Rehabiliteringstilbud
Mange av våre pasienter kan ha nytte av rehabiliteringshjelp for å få et bedre liv i hverdagen. For at de kan benytte seg av Blindeforbundets tilbud trenger de at vi fyller ut skjemaet "Uttalelse fra øyelege" som du finner under.
Last ned Blindeforbundets skjema Uttalelse fra øyelege
Dette sender pasientene selv til Blindeforbundet når de ber om oppfølgning derfra.
Fordelene med synsrehabilitering
Målet med våre rehabiliteringskurs er at den enkelte skal få hjelp til mestre en ny hverdag, både praktisk og følelsesmessig. På våre kurs Norges Blindeforbund jobber fagpersoner sammen med likemenn. Mange opplever å få livskvaliteten og selvstendigheten tilbake etter å ha deltatt på våre rehabiliteringskurs. Norges Blindeforbund har tre syn- og mestringssentre hvor vi arrangerer rehabiliteringskurs. Evenes i Ofoten i Nordland fylke, Solvik på Askøy utenfor Bergen og Hurdal syn- og mestringssenter som ligger i Hurdal i Akershus.
Hvem har rett på rehabiliteringskurs?
Kriteriene for å delta på rehabiliteringskurs er de samme som for å få innvilget hjelpemidler (Lov om folketrygd § 10.5 til 10.7). Visus <= ca 6/18 (0,33) Jmfr. definisjonen på svaksynthet av WHO.
Visus er hovedkriteriet. Delfunksjoner av synet skal vektlegges:
- synsfeltdefekter
- lesevisus dårligere enn 0,33
- nedsatt kontrastsyn
- nedsatt adaptasjonsevne for lys/mørke
- nedsatt mørkesyn
- lysømfintlighet/blendingsfølsomhet
Innskrenkede delfunksjoner kan forårsake synsproblemer slik at man har rett på rehabiliteringskurs.
Hva kan du gjøre når du treffer noen som kan ha behov for vårt rehabiliteringstilbud?
Rehabiliteringskursene delfinansieres av NAV og er gratis for deltakeren, bortsett fra en egenandel på reise. En full kursrekke består av 37 døgn. For noen er det kanskje nok med en samtale med en annen som har mistet synet, et hjemmebesøk eller juridisk rådgivning.
Kurs-steder
Evenes syns- og mestringssenter - Nordnorge
Solvik syns- og mestringssenter - Vestlandet
Hurdal - resten av landet
Norges Blindeforbund Tlf. 23 21 50 00
Seksjon service
Nord–Norge (Finnmark, Troms, Nordland)
Tlf. 76 98 48 00 rehab.evenes@blindeforbundet.no
Midt-Norge (Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal)
Tlf. 73 80 01 50 rehab.trondelag@blindeforbundet.no
Vestlandet (Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane)
Tlf. 55 33 69 55 rehab.bergen@blindeforbundet.no
Sør- og Østlandet (Oslo, Akershus, Hedmark, Oppland, Telemark, Buskerud, Vestfold, Østfold, Aust-Agder)
Tlf. 23 21 50 00 rehab.oslo@blindeforbundet.no
Huseby kompetansesenter yter tjenester til personer fra 0 – 67 år som på grunn av synssvekkelse har særskilte opplæringsbehov og rettigheter etter opplæringsloven.
Om Huseby kompetansesenter
Huseby kompetansesenter er en del av Statlig spesialpedagogisk støttesystem, Statped. Statped er et nettverk av spesialpedagogiske sentre under Utdanningsdirektoratet.
Huseby kompetansesenter yter tjenester til personer fra 0 – 67 år som på grunn av synssvekkelse har særskilte opplæringsbehov og rettigheter etter opplæringsloven. Senteret tilrettelegger også lærebøker for synshemmede og lesehemmede elever på grunnskolens ungdomstrinn og i videregående opplæring.
Husebys geografiske område er Østfold, Oslo, Akershus, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder og Rogaland. Senteret tilbyr kurs og lokal veiledning i disse fylkene og bistår også fylker utenfor Husebys geografiske ansvarsområde, når det er behov for dette.
Huseby kompetansesenter har landsdekkende ansvar for tilbud til voksne mellom 18 og 67 år som nylig har fått et alvorlig synstap, eller som har en synsnedsettelse som forverrer seg, se under ”Tidlig innsats”.
Tverrfaglig utredning
Huseby kompetansesenter har lang erfaring med utreding av brukere med ulike typer synssvekkelser. Særlig ved komplekse synsvansker, ved sammensatte vansker og der årsakene til synsvanskene er diffuse, kan det være behov for en tverrfaglig utredning av synsfunksjon ved Huseby.
En tverrfaglig synsutredning er en utdypning og et supplement til undersøkelser gjort av lokal synspedagog, optiker og øyelege. Huseby bistår ofte i diagnostisering av tilstander, der dette ikke allerede er gjort av henvisende instans. Vi kan da supplere utredningen og eventuelt styrke og underbygge den.
Husebys tverrfaglige team består av synspedagog, øyelege, optometrist, klinisk nevropsykolog, fysioterapeut, spesialpedagog og fagpersoner innen IKT. Disse samarbeider tett og gir en helhetlig vurdering av brukerens synsfunksjon. Ut fra vurderinger av problemstillinger som er beskrevet i søknaden, avgjøres det hvilke fagpersoner som skal foreta utredningen. I etterkant skrives en samlerapport med anbefaling av tiltak som danner utgangspunkt for videre rådgiving og pedagogiske tiltak.
Huseby samarbeider med foreldre, barnehage, skole, voksenopplæring, Pedagogisk Psykologisk Tjeneste (PPT) og andre aktuelle faginstanser.
Huseby har VEP/ERG-laboratorium med VEP, ERG og Sweep VEP. Sweep VEP er en undersøkelsesmetode som kan bidra til å fastslå/underbygge visus objektivt på bakgrunn av en EEG metodikk. Undersøkelsen kan være nyttig der hvor man av ulike årsaker ikke kan komme frem til visusbestemmelse hos brukeren. Kooperasjon er viktig for å lykkes med denne undersøkelsen. Nystagmus og epilepsi i tillegg til motorisk uro, er til hinder for å lykkes med å få et pålitelig resultat.
Laboratoriet på Huseby kan utføre blendingstest, sensorisk EOG, kontrasttest og mørkeadaptasjon. Det ligger også til rette for fremtidig utførelse av multifokalt ERG og pattern ERG.
Huseby har lang erfaring med utredning og pedagogisk tilrettelegging for brukere med
- degenerative netthinnesykdommer som RP/Usher/LMBB/NCL
- medfødte arvelige tilstander i synsnerve som LCA, LHON
- albinisme, akromatopsi, aniridi
- ervervet døvblindhet
- syndromer der syn er involvert
- andre og mer sjeldne tilstander
På forespørsel bistår Huseby sjelden sentrene med utredninger og informasjon. Vi bidrar også aktivt i pasientforeningene med informasjon, foredrag og kurs.
Tidlig innsats
Ved akutt oppstått synsnedsettelse kommer henvendelser fra spesialisthelsetjenesten. Disse følges umiddelbart opp, selv om det ikke foreligger formell henvisning.
Huseby kompetansesenter har landsdekkende ansvar for tilbud til voksne mellom 18 og 67 år som nylig har fått et alvorlig synstap, eller som har en synsnedsettelse som forverrer seg. Tilbudet kan omfatte
- kartlegging og utredning av synsfunksjon.
- kurs med opplæring i kompenserende ferdigheter.
- utprøving og opplæring i bruk av hjelpemidler.
- kurs for familie og venner (FaVn-kurs).
- oppfølging av bruker på hjemstedet.
- kurs for kommunalt hjelpeapparat, enten på senteret eller lokalt.
Henvisning til Huseby kompetansesenter
Henvisning til Huseby kompetansesenter skal i regelen komme fra opplæringsansvarlig i hjemkommunen. Dette kan være Pedagogisk Psykologisk Tjeneste (PPT), Oppvekstkontoret eller tilsvarende kommunal instans med ansvar for opplæring.
Ved manglende samsvar mellom resultater som kommer fram i en øyemedisinsk undersøkelse og barnets synsfunksjon i dagliglivet, kan øyelege, i samarbeid med PPT, be om en utdypende utredning.
For å kunne forberede utredningen, må Huseby ha epikriser og rapporter fra undersøkelser ved øyenavdelinger/øyeleger, optiker/ortoptist, habiliteringstjeneste og andre relevante instanser. Hvis brukeren har en individuell plan (IP) eller en individuell opplæringsplan (IOP), bør denne legges ved søknaden.
Huseby kompetansesenter ligger på Hovseter i Oslo.
-- Av Rim N. Alme, øyelege ved Huseby