Poster: retningslinjer og inspirasjon

Det finnes mange veier til Rom når det gjelder poster.

Poster til årsmøte skal være
- i høyformat (portrett)
- 90cm x 120cm (bredde x høyde)

I hvilken fil-format og farge-modus det skal lagres avhenger av trykkeriet. Hvis du eller din veilder er tilknyttet en universitet, kan dere bestille relativt billige poster-prints på universitets trykkeriet og man finner informasjon om det på nettsiden til sin universitet. 

Denne lille veilederen her under ble skrevet av Professor Anne Spurkland ved UiO og er veldig nyttig- ikke bare med tanke på årsmøte! Den inneholder generell informasjon som kan følges, men husk at du må ta en individuell vurdering hva som passer best til ditt tema!

Prisvinnende eksempler:

Her kan dere se noen av eksempler for poster som ble presentert på Årsmøte de siste årene- og som vant posterprisen, og hva tankene bak utformingen var:

Ingrid Volløyhaugs plakat.

2018: Ingrid Volløyhaug: "Generelt tenkte jeg at publikum tiltrekkes av store bilder og klare farger og skremmes av lang og tett tekst. Jeg la vekt på store illustrasjoner som er med og underbygger teksten. Slike ultralydbilder kan være vanskelig å forstå,- jeg la derfor til enkel forklarende tekst. Jeg ønsket å gjøre teksten så kort som mulig, og ville i tillegg fremheve hovedbudskapet,- derfor ble målet og konklusjonen fremhevet på mørk bakgrunn med fet skrift."

Elines plakat

2017, Eline Bragedatter Seljeflot: "Jeg la vekt på at det skulle være visuelt ryddig, enkelt å lese, rask oversikt. Minimalt med tekst, har brukt piler i stedet. Målet var at man kunne få oversikt over prosjektet på kort tid."

 

  Tina Tellum plakat

2016, Tina Tellum: "Jeg fant ut at bilder vil gjøre det lettere å forstå hva jeg gjorde. Fordi man leser fra venstre til høyre og bildene foreller en historie, ville jeg ha dem ved siden av hverandre- og valgte derfor å bygge hele poster opp i horisontale seksjoner frem for de typiske vertikale spalter. Jeg er litt fornøyd med å ha brukt en QRS-code for å legge til enda en dimensjon, et video som man kan se online. En kollega pekte ut at resultatene forsvant og derfor laget jeg en ekstra påfallende boks."

 

 Kristin Melheim Strand plakat

2015, Kristin Melheim Strand: "Jeg kan ikke ta den fulle æren for posteren, hvis jeg ikke husker helt feil fikk jeg en mal fra Anne Eskild og lagde posteren ut fra denne. Den kunne kanskje vært litt spenstigere i fargebruk og utforming, men prøvde å gjøre det enkelt og ryddig i håp om at budskapet kommer bedre fram."