Endret bemanningsbehov, som følge av ferieavvikling om sommeren, skal så langt det er mulig dekkes ved bruk av vikar.
A2 åpner for at arbeidsgiver og tillitsvalgte kan avtale hvordan sommerferieavviklingen skal organiseres og godtgjøres ved helseforetaket. Eksempler på mulige løsninger kan være:
- Rullerende planer videreføres og ledige vakter dekkes av vikarer der det er mulig.
- Rullerende planer videreføres og ledige vakter dekkes ved bruk av overtid (uforutsette vakter).
Etter drøfting med tillitsvalgte kan arbeidsgiver etablere egne arbeidsplaner for sommerferieperioden. I sommerplanene kan det gjøres unntak fra hovedregelen om at arbeidsplanene skal settes opp og rullere etter et fast mønster basert på antall leger i vaktsjiktet. Slike sommerplaner kan settes opp for en periode på inntil 10 uker, som må ligge innenfor hovedferieperioden (1. juni til 30. september). Begrensningen av antall uker innebærer at arbeidstiden kan gjennomsnittsberegnes over en periode på maksimalt 10 uker. Sommerplanene skal være klare og varsles senest 8 uker før de iverksettes. Den enkelte lege skal få varsel om når ferien skal avvikles så tidlig som mulig, og senest to måneder før ferien starter.
Det er avtalt to satser som skal kompensere for ekstra arbeidsbelastning om sommeren. Dersom legen får flere vakttimer om sommeren enn resten av året, innenfor samme timetall som ellers, får vedkommende 0,08 % av basislønn i vakttillegg. Dersom legen inngår avtale om flere UTA-timer om sommeren, får vedkommende 0,12 % av basislønn for disse timene. Vakttillegg utbetales ikke i tillegg til disse satsene. Økt avlønning er basert på en sammenligning av arbeidede timer i sommerplanen sammenlignet med timene i ordinær tjenesteplan forut for sommerferieperioden. De ukene vedkommende har ferie holdes utenfor beregningen av økt avlønning for vakt og UTA.
Når sommerplanperioden er avviklet, gjenopptas den ordinære arbeidsplanen, med tilsvarende antall timer UTA som før sommerferieperioden, med mindre det er utarbeidet en ny ordinær arbeidsplan.