Reisebrev fra Graz

Ruth Schwienbacher (UNN, Tromsø) rakk akkurat å hospitere utenlands før korona ble del av hverdagsvokabularet. Her er hennes reisebrev fra oppholdet - til glede og inspirasjon.
Landskap fra Graz. Foto: R. Schwienbacher

Reisebrev fra hospitering hos Prof. Lorenzo Cerroni, M.D. ved avdeling for Dermatologi og Venerologi, Dermatopatologisk forsknings enhet i Graz, Østerrike 17.01.20 - 07.02.20. 

For andre gang har jeg fått anledning til å hospitere hos Prof. Lorenzo Cerroni, ved avdelingen for Dermatologi i Graz. Denne gangen var jeg heldig og fikk støtte fra DNPs reisestipend 2020. Jeg hadde også flaks med reisedatoen. Kort tid etter at jeg kom hjem til Tromsø slo Corona pandemien til og en reise til utlandet har siden ikke vært aktuelt.

Hudavdelingen i Graz fungerer som referanselaboratorium for hudpatologi og Prof. Lorenzo Cerroni, en anerkjent dermatopatolog, er leder av den dermatopatologiske forsknings enheten. Han organiserer bl.a. den årlige «Summer Academy of Dermatopatoloy» og er medlem av komiteen for den internasjonale sertifikasjonen for hudpatologi «International Board Certification in Dermatopathology» (1, 2).

Den 16.01.20 tok jeg altså fly fra Tromsø til Graz. Jeg studerte medisin i Østerrike og å komme til Graz kjennes også litt som å komme hjem. Igjen fant jeg et rimelig rom, inklusive sykkel for å komme meg til mitt lille «dermatopatologi-rike» ved universitets-sykehuset.

Som gjest får jeg mulighet til å følge professor Cerroni gjennom rutinearbeidet ved stormikroskopet. Dagen ved avdelingen starter rundt kl. 07.00 med felles gjennomgang av Cerronis daglige rutinebiopsier. Jeg får mulighet til å sammenligne måten det jobbes i Graz med måten vi jobber i Tromsø, finner både forskjeller og likheter i måten vi diagnostiserer og ordlegger oss. Det er alltid rom for spørsmål og diskusjon. Felles språk er engelsk, men personlig snakker professoren italiensk til meg, mens han dikterer på tysk. Heldig jeg, som er italiensk statsborger med tysk som morsmål.

Daglig mottar Prof. Cerroni interessante og ofte sjeldne konsultasjonspreparater fra hele verden. Rett etter lunsj åpnes det brev og pakker med avsender fra mange forskjellige land. For meg er dette dagens høydepunkt og spent hjelper jeg til å løse blokkene og glass ut fra innpakningen. Nå er det mest melanocyttlesjoner og kutane lymfomer, men også kutane bløtvevstumores eller adneksale tumores man har anledning til å se på i felleskapet.

Egenstudier ved fellesmikroskop
Tid for egenstudier ved stormikroskopet ved hudavdelingen. På bilde Maximilian Gassenmaier, en dermatolog fra Tyskland. (Foto: R. Schwienbacher)

Etter det er det tid for egenstudier. Man har tilgang til et svært rikholdig arkivmateriale samt bøker, velegnet for egenstudier og jeg brukte anledningen til å se på snitt sammen med andre gjesteleger. I arkivet finns det bl.a. flere bokser med gamle, jeg tror man kan si historiske snitt fra selveste Bernard Ackerman. I tillegg er det en bred samling fra forskjellige kutane lymfomer inklusive pseudolymfomer. For meg er det en berikelse å drøfte fag med kollegaer fra andre sykehus og land. Denne gangen var en dermatolog fra Tyskland, en dermatolog fra Japan og en patolog fra Italia til stedet.

Eske med sendte snitt
Også slike pakker fant veien til avdelingen til konsultasjon. Innhold i denne pakke: to snitt og en blokk. (Foto: R. Schwienbacher)

Ukene er intense, spennende og inspirerende og jeg lærer mye. Egentlig kan man si at det er litt som å være en langrennsutøver på treningsleir, altså en patolog på treningsleir.

Det å få muligheten til gjestopphold ved Prof. Cerroni har igjen vært et privilegium og stor glede. Jeg kom hjem til Tromsø, beriket og motivert og ikke minst med adressen til nye, erfarne kollegaer som kan konsulteres når jeg få neste «patologi nøtt» under mikroskopet mitt.

Stabler med snittkasser
Ackermann sine teaching boxes. (Foto: R. Schwienbacher)

Tusen takk til DNP og min egen avdeling som har gitt meg mulighet til å realisere et slik fantastisk opphold.

Hilsen
Ruth Schwienbacher
Legespesialist ved Universitetssykehus i Nord-Norge, UNN

Referanser:
1. Cerroni L, Kerl H, Cerio R, Cook M, Gollnick H, Kutzner H, et al. Dermatopathology examination in europe: a summary of 6 years of the European Board Certification. Am J Dermatopathol. 2009;31(8):803-5.
2. Argenyi ZB. Dermatopathology test taking becoming globalized: taking the International Board Certification in Dermatopathology (Diploma in Dermatopathology) (ICDP/UEMS). Am J Dermatopathol. 2012;34(7):787-8.