Når du er gravid
Spekter
- Helseforetakene – Spekter: A1, A2 og eventuelt B
- Lovisenberg – Spekter: A1, A2 og eventuelt B
Virke
- Landsoverenskomst for spesialisthelsetjenesten og eventuelt lokale særavtaler
KS
Staten
Oslo kommune
- Hovedtariffavtalen (Dokument 25)
Har jeg som gravid lege rett til fritak fra vakt når som helst i svangerskapet, og hvis så, har jeg rett til å beholde lønnen?
Hvis lege har behov for vaktfritak, kan legen etter en helt konkret vurdering av den enkelte leges arbeidssituasjon få vaktfritak gjennom hele svangerskapet. Dette følger av arbeidsgivers tilretteleggingsplikt, se nærmere om dette nedenfor. I tillegg vil en lege i slutten av graviditeten være vernet mot å arbeide mer enn ni timer i Spekter og Virke-områdene.
Når det gjelder legens rett til lønn ved vaktfritak, er dette mer mangefasettert. For sykehusleger går det et skille avhengig av om vaktfritaket gjelder de første seks eller siste tre måneder av svangerskapet. De første seks måneder har legen ved vaktfritak bare helt unntaksvis rett til å beholde lønnen. De tre siste måneder av svangerskapet har legen rett til å beholde lønn etter oppsatt tjenesteplan når legen fritas fra vakter utover ni timer per døgn. Leger ansatt i kommunehelsetjenesten har også rett til fritak fra vakter de tre siste måneder av svangerskapet, men de mister vaktlønn. Se mer nedenfor om hva som gjelder de første seks måneder av svangerskapet og hva som gjelder de tre siste månedene.
Lønn og vaktfritak - de 6 første måneder av svangerskapet
Generelt for alle leger
Arbeidsmiljøloven har bestemmelser som betyr at alle, også leger, har rett til et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. Hvis den gravide legens situasjon er slik at det å jobbe lange arbeidsdager eller det å jobbe vakter medfører uheldige fysiske eller psykiske belastninger, har arbeidsgiver plikt til å legge til rette for en arbeidssituasjon uten vakter eller for lange arbeidsdager.
Denne muligheten til vaktfritak gjelder gjennom hele svangerskapet. Men det er viktig å legge merke til at selv om arbeidsmiljøloven gir alle – også leger- rett til et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, gir den ikke rett til å få kompensert for lønnsbortfallet tilpasningen medfører. Dette betyr at dersom legen fritas fra vakter tidlig i svangerskapet (de seks første månedene), mister legen vaktlønnen disse månedene. Retten til vaktfritak etter arbeidsmiljølovens bestemmelse avgjøres etter en helt konkret vurdering av den enkelte leges behov for tilpasning.
Spesielt for leger med risikofylt arbeid
Det er i noen få tilfeller slik at legen har rett til å beholde vaktlønnen selv om legen fritas fra vakter de seks første månedene av svangerskapet. Bestemmelse om dette følger av tariffavtale (overenskomst) for følgende leger:
I Spekter området: Gravide med risikofylt arbeid og som i samråd med lege eller etter lov/forskrift er blitt overført til annet arbeid i helseforetaket, skal beholde full lønn, se overenskomsten del A1 § 1.4
I hovedorganisasjonen Virke: tilsvarende bestemmelse som i Spekter området, nedfelt i landsoverenskomst for spesialisthelsetjenesten § 8.3.3.
Dersom graviditeten medfører at arbeidstakeren midlertidig ikke kan utføre sitt vanlige arbeid og arbeidet ikke kan tilrettelegges på en slik måte at det er mulig med omplassering, har hun utvidet rett til permisjon med lønn tilsvarende perioden fra fratredelsen og frem til det tidspunkt hvor hun starter å motta foreldrepenger. Videre heter det i bestemmelsen at det i vaktordninger bør legges til rette for at gravide arbeidstakere etter 28. svangerskapsuke kan ha en arbeidssituasjon som ikke medfører unødig belastning.
I KS, stat og Oslo kommune: Ingen egne bestemmelser om vaktfritak de seks første måneder av svangerskapet. Eventuelt vaktfritak må vurderes ut fra arbeidsmiljølovens generelle regler.
Lønn ved vaktfritak - de 3 siste måneder av svangerskapet
Spekterområdet (helseforetakene) og Lovisenberg
Det ble 24. januar 2018 oppnådd enighet mellom Legeforeningen og Spekter om rett til fritak for vakt i siste trimester for gravide leger i helseforetakene og Lovisenberg. For gravide som benytter seg av muligheten for vaktfritak, skal det utarbeides en tjenesteplan med dagarbeidstid, tilsvarende den gravides stillingsprosent i resten av svangerskapet. Den gravide skal beholde et uketimetall som om vedkommende fortsatt gikk i vakttjeneste, begrenset oppad til 38 timer pr uke. Gravide som fritas i medhold av denne bestemmelsen beholder full lønn. Med full lønn menes lønn inklusive tillegg etter opprinnelig tjenesteplan. Enigheten fremgår av protokoll Spekter-DNLF- 24. januar 2018.
I Virke-området: Tilsvarende som i Spekter-området, se særavtalen § 3.5.4. Betyr at legen uten nærmere prøving av behovet har en objektiv rett til etter eget ønske å bli fritatt fra arbeidstid utover ni timer per dag de tre siste måneder av svangerskapet. Legen beholder evt. full vaktlønn i disse tilfellene.
I KS: Legen kan be seg fritatt fra vakter de tre siste måneder av svangerskapet. Dette følger av Sentral forbundsvis særavtale mellom KS og Legeforeningen for leger og turnusleger i kommunehelsetjenesten § 7.3, jf. fastlegeforskriften § 13, fjerde ledd, litra b. I KS er det derimot ingen bestemmelse som gir rett til å beholde lønn ved vaktfritak.
Dersom formen til den gravide, er slik at hun ikke er helsemessig i stand til å arbeide vaktene, kan det vurderes om det er grunnlag for å bli sykemeldt fra vaktarbeidet. Hvor mye sykepenger legen har rett til, avhenger av hvilket tariffområde legen jobber i.
Lege ansatt i et sykehus organisert i Spekter eller Virke har rett til full lønn etter oppsatt tjenesteplan ved sykemelding. Dvs. at hvis legen sykemeldes fra vakter beholder legen likevel vaktlønnen. Dette følger av Overenskomst med Spekter, del A1, pkt 1.2.
Lege ansatt i kommune organisert i KS har rett til sykepenger beregnet av full ordinær lønn, faste årsbeløp og variable tillegg etter oppsatt tjenesteplan. Det er imidlertid grunn til å understreke at refusjoner fra trygden faller utenfor det som inngår i lønnsberegningen.
For statsansatte følger rett til full lønn ved sykdom av hovedtariffavtalen, fellesbestemmelsene § 11 jf. § 18.
For ansatte i Oslo kommune følger dette av hovedtariffavtalen (Dokument 25) Del A, fellesbestemmelser kapittel 4.
For de leger som mottar refusjoner fra trygden gjør vi oppmerksom på at refusjonen opparbeides i egenskap av å være selvstendig næringsdrivende. For denne delen av inntekten yter NAV sykepenger med 65 % av det som kalles sykepengegrunnlaget. Sykepengegrunnlaget fastsettes ved skjønn ut fra den pensjonsgivende årsinntekten som kan godtgjøres på sykemeldingstidspunktet, jf. folketrygdloven § 8-35. Det samlede sykepengegrunnlaget pr år ved utbetaling fra NAV kan ikke overstige seks ganger grunnbeløpet. Det er dessuten grunn til å gjøre oppmerksom på at sykepenger av refusjoner ikke gis for de første 16 kalenderdagene regnet fra og med den dagen arbeidsuførheten oppstod, jf. folketrygdloven § 8-34.
Arbeidstaker som er gravid har rett til fri fra arbeidet med lønn i forbindelse med svangerskapskontroll dersom slike undersøkelser ikke med rimelighet kan finne sted utenfor arbeidstiden. Dette følger av arbeidsmiljøloven § 12-1.
Når du er i foreldrepermisjon
Det er flere problemstillinger knyttet til turnusleger og svangerskap/foreldrepermisjon.
Turnus i sykehus
Foreldrepenger
Turnusleger som får utsatt eller avbrutt tjenesten på grunn av svangerskaps- eller foreldrepermisjon med rett til ytelse fra folketrygden, opprettholder ansettelsesforholdet i permisjonstiden med tilsvarende forskyving av fratreden.
Dette betyr at turnuslegen har et ansettelsesforhold til arbeidsgiver gjennom hele permisjonstiden, og får således foreldrepengene beregnet på bakgrunn av full lønn etter oppsatt tjenesteplan.
Resttjeneste
Turnuslegen har rett til å fortsette sin turnus ved samme tjenestested etter endt permisjon.
Turnus i kommunehelsetjenesten
Foreldrepenger
Foreldrepenger i permisjon fra turnus i kommunehelsetjenesten beregnes på bakgrunn av full ordinær lønn, faste årsbeløp og variable tillegg etter turnusplanen så lenge arbeidsforholdet består. Arbeidsforholdet består i de seks månedene turnustjenesten varer. Resten av permisjonstiden mottar turnuslegen foreldrepenger fra NAV, da med den begrensning at foreldrepengene beregnes på bakrunn av en lønn opp til 6 ganger grunnbeløpet.
Så lenge turnuslegen har permisjon fra kommunen, mottar hun som sagt foreldrepenger beregnet på bakgrunn av full ordinær lønn, faste årsbeløp og variable tillegg. Dette følger av hovedtariffavtalen i KS-området § 8. Det gjøres for ordens skyld oppmerksom på at refusjoner fra trygden faller utenfor det som inngår i lønnsberegningen. Refusjoner fra trygden mottar turnuslegen som selvstendig næringsdrivende når man kjører legevakt. Foreldrepenger til selvstendig næringsdrivende beregnes etter de samme regler som gjelder for sykepenger for selvstendig næringsdrivende, med det unntak at foreldrepenger til selvstendig næringsdrivende ytes med 100 % av beregningsgrunnlaget (mot 65 % av sykepengegrunnlaget ved sykemelding) begrenset oppad til 6 xG.
Resttjeneste
Turnuslegen har rett til å komme tilbake til valgt kommune etter endt turnustjeneste.
Tidspunkt for gjennomføring av resttjeneste – felles for sykehusturnus og turnus i kommunhelehsetjenesten
Turnuslegen har rett til å komme tilbake for å gjennomføre resttjeneste når permisjonen er over. Et spørsmål som ofte oppstår er om det betyr at turnuslegen kan kreve å komme tilbake umiddelbart etter endt permisjon, eller om turnuslegen må vente til nærmeste oppstartsdato for turnustjeneste, altså enten 15. februar eller 15. august.
Vår vurdering er at svaret på dette kan variere noe avhengig av størrelsen på avdelingen/kommunen og derigjennom arbeidsgivers mulighet for å legge til rette for resttjeneste utenom de ordinære tidspunkt for oppstart i turnustjenesten. Jo flere turnusleger det er på arbeidsstedet, jo større krav kan etter vår vurdering stilles til arbeidsgivers tilretteleggingsplikt for gjennomføring av resttjeneste utenom de to datoene. Men hvis det viser seg uforholdsmessig vanskelig for arbeidsgiver å tilrettelegge for dette, har du rett til å gjennomføre resttjenesten senest ved næremste 15. februar eller 15. august etter endt permisjon.
Hovedregelen er fast ansettelse
Det følger av Overenskomstens del A2 at alle nye stillinger etter 1. juli 2015 skal ansettes fast, så fremt ikke det er tale om et reelt vikariat, en øremerket stilling for leger i spesialiteter utenfor sykehus eller stillinger som legen midlertidig skal tjenestegjøre i for å gjennomføre nødvendig tjeneste til spesialiseringen og hvor vedkommende har permisjon fra sitt faste ansettelsesforhold.
Dette betyr at det ikke er anledning for arbeidsgiver til å benytte andre typer midlertidige ansettelse etter 1. juli 2015.
I stillinger hvor legen gjennomfører deler av spesialiseringsperioden hos samarbeidsforetak, skal arbeidstakeren sikres mot at skiftet av arbeidsgiver i seg selv fører til svekkede sosiale rettigheter. Sikringen gjelder både opptjening og utbetaling av sosiale rettigheter.
Ansatt i et vikariat som utløper?
Mange leger er likevel ansatt i vikariater som utløper mens de er gravide eller i foreldrepermisjon.
Det vanlige for leger i sykehus er at de får nye vikariater når de vikariatene de er ansatt i, utløper. Det er derfor ofte slik at hvis en lege ikke får forlenget sitt vikariat når hun er gravid eller er i foreldrepermisjon, skyldes dette nettopp det forhold at hun er gravid eller i foreldrepermisjon. Slik forbigåelse vil være brudd på likestillingsloven. Det er arbeidsgiver som har bevisbyrden hvis det foreligger opplysninger som gir grunn til å tro at det har skjedd direkte eller indirekte forskjellsbehandling i strid med likestillings- og diskrimineringsloven, jf. § 37.
Noen arbeidsgivere begrunner avslag på søknad om nye/forlengede vikariat med at den gravide søkeren ikke vil kunne være fysisk til stede i vikarperioden. Dette er i strid med loven.
Hvis det er sannsynlig at legen ville fått forlenget vikariatet hvis hun ikke hadde vært gravid eller i permisjon, har hun rett til å få det forlenget også når hun er gravid eller i permisjon.
Kategoriopprykk i permisjon?
Lege i spesialisering som er i foreldrepermisjon gis et individuelt lønnstillegg tilsvarende det kategoriopprykk de ville fått dersom de var i jobb. Tillegget gis som et personlig tillegg, se overenskomsten del A2 § 5.3.4.
Ammefri:
Etter gjeldende overenskomster i alle aktuelle tariffområder, har man rett til fri med full lønn i inntil 2 timer pr arbeidsdag for å amme sitt barn. Det fremkommer imidlertid ikke hvor mange år man har denne retten, som nå er på minimum ett år etter arbeidsmiljølovens (aml) § 12-8.
Legeforeningen legger likevel til grunn at arbeidstaker har rett til ammefri med lønn i minimum to år. Synet henger sammen med at dette er en tolking av tariffavtalen som skriver seg fra tiden lenge før lovfestingen. I avtalen er det åpnet for å amme så lenge det er nødvendig. Den tariffestede retten er likevel delvis begrunnet i WHOs retningslinjer hvor det heter:
"Breastfeeding is an unequalled way of providing ideal food for the healthy growth and development of infants; it is also an integral part of the reproductive process with important implications for the health of mothers. Review of evidence has shown that, on a population basis, exclusive breastfeeding for 6 months is the optimal way of feeding infants. Thereafter infants should receive complementary foods with continued breastfeeding up to 2 years of age or beyond."
WHOs syn har altså blitt lagt til grunn. Men heller ikke WHO begrenser nødvendigheten til barnets to første leveår, jf. sitatet "or beyond". Den senere lovfestingen av en minimumsstandard innebærer uansett ikke noen innskrenking i den tariffavtalte retten, slik den er blitt tolket, og så langt vi vet, praktisert.
I Virke-området er rettigheten regulert i Landsoverenskomst for spesialisthelsetjenesten mellom Virke og Den norske legeforening § 8.3.4. Konklusjonen må der bli den samme.
Rett til begrensninger i daglig arbeidstid for ammende:
For sykehusleger er det dessuten slik at kvinner som ammer har rett til å ha en arbeidsdag som ikke overstiger 9 timer pr. dag. Dette følger i Spekter-området av overenskomsten del A2 § 3.6.4. Det er imidlertid viktig å være klar over at til forskjell fra de tre siste måneder av svangerskapet, har man ikke rett til å beholde lønn for vakter man ikke jobber når man ber seg fritatt fra vakter mens man ammer. En lege som ammer taper med andre ord lønn på å kreve vaktfritak. I Virke-området er dette regulert i Særavtale om særskilte lønns- og arbeidsvilkår for leger mellom Virke og Den norske legeforening § 3.5.4.
Alle arbeidstakere har rett til permisjon, men lønnet permisjon forutsetter at du har vært yrkesaktiv i minst seks av de siste ti måneder før permisjonen starter.
Hvor mye foreldrepenger har jeg rett til?
Utgangspunktet etter folketrygdloven er at foreldrepengene beregnes ut fra gjennomsnittet av pensjonsgivende inntekt fra de siste tre årene. Det ytes ikke foreldrepenger for den del av inntekten som overstiger 6 G. Dersom beregningsgrunnlaget som nevnt over ikke er representativt for den pensjonsgivende årsinntekten, fastsettes foreldrepengene ved skjønn ut fra den pensjonsgivende årsinntekten som kan godtgjøres på det aktuelle tidspunktet. Dette gjelder også for et medlem som ikke har pensjonspoeng for de siste tre årene på grunn av for lav inntekt, typisk aktuelt for nyutdannede leger.
Disse reglene er imidlertid supplert med tariffavtaler:
I Spekter-området følger det av A1 § 1.2, at foreldrepengene skal beregnes av full lønn etter oppsatt tjenesteplan, forutsatt at man har tiltrådt stilling i virksomheten
I Virke (tidligere HSH) er det en tilsvarende bestemmelse finnes i Landsoverenskomst for spesialisthelsetjenesten § 8.3.1
I KS følger dette av hovedtariffavtalen kapittel 1, fellesbestemmelser § 8
For statsansatte følger dette av hovedtariffavtalen, fellesbestemmelsene § 11
For ansatte i Oslo kommune følger dette av hovedtariffavtalen (Dokument 25) Del A, fellesbestemmelser kapittel 4.
Hvor lenge har man rett til lønnet permisjon?
Lengden på den lønnede permisjonen avhenger av om man velger permisjon med 100% lønn, eller med 80% lønn.
Fra og med fødsler eller omsorgsovertakelser som skjer 1. juli 2011 eller senere er stønadsperioden 49 uker hvis man velger permisjon med 100. Velger man permisjon med 80% lønn er stønadsperioden 59 uker, se folketrygdloven § 14-9. For fødsler før denne dato er det en permisjonsuke mindre.
Fordeling av permisjonen mellom mor og far
Når begge foreldrene fyller vilkårene for rett til foreldrepenger, kan foreldrepermisjonen deles mellom foreldrene. Unntatt fra deling er de ukene som eksplisitt er forbeholdt mor eller far:
Forbeholdt mor: Minimum tre uker før fødselen og de første seks ukene etter fødselen, folketrygdloven § 14-9.
Forbeholdt far: 10 uker av stønadsperioden, se folketrygdloven § 14-9.
Omsorgspermisjon
I forbindelse med fødselen har faren rett til to ukers permisjon for å bistå moren. Lønn for disse to ukene er ved tariffavtale innført i alle fem tariffområder.
Når kun far har opptjent rett til lønnet permisjon
Hvis bare far har opptjent rett til foreldrepenger, er stønadsperioden 40 uker med full (100% lønn) sats eller 50 uker med redusert sats (80% lønn). Faren har dermed rett til hele foreldrepengeperioden med unntak av de ni ukene som er forbeholdt mor.
Hvordan er det med ferieavvikling i foreldrepermisjonen?
Arbeidstaker kan kreve å avvikle lovbestemt ferie i løpet av permisjonstid hvor det ytes foreldrepenger eller adopsjonspenger. Dette følger av ferieloven § 9.
Av samme bestemmelse fremgår det at arbeidsgiver ikke kan pålegge ferieavvikling i permisjonstid hvor det ytes foreldrepenger eller adopsjonspenger. Det er med andre ord opp til den enkelte å bestemme om man ønsker å avvikle ferie i løpet av slik permisjonstid.
Feriepenger
Folketrygdloven har begrensninger i hvor mange av permisjonsukene det ytes feriepenger til arbeidstakere. Folketrygdlovens system er således slik at det kun ytes feriepenger av utbetalte foreldrepenger for de første 12 ukene (eller 15 uker dersom foreldrepenger er utbetalt med redusert sats) av hver stønadsperiode.
Men for leger er det slik at tariffavtalen gir rett til at foreldrepengene beregnes av full lønn. Dette innebærer også at man har rett til opptjening av feriepenger gjennom hele foreldrepermisjonen, ikke kun de 12 eller 15 ukene folketrygdloven gir rett til.