«Det er det tøffeste jeg har sett»

Når Nina Finstad, mangeårig rådgiver for Npf går ut i permisjon ved påsketider, er det Gard Paalgard Rønnow som skal ivareta hennes oppgaver. Han er allerede godt i gang med å bli kjent med foreningen, styret og arbeidet.
Bilde av Gard Paalgard Rønnow.
Gard Paalgard Rønnow ser fram til et drøyt år som rådgiver for Npf. Foto: Legeforeningen

Norsk psykiatrisk forenings medlemmer er godt kjent med navnet Nina Finstad. Hun har i mange år vært rådgiver for foreningen, og det er ikke få eposter som har gått ut fra Legenes hus med hennes signatur. Hun kjenner foreningens rutiner og har styr på blant annet fakturaer, post, arkiv og nyhetsbrev for å nevne noe. Da hun meldte om forestående permisjon, var spenningen stor med tanke på hvordan foreningens sekretariatfunksjon skulle ivaretas i permisjonstiden.

I februar ble det ansatt en vikar, og ukene har så langt vært godt brukt til opplæring av ny mann på huset.

Psykiatriveka

Kun få uker etter at Gard Paalgard Rønnow begynte i sitt vikariat i Norsk psykiatrisk forening, stilte han som referent på årsmøtet under Psykiatriveka. Han planlegger å ha protokollen samt referatet fra styremøtet samme dag klare til gjennomsyn etter få dager.

Leder av psykiatrisk forening, Lars Lien, er svært fornøyd med den nye vikaren.

- Han var med meg i et møte med APA på nett forrige uke, og deltok aktivt med innspill og kommentarer, sier Lars fornøyd, og ser fram til å samarbeide med Gard i året som kommer. Lars er gjenvalgt valgt som leder for en ny toårsperiode.

Gard har vært i full aktivitet under hele Veka, og synes det har vært fint å bli kjent med styret og flere medlemmer i foreningen. Likevel har han overskudd til et møte om økt synlighet for foreningen i sosial medier før han reiser hjem. Planen er å få Npf på Instagram i løpet av kort tid.

- Mange av de yngre kollegene, samt LIS´er og medisinstudenter er ikke på Facebook, så tilstedeværelse på Instagram gjør at vi kan nå flere, mener han.

Løkkagutt og utenlandsstudent

Den nye rådgiveren er Oslogutt, og tilbrakte hele oppveksten på Grünerløkka. Han beskriver overgangen fra Sagene ungdomsskole til Oslo Private Gymnasium som et dramatisk kulturskifte. I nytt skolemiljø fikk han venner som inspirerte han til å studere utenlands etter videregående.

Inspirasjonen førte han til Durham University i Nord-England, og han begynte på en bachelor i anvendt psykologi som han fullførte i 2017.

Feriene gikk med til arbeid innen catering, bakeri og servicebransjen ellers. Etter endt studium prøvde han seg innen salg. I Dugnadsiden fikk han salgserfaring og etter hvert nye oppgaver som rekruttering og opplæring av nyansatte. Han hadde også et år hvor han jobbet med stillingsannonser på nett.  Før koronapandemien kom og sendte alle på hjemmekontor, rakk han tre uker i den nye jobben. Tilbake på kontoret tok det kort tid før det ble ny runde med hjemmekontor, og da sa det stopp for Gard.

- Jeg møtte veggen da jeg måtte tilbake på hjemmekontor for andre gang. Jeg tenkte at «dette går ikke». Løsningen ble å studere mer, smiler han.

Arvelig belastet

Veien gikk utenlands nok en gang, denne gangen til Essex. Ved universitetet der tok han en mastergrad i psykoanalyse som ble fullført høsten 2022.

- Året i Essex ble en svært god opplevelse. Jeg engasjerte meg i studiene på en helt annen måte enn under bachelorstudiet, forteller han.

Som den studenten med det beste karaktersnittet på studiet, vant han The Sigmund Freud Student Memorial Prize. Han driftet også Psykoanalytisk studentforening. I foreningen hadde de ukentlige foredrag. Det ble også arrangert lesegrupper.

- Vi prøvde oss på Hegel. Vi ga opp Hegel, ler han.

Men han gjenvant interessen for studier og psykologfaget spesielt, og involverte seg aktivt fram til han reiste hjem til Norge og leiligheten sin på Tøyen mot slutten av 2022.

- Jeg var sikkert også blitt litt mer moden, tenker han.

Gards farfar var psykologen Stein Rønnow (1943-2011). Farfaren var sjefspsykolog på Vinderen i Oslo i mange år, og var inspirert av Reich. Rønnow var også en sentral person og en av grunnleggerne av Institutt for Aktiv Psykoterapi. Gard tror at han nok er arvelig disponert for sin psykologiske interesse.

Skuespiller eller psykolog

I Gards familie er det mange psykologer, men også skuespillere.

- Jeg tenkte vel at jeg kom til å bli en av delene, sier han.

Skuespiller har han også vært, i barndommen. Gjennom hans skuespillermor fikk han som barn oppdrag som stemmeskuespiller.

- Et morsomt oppdrag jeg hadde var å ha stemmen til nabogutten på trehjulssykkel i tegnefilmen «The Incredibles». Der hadde jeg replikken: «Det er det tøffeste jeg har sett». Da var jeg sju år, forteller han.

Han har ellers dubbet mye, og hadde blant annet stemmen til Lille Bill i 1.sesong av serien med samme navn på Nickelodeon. Stemmen til Hubert i 2D-tegnefilmen Hubert er også Gards.

- Mamma var stemmen til Huberts mamma, så der hadde vi en del mor-sønndialoger, smiler han, og føyer til at det på NRK nett-tv trolig finnes endel opptak hvor han synger.

Framtidsplaner

På fritiden er Gard glad i å trene, og han har også en sterk interesse for og glede av musikk.

- Hjemme hadde mamma Norah Jones eller Lauryn Hill på repeat, og pappa spiller i band, forteller han.

Selv spiller han gitar, og «spiller» piano, som han beskriver det. Han har stor glede av musikk.

Nå har han vikariat i Npf og Legeforeningen fram til 1.mai 2024. Hva han skal gjøre etter det, er ikke bestemt ennå.

- Jeg begynner jo å bli voksen, så jeg har ikke lyst til å somle bort tiden. Møtet med Legeforeningen og Norsk psykiatrisk forening har vært en veldig positiv opplevelse så langt, så jeg ser ikke bort i fra en framtid i en organisasjon.

Interessen for psykolog har heller ikke blitt mindre etter all kontakten med medlemmene i Npf, så et alternativ for Gard er å følge i sin farfars fotspor og gå i retning av klinisk psykologi.

- Veien til å bli psykiater er alt for lang for meg nå. Da måtte jeg jo begynt med å studere medisin. Jeg skulle ønske jeg var klar over den veien da jeg var ferdig med videregående. Men psykologi er uansett et spennende fag, og klinisk arbeid innenfor det feltet er innen rekkevidde, avslutter han.

Npf ønsker Gard Paalgard Rønnow velkommen inn i Nina Finstads vikariat, og ser fram til godt samarbeid i tiden som kommer.