Kolleger i praksisen/ansatte
Er det slik at legen på grunn av sykdom/død plutselig ikke lenger kan ivareta sitt arbeid, vil det første skritt de pårørende må ta være å informere legens nærmeste kolleger og medarbeidere/ansatte.
Pårørende bør forespørre kollegaene om de er villig til å midlertidig overta ansvaret for avdødes pasienter. Dersom de ønsker det skal det gis melding til kommunen (fastleger).
Pasienter
Det må sørges for at pasienter som har avtalt time varsles umiddelbart dersom ingen leger overtar ansvaret for pasienten. Dette vil være den naturlige oppgave for medarbeiderne i praksisen. Når det er klargjort hvordan praksisen skal drives inntil videre må pasientene få beskjed om dette. Slike beskjeder kan hensiktsmessig legges inn på en telefonsvarer eller gis ved oppslag på kontoret.
Kommunelegen/kommunen
Kommunen vil normalt ha inngått driftsavtale med legen som inneholder gjensidige rettigheter og plikter. Dersom andre leger i praksisen ikke påtar seg ansvaret for pasienten skal kommunen (fastleger) skaffe vikar til praksisen. I gruppepraksis i avtalespesialistordningen kan gruppepraksisen midlertidig overta ansvaret for praksisen, herunder motta driftstilskuddet. Der dette ikke er mulig/ønskelig kan det inntas vikar i praksisen. RHF skal så langt som mulig bistå med å skaffe vikar i avtalepraksis.
Andre (eks. fastlegen, SOP, forsikringsselskap, trygdekontoret)
Ved alvorlig sykdom eller død må det tas kontakt med de organer som forvalter eventuelle økonomiske rettigheter: forsikringsselskap (for eks. avbruddsforsikring, livs - og uføreforsikring), trygdekontor (trygderettigheter) og Legeforeningens fond for sykepenger og pensjoner (SOP).
Ved sykdom må legens fastlege besørge de attester som er nødvendig for å ivareta økonomiske rettigheter.
For fastleger er vikarsituasjonen etter dødsfall regulert i KS avtalen punkt 5.8, der det er forutsatt oppdekning med vikar før praksisen er overtatt av ny innehaver. Formålet med denne ordningen er å motvirke at pasienter blir skadelidende- og at praksisen forringes. Uten lege i praksisen stopper mesteparten av inntektene i praksisen, mens de største og fleste utgiftene løper som før. Derfor er det viktig å få inn en vikar så raskt som mulig.
KS avtalen punkt 5.8: Administrasjon av praksis ved innehavers død
Dersom avtaleinnehaver dør kan gjenværende leger i gruppepraksis midlertidig overta ansvaret for avdødes pasienter, herunder motta basistilskudd, frem til overdragelse etter punkt 5.6. Dersom gjenværende leger ikke ønsker dette, plikter kommunen å skaffe vikar i praksisen.
Det må inngås særskilt avtale med vikaren. Legeforeningen har lagt ut en standard vikaravtale på Internett.
Dersom praksisen skal avsluttes må de ansatte i praksisen må få permitteringsvarsel umiddelbart. Permitteringsvarsel skal gis skriftlig og varslingsfristen er 14 dager, og i den perioden pluss de 3 første dagene etter permittering har praksisen fulle lønnsforpliktelser overfor de ansatte.
Hvis det i forbindelse med alvorlig sykdom er blitt klart at legen ikke kommer tilbake i praksis igjen, må også de ansatte varsles om oppsigelse og deretter sies opp. Dersom det kommer vikar eller kommunen/helseforetaket evt. skriftlig garanterer for at praksisen skal videreføres og overtar lønnsansvaret for de ansatte, kan oppsigelse utsettes/unnlates eller trekkes tilbake.
Ved dødsfall vil boet/pårørende ha behov for å få en oversikt over avdødes/praksisens samlede forplikter. Ved å utstede preklusivt proklama vil alle fordringshavere være nødt til å melde sine krav i boet innen angitt frist.
Ved avhendelse og innløsning av praksis trer arvinger inn for avdød lege og overtar de økonomisk rettigheter. Legens krav på å få omsatt verdiene i sin praksis til etterfølgeren er et privat forhold som pårørende/arving trer inn i når legen er død. Det gjelder også selve salgsprosessen. Når avtalen er utlyst og kommunen har vedtatt hvem som skal tildeles hjemmelen i praksisen må pårørende forhandle med tiltredende lege om overdragelsesbetingelsene. Pårørende må påse at kommunen i utlysningsteksten inntar betingelser knyttet til praksisen og må ta kontakt med ny lege for å avtale betingelsene for salg.
Det er gitt nærmere regler om hva som skal overdras og hvordan verdien skal fastsettes i sentrale avtaler. Verdien av praksisen fastsettes etter forhandlinger mellom selger og kjøper. Blir fratredende og overtagende lege ikke enige om overdragelsesbetingelsene fastsettes denne etter anmodning fra en av partene av nasjonal nemnd oppnevnt av Legeforeningen.
Legeforeningen har lagt ut en standard salgsavtale på våre hjemmesider.
Hva synes du om denne siden? Gi oss tilbakemelding