Nye økonomiske satser i særavtalen (SFS 2305) fra januar 2023 og oppdatering om prosesser rundt legevaktreguleringen

Fra januar 2023 gjelder nye økonomiske satser i særavtalen.

Styrking av legenes vern mot for høy arbeidsbelastning på legevakt er selvfølgelig fortsatt et høyt prioritert arbeid for Legeforeningen. Dette var et sentralt tema under vårens forhandlinger av særavtalen, der det ble avtalt et forpliktende samarbeid med KS for å styrke legenes vern. Arbeidet er i gang, og løper parallelt med ulike prosesser rundt legevakt ledet av myndighetene. I dette nyhetsbrevet orienterer vi kort om arbeidene som pågår.

Nye økonomiske satser i særavtalen
I henhold til protokoll fra vårens forhandlinger av særavtalen blir de økonomiske satsene, herunder lønnsregulering for LIS1, regulert fra nyttår i tråd med resultatet i Hovedtariffoppgjøret i KS-området for 2022. I praksis innebærer dette at samtlige satser i særavtalen justeres opp med 3,84% (rundet av til samme enhet som brukes i avtalen). Oppdatert versjon av særavtalen finner du her: SFS 2305 ("Særavtalen") (legeforeningen.no) 

Bakgrunnen og pågående arbeid rundt regulering av legevakt 
I desember 2021 fremla Ekspertgruppe legevakt sin rapport som så på situasjonen på legevakt og legevaktbelastning. Rapporten finnes her: Små kommuner har størst legevaktbelastning - regjeringen.no 

Rapporten viste at det er store variasjoner mellom fastlegenes deltakelse i legevakt, herunder vaktbelastning. Rapporten viste at fastlegene i små kommuner/distrikter har flere legevakter og nattevakter enn fastleger i mer sentrale strøk. Ekspertgruppen pekte også på samspillet mellom legevakt og fastlegeordningen. Ved rekrutteringsutfordringer i fastlegeordningen vil dette ha direkte innvirkning på legevaktordningen fordi det i stor grad er de samme legene som ivaretar oppgavene (særlig i de mindre kommunene). Ved rekrutteringsutfordringer til fastlegehjemlene vil dette ha direkte påvirkning på gjenværende legers vaktbelastning på legevakt mv.

Etter at Ekspertgruppe legevakt hadde fremlagt sin rapport nedsatte Helse- og omsorgsdepartementet en partssammensatt arbeidsgruppe (del 1) med representanter fra KS, Legeforeningen og Helsedirektoratet. Partssammensatt arbeidsgruppe legevakt leverte sin sluttrapport 06.05.22. Arbeidsgruppen så særlig på tiltak for legevaktdistrikt med færre enn fire leger, og foreslo konkrete tiltak innenfor kompetansekravene til leger i kommunen, finansieringsordninger og muligheten for å utarbeide veileder for legevaktorganisering. Sluttrapporten ligger vedlagt nederst i saken.  

Forhandlingene mellom KS og Legeforeningen om SFS2305 Sentral forbundsvis særavtale om vilkår for leger og turnusleger i kommunehelsetjenesten med arbeidsavtale, herunder leger i fastlegeordningen ble sluttført 23.05.22. Her ble partene enige om å i avtaleperioden arbeide for å oppnå arbeidstidsordninger som gir legene et bedre vern. Partene var også enige om at det er nødvendig å vurdere gjennomgående innføring av ordinær lønnskompensasjon for legevaktsarbeid. Dette følger av protokoll nr. 6, som ligger som et vedlegg til særavtalen. I denne sammenheng er partene blant annet enige om:

  • å be regjeringen om å legge til rette for at fastlegenes plikt til legevakt utenom ordinær åpningstid blir en del av andre allmennlegeoppgaver som kommunen kan pålegge
  • å be staten om en gjennomgang av finansieringsordningen for legevakt som sikrer forutsigbarhet både for leger og kommuner, herunder å vurdere gjennomgående innføring av ordinær lønnskompensasjon for legevaktarbeid 

Helse- og omsorgsdepartementet har nå nedsatt en partssammensatt arbeidsgruppe på legevakt – del 2. Denne arbeidsgruppen har fått et utvidet mandat. Den partssammensatte arbeidsgruppen skal bidra med å vurdere hvordan belastningen av legevaktsarbeid kan reduseres slik at den samlede arbeidsbelastningen for allmennlegene blir håndterbar, samtidig som en god legevakttjeneste sikres i hele landet. Mandatet ligger vedlagt nederst i saken. 
 
Helsedirektoratets arbeid som fagdirektorat 
Helse- og omsorgsdepartementet har bedt Helsedirektoratet om å "vurdere endringer i regulering og finansiering for å skape bærekraftige løsninger på bakgrunn av eksisterende kunnskapsgrunnlag og i lys av andre større utredningsarbeid på allmennlegefeltet og i samlet akuttmedisinsk kjede." Endringene skal hensynta fastlegenes arbeidsbelastning både på kontoret og i legevakt. 

Oppdraget skal leveres Helse- og omsorgsdepartementet i desember 2022. Arbeidet foregår parallelt med arbeidet i Ekspertutvalget for gjennomgang av allmennlegetjenesten, hvor Helsedirektoratet innehar sekretariatsfunksjonen. I det foreliggende arbeidet leverer imidlertid Helsedirektoratet sine vurderinger som selvstendig fagdirektorat.

Legeforeningen har deltatt i diskusjonsmøte med Helsedirektoratet, og har levert skriftlige innspill til dette arbeidet.  
 
Veien videre 
Partene i særavtalen har forpliktet seg til et felles arbeid for å tilpasse avtalereguleringene i særavtalen i god tid før utløpet 31.12.2023. Særavtalen forventes å bli forhandlet mellom partene senhøsten 2023, uansett hva utfallet blir av prosessene fra ekspertutvalget og arbeidsgruppen. Det er enn så lenge ikke mulig å si noe om når en vil kunne gi signaler om forventet utfall av dette arbeidet.

Vi er gjort kjent med at noen kommuner kvier seg for å diskutere lokale løsninger fordi de avventer de sentrale prosessene. Som det fremgår av det ovennevnte er det et visst tidsperspektiv på de sentrale prosessene. De sentrale prosessene bør derfor ikke hindre partene i å finne frem til hensiktsmessige lokale løsninger innenfor gjeldende regelverk dersom dette anses nødvendig nå. 
Legeforeningens avdeling for jus og arbeidsliv kan kontaktes for bistand i slike lokale prosesser.