Forskningsprisen 2014 til Astrid Børretzen

LIS-lege Astrid Børretzen imponerte årsmøtet med sitt bidrag om bruk av spesialfikseringsvæske ved rektumkarsinomer. Over 700 preparater fra årene 2010-2012 var undersøkt bl.a. mht antall lymfeknuter, stadium, tidsbruk og ikke minst økonomi ved bruk av spesialfiksering med eddiksyre eller formalin. Én lymfeknute påvist i formalin kostet kr 1,16, mens tilsvarende på eddikholdig væske var kr 7,69. Arbeidet vil således helt sikkert få betydning for hverdagen på den enkelte patologiavdeling. Les videre også om beste påskeegg og poster.

Astrid Børretzen publiserte sin forskning første gang som poster på ESP-møtet i Lisboa 2013.

 Studien

 ble påbegynt av overlege Sabine i Leh i 2011 og var ment som en kvalitetsstudie som skulle belyse hvordan Bergen lå an på en rekke punkter, inkludert kvalitetsindikatorene lymfeknuteantall, prosentandel med ekstramural karinnvekst, stadium T4 og bruk av colonmal. I den forbindelse var det naturlig å se om forskjeller i fikseringsvæske var av betydning. Astrid Børretzen, som gikk ut fra medisinstudiet i Bergen i 2009, begynte som LIS på avdeling for patologi/Gades insitutt Haukeland i 2012 og gikk rett inn i prosjektet, som hun videreførte.

Børretzen som nå er i permisjon med en 3 mnd gml baby, vil gå gjennom tallene for 2013 i løpet av permisjonen og håper å få ferdig manus i løpet av året. Forskningsprisen kom helt uventet, men til en LIS som etter eget utsagn har fått smaken på mer omfattende forskningsprosjekter etterhvert.

Det gjeve påskeegget ble vunnet av Hilde Gjelberg, også hun LIS fra Haukeland. Selve egget ble gjenkjent av de fleste som Cronkhite-Canada syndrom, men presentasjonen var overlegent elegant og så avansert at vi ikke greier å laste fasiten ned her. Men en lenke har vi fått til, den finner du blant de andre påskeeggene her.

 

Sist, men ikke minst: Posterprisen.
Overlege Tor Audun Klingen fra Avdeling for patologi ved sykehuset i Vestfold hadde sannsynligvis den enkleste posteren i utforming, men likevel med mange opplysninger og interessante funn. Bedømmelseskomiteen, som besto av overlegene Sonja Steigen fra UNN og Karsten Gravdal fra Haukeland, la også vekt på allsidigheten i materialet. Klingen og medarbeidere har sammenlignet brystkreftprøver ut fra om svulsten ble oppdaget som ledd i screening eller i tiden mellom, såkalt "intervallkanser", og funnet at risikoen for innvekst i kar er størst i intervallkanserne.
Bildet av posteren og vinneren nedenunder er fra ESP-kongressen i Lisboa, der den ble presentert første gang.