At du først har rett til å kreve utdanningspermisjon etter fire år og åtte måneder, innebærer at du ikke har rett til å ta ut utdanningspermisjon hvis du slutter tidligere. Hvis du derimot slutter for å jobbe ved et annet sykehus i foretaket, i et annet helseforetak eller ved et sykehus som har driftsavtale med helseforetaket, skal ansettelsestiden din telle med ved beregningen av femårsperioden hos din nye arbeidsgiver. Du tar dermed med deg opparbeidet tid fra tidligere arbeidsgiver ved beregningen av når du har rett til å ta ut utdanningspermisjonen på ditt nye arbeidssted.
Hvis du har opparbeidet deg rett til utdanningspermisjon og tidspunktet for utdanningspermisjonen er fastsatt, har du rett til å ta ut denne hvis den faller i oppsigelsestiden. Oppsigelsestiden er normalt tre måneder, og utdanningspermisjonen er fire måneder. Det betyr at deler av permisjonen går tapt tapt hvis du sier opp stillingen din på et tidspunkt der du ikke har startet utdanningspermisjonen, med mindre du avklarer med ny arbeidsgiver at oppstart i nytt ansettelsesforhold starter med utdanningspermisjon.
Hvis du har opparbeidet deg rett til utdanningspermisjon og sier opp stillingen din før tidspunktet for utdanningspermisjonen er fastsatt, bør du gå i dialog med arbeidsgiveren din om det vil være praktisk mulig å ta ut utdanningspermisjon i oppsigelsestiden. Hvis det ikke lar seg gjøre, tar du med deg opparbeidet tid til ny arbeidsgiver.