Sammen om en bedre hverdag for ME-syke (34051)

Dato: 18. nov 2021
Sted: Scandic Hamar
Adresse: Vangsvegen 121
2318, HAMAR

NORGE
Maks antall deltakere 100
Kurseier Norges ME-forening

Priser

Deltaker: 690,-

Målgruppe

Leger og helsepersonell.

Formål med kurset

Overordnet mål for dagen er at ulike helsepersonell skal få en felles forståelse for hva ME er, og at de sammen skal kunne dra i samme retning - med mål om å skape en bedre hverdag for ME-syke ut fra den kunnskapen vi har om ME per i dag. Deltakerne skal få innsikt i forskningen, samt anbefalinger og erfaringer fra praksisfeltet.

Presentasjon av forelesere

Jørgen Jelstad er utdannet fysioterapeut og journalist ved Høgskolen i Oslo. I 2011 ga han ut dokumentarboken «De Bortgjemte – og hvordan ME ble vår tids mest omstridte sykdom» på forlaget Cappelen Damm. Gjennom arbeidet med boken intervjuet han en rekke pasienter, pårørende, leger, forskere og andre som har vært involvert i ME-feltet nasjonalt og internasjonalt. Han har fulgt ME-feltet tett de siste ti årene, deltatt på en rekke konferanser i inn- og utland, og han har også holdt flere foredrag over hele landet.

Kristian Sommerfelt er overlege ved Barne- og Ungdomsklinikken, Haukeland Sykehus med fokus barnenevrologi. Han har bred erfaring fra utredning, diagnostisering og oppfølging av barn og unge med ME fra 90-tallet. Han er representant for Haukeland Sykehus i nasjonalt fagnettverk for ME/CFS der alle universitetssykehusene er representert. Videre er han professor ved Institutt for Klinisk Medisin 2 ved Universitetet i Bergen. Han er aktivt involvert i forskning med fokus på ME.

Kristina Vedel Nielsen er kurs- og foredragsholder, forfatter, og tidligere erfaringskonsulent ved lærings- og mestringssenteret ved Sykehuset i Vestfold. Hun er utdannet med en bachelorgrad i ledelsesfag, og er sertifisert coach. Hun har lang erfaring innen salg, leder- og teamarbeid fra privat sektor og fra helsevesenet. De siste årene har hun holdt foredrag for tusenvis av mennesker ved skoler, kommuner, ideelle organisasjoner, NAV, Fønix, og ved fagkonferanser for CFS/ME, om hvordan det er å leve med ME.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Trude Schei er generalsekretær for Norges ME-forening. Hun er utdannet arkitekt, men har vært ME-syk i 21 år. Hun står bak ME-foreningens brukerundersøkelser om erfaringer
med Nav og rehabilitering, om barn og unge med ME og om de sykeste pasientene. Den nyeste undersøkelsen handler om forløp, og funn derfra ble lagt fram på CFS/ME forskningskonferansen i Oslo i november. Rapportene gir viktig innsyn i områder der det er manglende forskning.

Marianne Sætran Gustavsen er spesialfysioterapeut for barn og unge i Sandefjord kommune, og er fagkoordinator for fysioterapi i skolehelsetjenesten. Hun har erfaring fra å være
fysioterapeut og koordinator for barn og unge med ME/CFS, og er i tillegg med i en ME-ressursgruppe i kommunen, en tverrfaglig gruppe med ansatte som jobber med både barn og voksne. Denne gruppa ble opprettet for at kommunen skal møte pasienter med ME på en bedre måte, og for å spre kunnskap om ME i ulike enheter i kommunen.

Mette Schøyen er bioingeniør og har jobbet 20 år i helsevesenet. De siste 18 år har hun arbeidet som pårørendekontakt og rådgiver for barn og unge med ME, og har opparbeidet seg omfattende og viktig kunnskap om sykdommen. Hun har også erfaring som ME-syk selv, og som pårørende til barn/ungdom med svært alvorlig ME. Hun har sittet i ME/CFS utvalg i Helsedirektoratet samt i Fagrådet i Biobanken for ME/CFS på ME-senteret. Hun har deltatt i en rekke nasjonale og internasjonale konferanser om ME.

Ketil Jakobsen er psykologspesialist ved St.Olavs Hospital i Trondheim, og har bred erfaring med behandling og oppfølging av ungdom, familie og unge voksne med cfs/me.  

Kurskomite

Aina Elle Nitteberg (Kursleder)
Grete Nordhagen
Kristian Sommerfelt

Godkjenninger - Gamle spesialistregler

Videreutdanning

Allmennmedisin: Valgfrie kurs: 7 t
Barnesykdommer: Valgfrie kurs: 7 t
Fysikalsk medisin og rehabilitering: Valgfrie kurs: 7 t

Etterutdanning

Allmennmedisin: Valgfrie kurs: 7 t
Barnesykdommer: Valgfrie kurs: 7 t
Fysikalsk medisin og rehabilitering: Valgfrie kurs: 7 t

Program for Sammen om en bedre hverdag for ME-syke (34051)

Torsdag 18. november

08.00 Registrering, kaffe og kake.
08.30 ME - kort om forskning og fakta:

I introduksjonen vil Jørgen Jelstad si litt om hva ME er, - tall og fakta. Hvorfor er sykdommen så omstridt? ME-feltet står midt i brytningstid - hva skjer og hvorfor? Og hvor er forskningen på vei?

09.15 Pause.
09.30 Fallgruver og nyttige strategier ved diagnostisering

og oppfølging av barn/unge med CFS/ME: Kristian Sommerfelt vil beskrive og drøfte metoder og strategier for utredning, diagnostisering og oppfølging av barn og unge med mistanke om ME. Innfallsvinkelen er både sett fra førstelinjetjenesten, spesialisthelsetjenesten og skolen.

10.15 Pause.
10.30 Strategier for å få til god tilrettelegging for ME-pasienter:

Det finnes ingen kurativ behandling for ME i dag, men det er likevel mye som kan gjøres for pasientene slik at de får økt livskvalitet. 

Hvordan få til god tilrettelegging? Hvordan kartlegge funksjonsnivå? Hvordan møte pasienten i en sårbar tid? Hva slags verktøy og hjelpemidler er nyttige for en bedre hverdag?

Kristina Vedel Nielsen

11.10 De mest alvorlige syke. Sykdomsbilde og hjelpetilbud:

Trude Schei vil fortelle om en brukerundersøkelse ME-foreningen tok initiativ til i 2018. Rapporten belyser situasjonen for den sykeste fjerdedelen av de ME-syke i Norge med tanke på sykdomsbyrde, hjelpetilbud, og pårørendes rolle. I rapporten er harde tall og fakta balansert med tusenvis av fritekstsvar fra pasienter og pårørende som utfyller bildet, og beskriver en svært alvorlig situasjon. 

Rapporten kommer ikke med konkrete anbefalinger om hva som utgjør riktig hjelp eller pleie, men presenterer viktige prinsipper for å gi riktig hjelp.

11.40 Lunsj.
13.00 Kommunehelsetjenesten og ME:

i Sandefjord kommune oppfordres familier til å søke om koordinator når barn/ungdom for en ME-diagnose. Marianne Sætran Gustavsen vil dele erfaringer fra sitt arbeide som fysioterapeut og koordinator i møte med de ME-syke og deres familier. Hun vil blant annet snakke om:

  • Rollen som støtte og sparringspartner i hverdagen
  • Informasjon om diagnose til skoleansatte og elever
  • Aktivitetsavpasning og energiøkonomisering
  • Lage aktivitetsplaner
  • Trening, aktivitet og avspenning
  • Arrangere regelmessige samarbeidsmøter på skolen

Gustavsen vil også fortelle om ME-ressursgruppen i Sandefjord kommune. I hovedtrekk handler denne om å øke kompetansen om ME i kommunen, og å diskutere case og temaer i den tverrfaglige gruppa.

13.45 Hvordan skape en bedre hverdag for barn og pårørende?

Hva forteller de som tar kontakt? Hvor trykker skoen? Hva er erfaringene fra terrenget? 

Mette Schøyen

14.15 Pause.
14.30 God psykisk hjelp for pasienter med CFS/ME. Erfaringer

med en atferdsmedisinsk modell basert på kognitiv atferdsterapi, aktivitetstilpasning og psykoedukasjon:

Ketil Jakobsen vil gi en kort oppsumering av aktuelle psykologiske tilnærminger og styrker og svakheter ved disse. Problemet for hjelpeapparatet er at pasienten, fastlegen og øvrige hjelpeapparat har ulik forståelse av tilstanden og drar i forskjellig retning. Det presenteres en integrert modell som viser betyningen av en helhetlig systemisk forståelse av tilstanden. Målet med modellen er å få "alle på samme lag og dra i samme retning".

15.15 Pause.
15.30 Oppsummering og spørsmål.
16.00 Slutt.