysing skal skje på Helsedirektoratets turnusportal. Turnusstillingene skal lyses ut samlet to ganger årlig.
Tidligere utlyste turnusstillinger som blir ledige (reststillinger), skal fortløpende lyses ut på Helsedirektoratets turnusportal.
Søknader på stilling som LIS1 (turnusleger) må gjøres gjennom Helsedirektoratets nettbaserte søknadsportal (turnusportal).
For ytterligere informasjon vises til Helsedirektoratets nettsider:
Utlysning av LIS1 stillinger skal skje som koplede stillinger
Det følger av forskrift om spesialistgodkjenning av helsepersonell og turnusstillinger for leger
(spesialistgodkjenningsforskriften) § 12 at det skal foreligge et samarbeid om kopling av
turnusstilling i helseforetak og kommune. Turnusstilling skal gi en samlet tjeneste av 18
måneders varighet.
Stillingene kan koples på en av følgende måter:
a) Søkeren tilsettes samtidig i en stilling ved et sykehus eller et helseforetak, og i en
bestemt stilling i en bestemt kommune.
b) Søkeren tilsettes først i en stilling ved et sykehus eller et helseforetak. Søkeren gis
deretter rett til ansettelse i en av de kommunene som sykehuset eller helseforetaket
samarbeider med. Søkeren skal tilsettes i kommunen i rimelig tid før tjeneste der er
planlagt å begynne.
Felles for begge alternativer er at turnusleger skal ansettes i en koplet turnusstilling.
Intensjonen er å sikre at den enkelte turnuslege får gjennomført en fullverdig turnustjeneste
på 18 måneder.
Arbeidsmiljøloven § 14-1 om at arbeidsgiver skal informere arbeidstakerne om ledige stillinger i virksomheten, gjelder. Utover dette er det ikke krav til utlysning, med mindre det er regulert i interne personalreglement eller lignende.
Ansettelser i staten er mer regelstyrt enn ansettelser i privat sektor. Dette gjelder både saksbehandling i ansettelsessak, prosessen for ansettelse, og utlysning av ledige stillinger. I statlig sektor er arbeidsgiver dessuten bundet av kvalifikasjonsprinsipp ved ansettelse.
Det er flere lover som regulerer ansettelser i offentlig sektor. For det første stiller forvaltningslov og offentleglov krav til saksbehandlingen i en ansettelsessak. Lov om statens ansatte – heretter kalt statsansatteloven - regulerer også hvordan ansettelsesprosessen skal gjennomføres. I tillegg skal virksomhetene utarbeide egne personalreglement der blant annet prosedyrene for ansettelse i virksomheten skal beskrives. Det stilles strenge krav til utlysning av ledige stillinger.
Alle ledige stillinger i staten skal lyses ut offentlig, med mindre annet er fastsatt i lov, forskrift eller tariffavtale. Dette følger av § 4 i statsansatteloven. Prinsippet henger nært sammen med kvalifikasjonsprinsippet. Det er viktig at de som tilsettes i stillinger i staten har så god kompetanse som mulig. Dette oppnås best om stillinger lyses ut offentlig, slik at alle interesserte gis anledning til å søke på stillingen.
Det kan gjøres unntak fra offentlig utlysning, hvis dette følger av lov, forskrift eller tariffavtale. Eksempel på en slik lovbestemmelse er statsansatteloven § 7 første ledd hvor det er det er mulig å gjøre unntak fra blant annet kravet til offentlig utlysning for midlertidige stillinger for inntil seks måneder. § 7 annet ledd åpner for at det gjennom personalreglement kan gjøres unntak for midlertidige stillinger for inntil ett år. Det er også inngått en sentral tariffavtale om adgang til å fravike kravet til offentlig utlysning i forbindelse med omstillinger, se særavtale i punkt 9.25 i Statens Personalhåndbok.
I kommunal sektor er det ikke krav til ekstern utlysning av ledige stillinger på samme måte som i staten. Men gjennom kvalifikasjonsprinsippet fastslås det at den best kvalifiserte søkeren skal få tilbudet om den ledige stillingen. For at kvalifikasjonsprinsippet skal være ivaretatt må stillingen i de fleste tilfeller utlyses eksternt.