Forsvarlighetskravet er et grunnleggende prinsipp i norsk helserett, både som grunnlag for helsepersonellets faglige vurderinger i daglig praksis, organisering av tjenestene og vurderinger som gjøres av Statens helsetilsyn i tilsynssaker.Utgangspunktet er at helsetjenester som tilbys og ytes skal være forsvarlige. Det er en minstestandard for alle helsetjenester som tilbys og ytes, på alle nivåer, både privat og offentlig, ot på individ- og systemnivå.
Begrepet forsvarlighet er en rettslig standard, en dynamisk vurderingsnorm, hvor innholdet endres i tråd med faglig utvikling, gjeldende verdioppfatning og lignende.
For det enkelte helsepersonell innebærer det en plikt til å opptre i samsvar med de til enhver tid gjeldende faglige normer og lovbestemte krav til yrkesutøvelsen. Det enkelte helsepersonells plikt til forsvarlig yrkesutøvelse må sees i sammenheng med den plikt helse- og omsorgstjenesten har til forsvarlig virksomhet, og til å organisere virksomheten slik at helsepersonellet blir i stand til å overholde sine lovpålagte plikter.
Les mer om kravet til faglig forvarsvarlighet her.