Når du er medlem i Legeforeningen, kan du i mange tilfeller få hjelp av dyktige tillitsvalgte som kjenner hverdagen din. De tillitsvalgte er Legeforeningens lokale representanter og har gode forutsetninger for å bistå medlemmer i mange spørsmål og situasjoner.
Tillitsvalgte kjenner virksomheten, lokal organisasjon og lokale avtaler. De får opplæring i lover og tariffavtaler, og har god oversikt over både regelverket som er relevant for sin medlemsgruppe, og de lokale forholdene. Mange rettigheter er fremforhandlet lokalt av de tillitsvalgte. Har du for eksempel spørsmål som gjelder arbeidstid, lønn og permisjoner er det derfor ofte hensiktsmessig å kontakte tillitsvalgte først.
Det er også verdifullt for de tillitsvalgte at medlemmene tar kontakt med dem i ulike saker. Det bidrar til at tillitsvalgte får bedre oversikt over hvordan regelverket praktiseres, og utfordringer medlemmene opplever.
Hvem som er din tillitsvalgt, finner du ved å logge deg inn på Min side.
Du kan nå oss i Avdeling for jus og arbeidsliv på telefon 23 10 90 00 alle hverdager kl. 0900 – 1130 og kl. 1200 – 1500. Her får du en kort telefonsamtale med en rådgiver. Mange kontakter oss, og det kan derfor være litt ventetid. Du kan da velge å bli ringt opp igjen.
Skriv til oss
Du kan sende alle henvendelser på e-post eller med post. Du bør legge ved all relevant informasjon, slik at vi kan behandle saken din effektivt. Henvendelsen din bør inneholde informasjon om:
- Hva du konkret ønsker svar på eller trenger bistand til
- Aktuelle frister, møtetidspunkt eller lignende
- Kontaktinformasjonen din
- Om du har vært i kontakt med tillitsvalgt
Du må anonymisere/sladde identifiserende opplysninger om pasienter og ev. andre privatpersoner som er omtalt, herunder komparentopplysninger. Dette er av hensyn til taushetsplikt og personvern. Dersom slike opplysninger er nødvendig i saken og anonymisering ikke er mulig, må du avtale med rådgiveren du har fått tildelt (jurist/advokat) hvordan du skal sende disse.
Avdeling for jus og arbeidsliv mottar et vidt spekter av henvendelser. Alle saker som inneholder personopplysninger blir behandlet fortrolig. Dersom saken din gjelder et advokatoppdrag eller et mulig advokatoppdrag, vil opplysningene bli behandlet konfidensielt i henhold til lov- og avtalefestet taushetsplikt, samt advokatetiske regler. Opplysningene er underlagt tilgangsbegrensninger i vårt saksbehandlingssystem. Kun personer med et tjenstlig behov vil få tilgang, der det er nødvendig for å ivareta lovfestede krav eller sørge for en forsvarlig oppfølging.
Ved å kontakte oss om juridisk bistand, samtykker du samtidig til at opplysningene du gir behandles for disse formålene. Vi viser for øvrig til vår personvernerklæring.
Den aktuelle saken må ha oppstått etter at du meldte deg inn i Legeforeningen.
I Legeforeningens Avdeling for jus og arbeidsliv jobber jurister og advokater med særskilt kompetanse i juridiske spørsmål som gjelder legers yrkesutøvelse. Vi har bred erfaring innen blant annet arbeidsrett, helserett, personvern og forvaltningsrett.
Vi gir ikke råd innenfor skatterett og selskapsrett, men Legeforeningen har inngått en avtale med Skattebetalerforeningen. Den gir medlemmer mulighet til å få hjelp fra Skattebetalerforeningen i spørsmål som gjelder familierett og skatt/avgift.
Næringsdrivende leger kan også få hjelp fra Skattebetalerforeningen i selskapsrettslige spørsmål.
I noen saker kan det være interessemotsetninger mellom medlemmer som gjør at bistanden vår må begrenses.
Vi vurderer fortløpende hvilken bistand vi kan og bør tilby. I denne vurderingen tar vi blant annet hensyn til hva som realistisk kan oppnås ved ulike virkemidler, ressursbruk og kapasitet, og om våre råd følges.
Medlemstilbudet om juridisk bistand omfatter ikke spørsmål som gjelder deg som privatperson, som arv og private forsikringer.
Legeforeningene i Norden har inngått en samarbeidsavtale om å yte juridisk bistand til hverandres medlemmer. Vilkårene for slik bistand finner du i nordisk samarbeidsavtale.