AFU-stipend våren 2024

I tillegg til de vanlige stipendene er det utlyst tre ekstrastipend denne terminen. Fristen for å søke stipend er normalt satt til 1.mai, men i år vil søknader aksepteres frem til søndag 5.mai.
Mann på laboratorium
Foto: Colourbox

Ekstrastipend kan tildeles både ferske og veletablerte forskere på følgende tema:

Innovasjon i primærhelsetjenesten
Helsetjenesten forventes å gjøre stadig mer og det er behov for å finne gode løsninger for å forebygge, diagnostisere, hjelpe innbyggerne til egenmestring og behandle på beste effektive omsorgsnivå. Vi ønsker gjennom et ekstrastipend å stimulere til prosjekter som utforsker hvordan primærhelsetjenesten kan utvikle seg gjennom tjenesteinnovasjon, enten ved bruk av moderne teknologi eller på andre måter.

Samvalg i allmennpraksis
Pasientsentrert metode står sentralt i allmennmedisinske konsultasjoner. Det er imidlertid mangel på oppdatert kunnskap om beslutningstaking og klinisk usikkerhet i allmennpraksis, med pasienter som aktive deltakere i prosessen, altså samvalg. Gjennom et ekstrastipend ønsker vi å stimulere til studier som setter fokus på samspillet mellom lege og pasient i møte med risiko og usikkerhet når kliniske beslutninger skal tas i allmennmedisinske konsultasjoner.

Prioritering i praksis
Samfunnet har stadig større forventninger til tilgjengelighet av legetjenester, og ny teknologi gjør økt tilgang mulig. Aktører utenfor den offentlige helsetjenesten bruker tilgjengelighet for å konkurrere om de mest «lønnsomme» pasientene. Primærhelsetjenesten blir stående i en skvis mellom å være mest mulig tilgjengelig og faglige grunner til å gi helsetilbud. Tesen om å gi mest til de som trenger det mest og portvokterrollen kan være på spill. Dette ekstrastipendet retter seg mot prosjekt som vil studere hvordan fastlegetjenesten kan innrette sine tjenester slik at de som trenger det mest også får mest helsetjenester, både i primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten.

Les mer og send din søknad fra Allmennmedisinsk forskningsutvalg