Som den klare hovedregel har helsepersonell en absolutt taushetsplikt om opplysninger man mottar i kraft av å være helsepersonell, jf. helsepersonelloven § 21.
«Helsepersonell skal hindre at andre får adgang eller kjennskap til opplysninger om folks legems- eller sykdomsforhold eller andre personlige forhold som de får vite om i egenskap av å være helsepersonell.»
Bestemmelsen korresponder med pasienters rett til vern mot spredning av opplysninger etter pasient og brukerrettighetsloven § 3-6.
«Opplysninger om legems- og sykdomsforhold samt andre personlige opplysninger skal behandles i samsvar med gjeldende bestemmelser om taushetsplikt. Opplysningene skal behandles med varsomhet og respekt for integriteten til den opplysningene gjelder.
Taushetsplikten faller bort i den utstrekning den som har krav på taushet, samtykker.
Dersom helsepersonell utleverer opplysninger som er undergitt lovbestemt opplysningsplikt, skal den opplysningene gjelder, så langt forholdene tilsier det informeres om at opplysningene er gitt og hvilke opplysninger det dreier seg om».
Taushetsplikten gjelder alt helsepersonell, mellom helsepersonell, ubegrenset i tid og også etter en pasientens død, og innebærer :
- En plikt til å ikke dele informasjon med andre (unnlatelsesplikt)
- En aktiv plikt til å hindre at uvedkommende får tilgang til taushetsbelagt informasjon (aktivitetsplikt)
- Krav til sikker oppbevaring av taushetsbelagt informasjon