Det følger av rammeavtalene at fratredende lege har rett til å kreve overdratt praksisen til overtagende lege. Til praksisen regnes relevant utstyr og inventar, husleieavtaler og kompensasjon for opparbeidet praksis.
Det er praksisen som overdras, ikke avtalehjemmelen. Sistnevnte er et gode som legen ikke har anledning til å kreve betalt for.
Overdragelse av praksis er kommunen uvedkommende. Overdragelsesbetingelsene, herunder verdien av praksis, må avtales mellom partene. Det er ingen beregningsmodeller for verdsettelsen, som da må skje etter en helhetsvurdering. Legeforeningen har utarbeidet retningslinjer for overdragelsen og nemndsbehandling, herunder kriterier og momenter av betydning for fastsetting av verdien av praksis men bistår ikke i den konkrete verdifastsettelsen.
Det skilles mellom materielle verdier som inventar og utstyr, og opparbeidet praksis (goodwill). Verdien av materielle verdier skjer etter takst med mindre partene avtaler annet.
Verdien av opparbeidet praksis beregnes blant annet ut fra følgende kriterier:
- kontinuitet
- type praksis (gruppe- eller solo)
- kontorrutiner
- opplært personell
- attraktivitet/ beliggenhet
- driftsresultat
- pasientgrunnlag (herunder stabilitet og vekst i pasientgrunnlaget)
- samarbeidsavtaler
- systemer i praksisen (f.eks. journalsystem)
- husleieavtaler og andre leieavtaler
For veiledning om prisnivå legger Legeforeningen ut informasjon og skjemaer om omsetning av praksis. Vi er avhengig av at omsetningsmelding sendes inn til oss for en mest mulig oppdatert liste. Skjema for melding ligger under punktet omsetningsmelding.
Anonymiserte nemndsavgjørelser vil også gi veiledning i verdivurderingen og disse legges ut på nettsidene.
Dersom partene ikke blir enige om prisen på praksis, fastsettes prisen av nemnd opprettet av Legeforeningen. Se avsnitt under om nemndsbehandling.
Standard salgsavtale kan lastes ned fra Legeforeningens nettsider. Denne vil likevel bare være et utgangspunkt og avtalen må tilpasses konkret til det aktuelle behov.
For mer informasjon om retningslinjer for prisvurdering les:
- Oversikt over nemndsavgjørelser
- Dreiebok for overdragelse av allmennlegepraksis
- Legeforeningens oversikt over praksisoverdragelser/omsetningsmeldinger ligger over i punktet "Praksisoverdragelse oversikt".
Tidspunktet for overtakelse av hjemmel avtales med kommunen. Det er et mål at tiltredende lege overtar praksisen uten opphold ved oppsigelsesfristens utløp av hensyn til kontinuitet i praksisen. Dersom det ikke er mulig med oppstart så snart hjemmelen blir ledig, for eksempel fordi tildelingsprosessen har tatt lang tid, er det kommunen som må finne en løsning som innebærer at kontinuiteten i praksisen opprettholdes.
Selv om tiltredene lege har overtatt hjemmelen, må overtakelse av praksisen avtales mellom tiltredende og fratredende lege. Om det tar tid å overta praksisen, f.eks pga nemndsbehandling, må man av hensyn til pasientene finne praktiske løsninger. Det kan være at tiltredene lege leier praksisen frem til overtakelse, eller at fratredende fortsetter som vikar frem til overtakelse. Partene og kommunen må i felleskap finne passende løsning.
Blir fratredende og tiltredene lege ikke enige om overdragelsesbeløpet innen fem uker etter at tilbud fra kommunen er mottatt, fastsettes prisen av nasjonal nemnd (voldgift) opprettet av Legeforeningen.
Det er opprettet to nemnder, for henholdsvis fastlegepraksis og avtalepraksis. Etter utløp av fristen er det nok at en av legene ber om nemnd. På Legeforeningens hjemmesider finner du skjema for anmodning om nemnd.
Begge leger er forpliktet til å medvirke til nemndsbehandlingen dersom de ikke kommer til enighet. Dersom legene ikke medvirker, risikerer tiltredene lege å miste hjemmelen, og fratredende lege mister retten til å selge sin praksis. Nemnden består av to leger og en advokat som leder. Partene uttaler seg og fremmer sitt krav/tilbud for nemnden, og nemnden foretar som regel et besøk i den praksis som skal overdras. Kostnadene til nemndsbehandling deles av partene, om ikke nemnden finner grunn til å idømme en av partene alle kostnader. Legeforeningen har utarbeidet retningslinjer for nemndsbehandling ved overdragelse av privat praksis i fastlegeordningen.
Nemnden er en voldgift, og voldgiftsloven gjelder. Nemndens avgjørelse er dermed endelig, og kan ikke påklages eller ankes. Mener man det hefter feil ved avgjørelsen må dette tas inn for de alminnelige domstoler etter voldgiftslovens bestemmelser.
Rammeavtalen gir fastleger en mulighet til å trappe ned sin virksomhet ved en gradvis overføring av hjemmel og praksis til ny lege. Dette kalles deleliste og er regulert i rammeavtalen mellom Legeforeningen og KS og Oslo kommune.
Fastlege over 60 år har rett til å dele sin fastlegeliste med henblikk på nedtrapping og overføring av praksis til annen lege. Deleliste innebærer at det kommer en ny lege inn i praksis, og at legene deler hjemmelen inntil senior avslutter sin praksis. Senior forplikter seg til å fratre senest ved fylte 70 år, med mindre kommunen skriftlig samtykker i noe annet. Nedtrappingsperioden kan ikke overstige fem år. Lege med minst 50 % varig uførhet har rett til å dele sin liste med annen lege på samme måte, likevel slik at maks tiden på fem år ikke gjelder.
Les mer om kunngjøring, tildeling og overdragelse av deleliste.
Når privatpraktiserende leger plutselig rammes av alvorlig sykdom eller død midt i sin yrkesaktive alder, blir legens nærmeste pårørende ofte stående rådløs med hensyn til hvordan legens praksis skal ivaretas.
Legen vil plutselig være ute av stand til å ivareta sine pasienter og sin praksis. Mange berøres at dette: ansatte i virksomheten, pasienter og andre parter, for eks. andre leger i praksisen dersom den drives sammen med andre.
Ektefelle eller andre pårørende blir påført et ansvar for en liten bedrift, uten å nødvendigvis ha innsikt i driften av denne. De pårørende kan ikke drive praksisen videre men må likevel forvalte praksisen for å motvirke uheldige konsekvenser og tap av verdier. Pårørende vil ha en egeninteresse i å sikre de verdier som ligger opparbeidet i praksisen. Samtidig er det viktig å ivareta rettigheter til forsikring, pensjon og trygd.