Hedersprisen 2022 går til barne- og ungdomspsykiater Aud Marie Almås

For innstilling til prisen gis følgende begrunnelse:
Roen, tilstedeværelsen og det lune vesenet. Tryggheten mange LIS har følt ved at hun er deres advokat og passer på at alle har det bra. Den faglige nysgjerrigheten og formidlingsevnen som er så smittsom. Aud har vært viktig for utvikling av sped- og småbarnsfeltet og implementering av ny spesialiseringsordning.
Bilde av Aud Marie Almås
PRISVINNER: Aud Marie Almås. Foto: Christina Eliassen.

Aud kom fra voksenpsykiatri til barnepsykiatrien og ble i BUP. Hun har jobbet innen de fleste områder i BUP, men hatt spesiell fordypning innen familieterapi, sped- og småbarnsfeltet og psykoterapiutdanning. Aud engasjerer seg alltid dypt og grundig og setter spor på de områdene hun går inn. Hun har ivaretatt veiledning av LIS på en helt unik måte. Hun har veiledet svært mange LIS gjennom årene, og har en egen evne til å skape et trygt og utviklende veiledningsrom. Aud har brent for å gi psykoterapiveiledning av høy kvalitet, og at dette er en sentral del av å utvikle seg som barne- og ungdomspsykiater. Hun var tidlig ute med å bli godkjent psykoterapiveileder, og har bidratt til at flere overleger også har fått den formelle kompetansen. Veiledningstimer hos Aud holdes frem av LIS som noe av det viktigste i sin egen utvikling som barne- og ungdomspsykiater.

Aud har engasjert seg i hele barnets oppvekst og utvikling. Gjennom arbeid med gravide har hun fulgt noen pasienter helt fra fosterlivet. Hun har jobbet med barn og unge i alle aldre og vært engasjert i pasientens helse, utvikling og familieliv i et helhetlig perspektiv. Hun var sentral i arbeidet med å starte opp og utvikle Sped- og småbarnsteamet i Vestfold. Hun arbeidet der med den grundighet og omsorg som hun er kjent for overfor både pasienter, pårørende og kollegaer og var en god leder for teamet. Hun var også en pådriver for å jobbe ut mot kommunene for samarbeid og kompetanseheving. Også i sped og småbarns-feltet var Aud unik som veileder og formidler og delte av sin erfaring og kunnskap som alltid er oppdatert. Utallige ganger har hun gått igjennom og visualisert transaksjonsmodellen i praksis og andre innfallsvinkler til forståelse av den kompliserte prosessen et barns utvikling er.

Aud har engasjert seg sterkt i den nye spesialistutdanningen for LIS. Hun har vært utdanningsansvarlig overlege ved BUPA Sykehuset i Vestfold i mange år, og har bidratt til å utvikle en modell for å sikre høy kvalitet på gjennomføringen av den nye ordningen. Hun har bidratt til dette på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå. Hun har også i flere år vært leder for det regionale utdanningsutvalget for LIS og deltatt i nasjonale fora for samhandling rundt psykoterapiutdanning og spesialistutdanningen generelt.

Aud er en dyktig formidler. Spesielt i sped- og småbarnsfeltet har hun bidratt i undervisning på alle nivå, lokalt, regionalt og også på nasjonale grunnkurs. Det som karakteriserer henne, er en enorm grundighet og integrert kunnskap. Hun klarer å sammenfatte komplisert nevropsykologisk kunnskap, utviklings- og tilknytningsteori og gjøre det relevant, skape en helhetlig forståelse og bygge bro mellom ulike faglige tradisjoner. Hun har en dyp innsikt i psykoterapi og hva som er utviklingsfremmende.

Aud var en av pionerne i BUPAs Malawiprosjekt gjennom mange år. BUPA bidro med fagpersonell som reiste til Malawi for å undervise ansatte i flere av Kirkens Nødhjelps partnerorganisasjoner innenfor helsesektoren om barn og unges psykiske helse. Aud og ulike kollegaer reiste to ganger i året til Malawi for å drive kompetanseheving for ufaglærte ansatte i to lokale organisasjoner som jobber med gatebarn og foreldreløse barn. Som en del av prosjektet ble Aud sertifisert både ICDP (International Child Development Programme) veileder og trener. Hun har med sin faglige dybde, bredde og trygghet gitt uvurderlige bidrag til prosjektets innhold. En stor utfordring i et slik prosjekt er å gjøre vår faglighet relevant for ansatte i en helt annen kontekst. Dette bidro Aud til gjennom å være spesielt lydhør for lokale praksiser og erfaringer, og gjennom kreative pedagogiske tilnærminger. Takket være Aud og kollegaer drives ICDP arbeidet nå videre i Malawi uten støtte fra Norge.

Aud er som dere forstår en utrolig klok og god person. Hun fremstår som en komplett barne- og ungdomspsykiater som har en unik evne til å gi pasienter, LISer og andre kollegaer en opplevelse av å bli sett og møtt. Hun har bidratt til å løfte fagfeltet og ikke minst fått utdannet utallige nye dyktige barne- og ungdomspsykiatere. Vi er som dere forstår takknemlige for alt hun har betydd hos oss, og vil så gjerne få gi henne noe tilbake i form av en anerkjennelse vi vet ville bety mye.