Private midler gir nytt på Haukeland

Patologiavdelingen i Bergen ble åpnet i 1912 takket være private midler fra Fredrik Georg Gade. 100 år senere har den fått en ansiktsløfting verdt 14 millioner, donert fra Trond Mohn, "Bergens Beste Bergenser". I tillegg til nyoppussede lokaler, har avdelingen fått to hurtigfremføringsmaskiner, automatisert innstøpingsmaskin, fargemaskin, 4 nye immunfargemaskiner, utstyr til væskebasert cytologi og en digital skanner til nyrebiopsiregisteret. Avdelingens leder Lisbeth Sviland forsikrer at gaven vil bidra til kortere svartider.
Et mulig skjær i sjøen er kritisk mangel på spesialutdannede bioingeniører til patologiavdelingene.

"Norges mest moderne patologiavdeling" er overskriften på nettsiden til Haukeland, der donasjonen og oppussingen presenteres, med åpne, lyse lokaler og splitter ny maskinpark.

Et nylig oppslag i bioingeniørenes fagblad Refleks tyder på at arbeidsmiljøet vil være verdifullt når det gjelder kampen om bioingeniører framover. En hverdag med hundrevis av blokker "på vent" i kjøleskapet og følelsen av aldri å komme ajour er drepende for innsatsviljen og arbeidsgleden. Da er nye lokaler, gode avtrekk og moderne maskiner blant trekkplastrene når man skal rekruttere.

La oss håpe at bioingeniørene står i kø for å søke seg til patologien på Haukeland fremover (og at det vil drysse med noen ekstra kontor- og legestillinger også.) Og så ønsker vi oss mange flere Mohn'er!!

Gratulerer til patologiavdelingen på Haukeland!

 

PS. Kanskje noen snart også får til pre-laboratoriums-rasjonaliseringer, som å la klinikerne legge tarm- og prostataprøvene rett i ferdignummererte briketter? Minst et bioingeniør-årsverk spart!!