Målet er å kunne gi god og omsorgsfull helsehjelp til de som utvikler alvorlige forløp av Covid-19. Samtidig er det slik at pasienter med annen, livstruende sykdom fortsatt også skal ha helsehjelp.
Introduksjon
Legeforeningens råd om prioritering av pasienter under forløpet av en covid-19 epidemi
Legeforeningen følger situasjonen tett og er i løpende dialog med relevante aktører. Situasjonen er dynamisk, og vi må forvente at det stadig vil skje endringer. Vi har etablert en nettside hvor vi samler informasjon og råd om den pågående Covid-19 epidemien. Lenke til siden:
https://www.legeforeningen.no/politikk-og-samfunn/informasjon-om-koronaviruset/.
Vi vet at Covid-19 epidemien har overstrukket kapasiteten i helsetjenesten i land som fikk tidlige utbrudd, særlig Kina, Italia og Spania. Legeforeningen mener derfor at vi må forberede oss på krevende prioriteringer i helse- og omsorgstjenestene i tiden fremover, også i Norge, selv om vi håper å ikke komme i en tilsvarende situasjon. Målet er å kunne gi god og omsorgsfull helsehjelp til de som utvikler alvorlige forløp av covid-19. Samtidig er det slik at pasienter med annen, livstruende sykdom fortsatt også skal ha helsehjelp.
Prioriteringsforskriften gjelder også ved en pandemi. En prioriteringsveileder bør få frem at helseforetakene ikke bare må prioritere innen de enkelte spesialitetene, men også må avstemme sin samlede kapasitet mellom fagområder og pasientgrupper. Dette gjelder også mellom covid-19pasienter og pasienter med annen sykdom. For streng prioritering kan føre til at summen av prognosetapet i befolkningen blir større enn gevinsten man oppnår for pasienter med Covid-19. Det er også viktig at vi ikke prioriterer for strengt før det er nødvendig.
Vi håper at våre fagmiljøers råd kan bli til nytte for både nasjonal helseforvaltning, ledere på alle nivåer i helsetjenesten og for leger og annet personell som står midt i utfordringene ute i helsetjenesten. Rådene gjelder så lenge pandemien varer.
Vi må forvente at elektiv virksomhet i en tid fremover må tas betydelig ned både i spesialist- og primærhelsetjenesten. Dette vil ikke bare omfatte pasienter som venter på inngrep som krever respiratorstøtte, men også annen elektiv virksomhet. Vi forventer også at helsetjenesten av smittevernhensyn vil overføre en del poliklinisk aktivitet til video- eller telefonkonsultasjoner. Fastlegene har allerede langt på vei gjennomført dette skiftet.
Det er mange pasienter med ulike tilstander som tåler å vente dager til uker, men ikke i mange måneder på behandling uten at de får et sikkert eller sannsynlig prognosetap. Disse pasientene skal fortsatt ivaretas ved at vi som leger innenfor mange ulike spesialfelt prioriterer riktig. Det vil kunne innebære langt strengere prioriteringer enn vi som nasjon og helsetjeneste er vant til.
Pasientrettighetsregelverket er basert på en rekke rettslige standarder som er dynamiske og som må tolkes ut fra den aktuelle situasjonen. Det kan likevel være at det må gjøres enkelte endringer i lov og forskrift for å understøtte helsetjenestens evne til å gi helsehjelp til de som trenger det mest, basert på de lovfestede kriteriene for prioritering knyttet til nytte, ressursbruk og alvorlighet.
Legeforeningen og fagstyret vil takke de fagmedisinske foreningene for at de i løpet av kort tid har utviklet og forankret i hver sine fagmiljøer konkrete og klinisk anvendbare råd om prioritering. Vi håper at disse rådene gjør at helsetjenesten er enda bedre rustet til å møte den krevende tiden vi står foran.
Vennlig hilsen
Cecilie Risøe
Leder
Legeforeningens fagstyre
-
Norsk anestesiologisk forening
Last ned -
Norsk barne- og ungdomspsykiatrisk forening
Last ned -
Norsk barnelegeforening
Last ned -
Norsk Cardiologisk Selskap
Last ned -
Norsk endokrinologisk forening
Last ned -
Norsk forening for akutt- og mottaksmedisin
Last ned -
Norsk forening for allmennmedisin
Last ned -
Norsk forening for bryst- og endokrinkirurgi
Last ned -
Norsk forening for dermatologi og venerologi
Last ned -
Norsk forening for fysikalsk medisin og rehabilitering
Last ned -
Norsk forening for gastroenterologisk kirurgi
Last ned -
Norsk forening for geriatri
Last ned -
Norsk forening for klinisk nevrofysiologi
Last ned -
Norsk forening for lungemedisin
Last ned -
Norsk forening for maxillofacial kirurgi
Last ned -
Norsk forening for medisinsk genetikk
Last ned -
Norsk forening for nukleærmedisin og molekylær avbildning
Last ned -
Norsk forening for otorhinolaryngologi, hode- og halskirurgi
Last ned -
Norsk forening for rus- og avhengighetsmedisin
Last ned -
Norsk gastroenterologisk forening
Last ned -
Norsk gynekologisk forening
Last ned -
Norsk indremedisinsk forening
Last ned -
Norsk nevrologisk forening
Last ned -
Norsk nyremedisinsk forening
Last ned -
Norsk oftalmologisk forening
Last ned -
Norsk onkologisk forening
Last ned -
Norsk ortopedisk forening
Last ned -
Norsk plastikkirurgisk forening
Last ned -
Norsk psykiatrisk forening
Last ned -
Norsk radiologiskforening
Last ned -
Norsk revmatologisk forening
Last ned -
Norsk samfunnsmedisinsk forening
Last ned -
Norsk thoraxkirurgisk forening
Last ned -
Norsk urologisk forening
Last ned