– Forskning er superspennende

– Jobber du som fastlege og har noe du lurer på, finn ut om noen allerede har undersøkt det. Hvis det ikke er tilfelle, kontakt universitetet og presenter ideen din. Få deg en veileder, og søk stipend fra Allmennmedisinsk forskningsutvalg. Det er rådet til ph.d. Ingvild Vik, som selv fikk drahjelp med allmennlegestipend.
Female doctor in office. Ingvild Vik
Ingvild Vik overlege på Allmennlegevakta ved Oslo legevakt og rådgiver ved Antibiotikasenteret for primærmedisin, er én av mange forskere som startet forskerkarrieren med et allmennlegestipend fra Allmennmedisinsk forskningsfond og endte opp med en doktoravhandling. Arkivfoto: Lisbeth Nilsen

Oppfordringen hennes er hentet fra et intervju da hun fikk Allmennmedisinsk forskningsfond (AMFF) sitt reisestipend for 2022 under Primærmedisinsk uke i oktober.

Ingvild Vik, som er overlege på Allmennlegevakta ved Oslo legevakt og rådgiver ved Antibiotikasenteret for primærmedisin, er én av mange forskere som startet forskerkarrieren med et allmennlegestipend (tidligere kalt AFU-stipend) fra Allmennmedisinsk forskningsfond og endte opp med en doktoravhandling.

På spørsmål om hva hun tenker at kolleger som vurderer å forske bør gjøre, svarte prisvinneren:

– Jobber du som fastlege og har noe du lurer på, finn ut om noen allerede har undersøkt det. Hvis det ikke er tilfelle, kontakt universitetet og presenter ideen din. Få deg en veileder, og søk stipend fra Allmennmedisinsk forskningsutvalg. Det er en fin vei inn i forskningen. Er du nysgjerrig og har noe du brenner for, er det kjempeartig å få til noe. Forskning er superspennende!

Forskerpris

En annen prisvinner, som også har fått allmennlegestipend, er Nicolai Klem medisinsk ansvarlig lege i Hjemmelegene. Han fikk Allmennmedisinsk forskningsutvalg sin forskerpris for 2022 (tidligere kalt AFU-prisen) for en studie om behandling av bronkiolitt hos små barn.

– Mitt råd er bare å prøve! Man står mye alene og må være litt frempå, men med riktige medhjelpere, er det morsomt, sier Nicolai Klem, ansvarlig lege i Hjemmelegene. Han fikk to Allmennlegestipend på i alt seks måneder. Foto: Privat

Prisen deles ut hvert år på henholdsvis Primærmedisinsk uke eller Nidaroskongressen, og går til den som har det beste frie foredraget blant nykommere i allmenn- eller samfunnsmedisinsk forskning. Alle som får allmennlegestipend oppmuntres til å legge frem resultatene sine på blant andre disse to kongressene.

Nicolai Klem fikk to allmennlegestipend på til sammen seks måneder.

På spørsmål om råd til kolleger som vil forske, svarte Nicolai Klem dette i intervjuet:

– Mitt råd er bare å prøve! Man står mye alene og må være litt frempå, men med riktige medhjelpere, er det morsomt.

Et lavterskeltilbud

Stipendet er ment som et lavterskeltilbud og et rekrutteringstiltak til forskning innen allmennmedisin og samfunnsmedisin – i hovedsak rettet mot leger som ikke har forsket før.

Nicolai Klem hadde bare forsket litt under medisinstudiet, og var med på å publisere en artikkel som inkluderte masteroppgaven hans, før han fikk stipend. Ideen til stipendprosjektet kom etter et foredrag om bronkiolitt på et morgenmøte på legevakta, der Klem jobbet da. Han ble oppmerksom på at behandlingsanbefalingene som hang på legevakta var utdaterte – og lurte på i hvilken grad de nye retningslinjene var blitt implementert.

– Allmennmedisinsk forskningsutvalg og forskningsmiljøet på Ullevål og på legevakten ga meg en sjanse til å forsøke forskning. Det var en ufattelig kul opplevelse og en enkel måte å få prøvd seg på noe litt annerledes.

Nicolai Klem fikk publisert sin artikkel i fjor, men publisering er ikke noe krav for å få stipend. Det eneste kravet til stipendiater er å informere om fremdriften underveis og levere sluttrapport.

Allmennlegestipendet skal gi deg muligheten til å ta fri fra jobb og andre oppgaver. For noen blir det vanskelig å forske på heltid, og du kan bruke stipendet til forskning på deltid i kombinasjon med jobb. Både Ingvild Vik og Nicolai Klem forsket mens de jobbet på legevakta i Oslo.

Allmennlegestipendet tildeles to ganger i året. Får du avslag på første søknad, kan du forbedre prosjektet/søknaden og søke på nytt allerede om et halvt år. Du kan også søke stipend selv om du er tildelt stipend tidligere.

Les mer om stipendordningen her.

 

FAKTA om søkerne av allmennlegestipend:

  • De fleste søkerne (29 prosent) var i alderen 35-39 år, den eldste var over 65.
  • Kjønnsfordelingen var omtrent 50/50.
  • Cirka 8 av 10 jobbet som fastlege da de søkte stipend første gang.
  • Etter fullført tid som stipendiat, jobbet omtrent 70 prosent fortsatt som lege, og 26 prosent kombinerte legejobben med forskning.
  • Drøyt én av tre hadde jobbet i allmennpraksis i minst 6 til 10 år da de søkte.
  • 44 prosent av de som svarte hadde enten fullført eller var i gang med et ph.d.-løp etter stipendperioden.

Kilde: Fastlege og forsker Anne Jølles evaluering av stipendordningen 2009-2019, inkludert en spørreundersøkelse som ble besvart av 100 av 193 stipendsøkere.