Per Gisle Djupesland vant European Inventor Award 2021

Den norske oppfinneren av unikt medisinsk utstyr

Per Gisle Djupesland vant European Inventor Award 2021 - den første nordmannen som vinner innovasjonsprisen

PRESSEMELDING

 

Den norske oppfinneren av unikt medisinsk utstyr

Per Gisle Djupesland vant European Inventor Award 2021 - den første nordmannen som vinner innovasjonsprisen

 

·        European Patent Office (EPO) hedrer den norske legen for sitt leveringssystem for medisinering via nesen

 

·        Oppfinneren hedres for å lette behandlingen av millioner av pasienter med migrene og kronisk rhinosinusitt

 

·        Oppfinnelsen effektiviserer og gjør det sikrere å ta medisiner via nesen ved å bruke pasientens egen pust

 

 

 

 

Den norske oppfinneren Per Gisle Djupesland har utviklet et apparat for å føre medisin via nesen ved hjelp av pasientens egen pust.

 

München, 17. juni 2021 - European Patent Office (EPO) hedret i dag den norske legen og forskeren Per Gisle Djupesland med European Inventor Award 2021 i kategorien “Industri” ved en strømmet digital seremoni. Han er den første nordmannen som vinner prisen, en av Europas mest prestisjefylte innovasjonspriser. Hans innsats for å forbedre effektiviteten og sikkerheten ved medisinering førte til oppfinnelsen av et apparat som bruker pasientens egen pust for å sende medisinen gjennom nesen, og letter dermed behandlingen for millioner av pasienter over hele verden.

 

"Med sin mangeårige erfaring som lege har forbedring av pasientbehandling vært kjernen i Djupeslands motivasjon som oppfinner," sa EPO-president António Campinos. "Hans patenterte teknologi vitner om dette, og har gjort det mulig for ham å bygge et selskap med suksess som kontinuerlig ønsker å gi terapeutiske fordeler for pasientene."

2021 European Inventor Award-utdelingen ble holdt digitalt og var for første gang åpen for publikum som logget seg på arrangementet fra hele verden. Prisen, en av Europas mest prestisjefylte innovasjonspriser, deles ut årlig av EPO til fremragende oppfinnere fra Europa og hele verden som har gitt et eksepsjonelt bidrag til samfunnet, teknologisk fremgang og økonomisk vekst. Finalistene og vinnerne i fem kategorier (industri, forskning, SMB, ikke-EPO-land og Lifetime-prestasjon) ble valgt av en uavhengig internasjonal jury.

Nytenkning rundt medisinering
Mens han jobbet som øre-, nese- og halsspesialist ved Universitetssykehuset i Oslo, merket Djupesland seg at nesespraypumper ofte ikke var så effektive som de burde være. Tradisjonelle spraypumper kunne ikke alltid nå målområdene for slike sykdommer i nese og bihuler. Han begynte å tenke på hvordan legemiddeltilførselen kunne forbedres, noe som førte ham til ideen om å bruke pasientens egen utpust til å levere medisiner. Dette ble delvis inspirert av doktorgraden i nasal aerodynamikk da han studerte utviklingen av neseluftveien hos spedbarn og den potensielle rollen som nasal obstruksjon kunne ha ved spebarnsdød.

Det nasale legemiddeltilførselssystemet som han til slutt utviklet er enkelt å bruke. Pasienten setter inn apparatets nesestykke i et nesebor, trekker pusten dypt, lukker leppene rundt munnstykket og puster ut (på samme måte som når man blåser opp en ballong). Djupesland sikret sin første europeiske patent i 2004; siden den gang har han levert andre patentsøknader for ytterligere oppfinnelser som dekker levering av medisiner i enten partikkel- eller flytende form, og for varianter av enkelt- og flerdoser.

Han var med å grunnlegge selskapet Optinose AS i Norge sammen med sin kone, Helena, i 2000 for å kommersialisere sin oppfinnelse og berømmer sin kone, som er utdannet jurist og MBA og var administrerende direktør i Optinose det første tiåret, for å ha gitt viktig støtte og råd fra begynnelsen.

I dag er selskapet et datterselskap av OptiNose, Inc. som er et NASDAQ-børsnotert selskap som har mer enn 200 ansatte. Djupeslands oppfinnelse åpner også for muligheter for å behandle hjernen, og selskapet har et aktivt lisensprogram som muliggjør utvikling av behandlinger med medisineringsapparatet også gjennom andre selskaper. Nye muligheter blir kontinuerlig utforsket. I juni 2020 kunngjorde Optinose at de utviklet et nasalt antiseptisk middel for å behandle både symptomer og overføring av COVID-19. Hvis kliniske studier bekrefter potensialet, kan løsningen utvides for bruk mot et bredt spekter av luftveisvirus.

Djupesland sier: "Nå er vi ved utgangspunktet igjen med et nytt produkt basert på de første patentene: et nasalt antiseptisk middel som skal leveres med vårt utåndingssystem for å drepe COVID-19-viruset og redusere spredningen."

 

Last ned foto- og videomateriale

 


Tilleggsinformasjon:

 

Om oppfinneren

Per Gisle Djupesland tok sin doktorgrad i medisin fra Universitetet i Oslo i 1982. Han fikk sin doktorgrad i nasal aerodynamikk ved samme institusjon i 1999. Han er en øre-nese-hals-spesialist (ØNH) med spesialisering i rhinologi, og har mer enn 25 års klinisk erfaring. Han fungerte som øre-, nese- og halsspesialist og stipendiat ved Universitetssykehuset Oslo fra 1996-2000. Djupesland jobbet også som klinisk forsker ved Hospital for Sick Children og ved Toronto General i Toronto, Canada og studerte først og fremst rollen som nitrogenoksid har i de øvre luftveiene. Djupesland har skrevet mer enn 60 fagfellevurderte artikler i internasjonale medisinske tidsskrifter og har holdt foredrag på en rekke internasjonale vitenskapelige konferanser. Han er forskningssjef for OptiNose AS, og har hovedansvar for enhetsoppdagelse og tidlig utviklingsarbeid.

 

Djupesland har 26 europeiske bevilgede patenter, inkludert EP2340865 gitt i 2016 for nasale leveringsanordninger for toveis levering.

 

Om European Inventor Award

European Inventor Award er en av Europas mest prestisjefylte innovasjonspriser. Lansert av EPO i 2006, hedrer den individuelle oppfinnere og team av oppfinnere hvis banebrytende oppfinnelser gir svar på noen av de største utfordringene i vår tid. Finalistene og vinnerne blir valgt ut av en uavhengig jury bestående av internasjonale autoriteter fra næringsliv, politikk, vitenskap, akademia og forskning som undersøker forslagene for deres bidrag til teknisk fremgang, sosial utvikling, økonomisk velstand og jobbskaping i Europa. Prisen deles ut i fem kategorier (industri, forskning, SMB, ikke-EPO-land og livstidsprestasjon). I tillegg velger publikum vinneren av Popular Prize blant de 15 finalistene gjennom online voting.

 

Om EPO

Med 6 400 ansatte er European Patent Office (EPO) en av de største offentlige tjenesteinstitusjonene i Europa. EPO har hovedkontor i München med kontorer i Berlin, Brussel, Haag og Wien og ble grunnlagt med sikte på å styrke samarbeidet om patenter i Europa. Gjennom EPOs sentraliserte patenttildelingsprosedyre er oppfinnere i stand til å oppnå patentbeskyttelse av høy kvalitet i inntil 44 land som dekker et marked på rundt 700 millioner mennesker. EPO er også verdens ledende autoritet innen patentinformasjon og patentsøk.

 

Mediekontakt European Patent Office

Luis Berenguer Giménez

Principal Director Communication, Spokesperson

Tel: +49 89 2399 1203

press@epo.org

 

Ole Arvesen

Stratcom/Shepard Fox Communications

Mobilephone: +47 976 60 150

arvesen@stratkom.no