Europeisk spesialisteksamen, et mislykket konsept?



Et ukjent antall norske patologer har forsøkt seg på den europeiske spesialisteksamen og noen (bl.a. undertegnede) har strøket. Sheruan Hardy i Fredrikstad gikk opp til eksamen i Helsinki i august i år og mener at kvaliteten på både spørsmål og snitt var for dårlig. Flere som vil dele sine erfaringer?

I 15 år har European Board of Pathology arrangert eksamen i patologi. Meningen med eksamen var å harmonisere patologiutdanningen i Europa. Mer om eksamen finner du på nettsiden til European Board.  

Sheruan tok eksamen på ESP-møtet i Helsinki i år. Europeiske deltagere var få, to blant totalt 15. Sheruan var skuffet over opplegget: Den skriftlige delen var i følge ham for fokusert på cellebiologiske detaljer, snittene i den praktiske delen var gamle, mikroskopene ikke renset og derfor ubrukelige på 40 x og kvaliteten på power-point presentasjonene så dårlig at man vanskelig kunne kjenne igjen organet. Sheruan vil ikke anbefale noen å ta eksamen i den form den har i dag.

Sheruans erfaring minner om den jeg selv hadde for 15 år siden, bortsett fra at snittene i tillegg var overfarget.  Dette kan tyde på at lite er investert i eksamenen i den tiden den har eksistert.

Problemet med den europeiske eksamenen er at den ikke betyr noe. Så vidt vites benyttes den ikke av noe europeisk land i spesialistutdanningen og den forventede harmoniseringseffekten er derfor lik null. ”Alle” vet at en bestått eksamen i det engelske systemet eller f.eks fra USA anses som reelle kvalitetsstempel, mens den europeiske er det knapt noen som tenker på. I tillegg kommer at den europeiske eksamenen er basert på arbeidet til et par ildsjeler og at det senere ikke synes å være tilført tilstrekkelig ressurser. Å opprettholde et godt nivå på en slik eksamen krever sannsynligvis en fast stab og en konkret hensikt med eksamineringen. Så lenge eksamenen ikke betyr noe, mangler i alle fall det siste.

Eller tar jeg feil?

 Er det andre som vil dele sine erfaringer med European Board Examination?

 G. Cecilie Alfsen
31.10.11

PS. Undertegnede kan dessverre ikke skylde på snittene for at jeg strøk! Innsatsen før eksamen bar nok heller preg av at det ikke betød noe å stå eller ikke .....