Presentasjon av styret 2019-2021

Styremedlemmene er blitt spurt om
1. Navn, alder, arbeidssted, spesialitet og tidligere verv i Legeforeningen2. Hva ønsker du RLF skal fokusere særlig på de neste to årene?3. Hva mener du blir de største utfordringene i helsetjenesten fremover?

Janne Kristine Bethuelsen1. Navn: Janne Kristine Bethuelsen - leder
Alder: 43 år
Arbeidssted: Stavanger Universitetssjukehus, Avdeling for patologi
Spesialitet: Patologi
Nåværende verv: Leder av Rogaland Legeforening og medlem av Regionutvalg Vest.
Tidligere: Vara-HTV OF SUS, Konserntillitsvalgt Akademikerne Helse Vest, Styremedlem OF, leder av Regionutvalg Vest samt årsmøtevalgt vara-styremedlem til RLF. Grunnet noen av mine verv har jeg også sittet i Legeforeningens Landsstyre i en del år.
 
2: Jeg ønsker at Rogaland Legeforening skal fokusere på det som opptar medlemmene i tiden. Jeg ser for meg at vi i styret relativt raskt må enes om en prioriteringsliste, og her må vi skille mellom hastesaker og saker av en mer langsiktig art som vil kunne strekke seg over år.

3: Jeg mener at den største utfordringen fremover blir å finne en fornuftig tilnærming på arbeidspress og følelse av utilstrekkelighet, i alle nivå i helsetjenesten.

 

 

Peter Christersson1. Navn: Peter Christersson - nestleder
Alder: 40
Arbeidssted: Fastlege ved Stavanger medisinske senter
Spesialist i allmennmedisin, veileder i allmennmedisin og forbedringsagent

Jeg har lang og bred erfaring som tillitsvalgt, både som hovedtillitsvalgt i Stavanger kommune, landsråd i Allmennlegeforeningen, medlem av ulike utvalg i NFA, medlem av kurskomiteen i Rogaland Legeforening, og medlem av styret i Rogaland Legeforening de siste 2 årene. Jeg er nyvalgt styremedlem i Allmennlegeforeningen, og er 3. vara til sentralstyret i Legeforeningen.

 

2. Jeg ser for meg at det blir flere viktige saker vi i RLF styret må jobbe med i årene som kommer. Ting jeg særlig brenner for, er samhandling mellom 1. og 2. linjetjenesten, kvalitetsarbeid i primærhelsetjenesten – og hvordan RLF kan stimulere til dette, medisinsk fakultet i Stavanger, nytt universitetssjukehus på Ullandhaug, bedre rettsvern for leger over fylkeslege og Helsetilsynet, og ikke minst – hvordan berge fastlegeordningen.

3. De største utfordringene i helsetjenesten framover, er igjen krisen i fastlegeordningen. Vil ordningen bestå, eller blir den rasert før myndigheten kommer i gang med tiltak? Parallelt med dette, oppstår såkalte «engangsleger» som Kry, Dr. Dropin og lignende – noe som utfordrer «gullet i fastlegeordningen»; en lege som følger pasienten fra krybbe til grav. I tillegg legger det opp til et klassedelt helsevesen, med et privat helsevesen for de rike og relativt friske og et offentlig helsevesen for de multimorbide, kronikere og folk med dårlig råd. Jeg er også bekymret for den stadige fragmenteringen av helsetjenesten – på sykehus skjer det stadig mer spesialisert kvistmedisin, og dette sprer seg også til kommunene. Slik silobygging bidrar ikke til samhandling og et helhetlig pasientforløp. Vi trenger generalistene – særlig i primærhelsetjenesten, men også på sykehus.

 

Ruben Rainer Espelid1: Navn: Ruben Rainer Espelid - styremedlem
Alder: 31
Arbeidssted: Kirurgisk avd. Haugesund Sjukehus
Spesialitet: LIS2

2: Økt fokus på legers autonomi og rettigheter.

3: Å regulere balansen mellom økt arbeidsmengde, knappe ressurser samt opprettholde medisinsk behandling av kvalitet

 

Cecilie Fredvik Torkildsen1. Navn: Cecilie Fredvik Torkildsen - varamedlem
Alder: 37
Arbeidssted: Kvinneklinikken SUS. For tiden i 100% stipendiatstilling
Spesialitet: Fødselshjelp og kvinnesykdommer
Tidligere / andre verv i legeforeningen: Har vært tillitsvalgt som medisinstudent, turnuslege, lege i spesialisering og som overlege på klinikk og avdelingsnivå.

2. RLF må videreføre arbeidet med samhandling og kvalitetssikring.  Jeg vil også fokusere på forskning og vitenskapelig arbeid.

3. De største utfordringene i helsethenesten er stadig større krav til dokumentasjon og elektroniske verktøy som stjeler tid og ressurser fra pasientbehandling, opplæring og fordypning. I tillegg vil det offentlige helsevesen få en stor utfordring når det gjelder hurtig og riktig godkjenning av nye dokumenterte legemidler innen behandling veid opp mot de helseøkonomiske utfordringene dette medfører.


Dag-Helge Rønnevik1. Navn: Dag-Helge Rønnevik - varamedlem
Alder: 42
Arbeidssted: NTNU (stipendiat), legevakten i Haugesund (delstilling fra 1/11-19).
Spesialitet: Spesialist i samfunnsmedisin, under spesialisering allmennmedisin
Tidligere/andre verv i Legeforeningen: Tillitsvalgt lege i Bokn kommune. Veileder samfunnsmedisin.

 2. Jeg ønsker at RLF skal styrke det samfunnsmedisinske fagmiljøet, og gjennom det indirekte styrke allmennmedisin og primærhelsetjenesten, samt få økt fokus på forebyggende helsearbeid. 

Jeg ønsker å bidra til å skape mer aktivitet og engasjement blant leger i nordfylket, blant annet gjennom å fortsette å tilby gode kurs lokalt/regionalt.

Jeg har også lyst at vi får til å arrangere en årlig legefest i Haugesund der leger i og utenfor sykehus møtes og blir bedre kjent. Det fører i neste omgang til bedre samhandling og sikrere helsetjenester.

3.

  • Markedsorientering og kommersialisering av helsetjenestene.
  • Utbrenthet og resignasjon blant leger. 
  • Å få de to verdenene klinisk medisin og folkehelsearbeid til å henge sammen.


Åse Mariero1. Navn: Åse Mariero - varamedlem
Alder: 35
Arbeidssted: SUS
Spesialitet: Lunge

2. Faste stillinger og trygghet rundt arbeidssituasjonen
Teknologi som hjelpemiddel for en lettere hverdag, ikke bare «et nytt dokumentasjonskrav»

3. Økende mengden med dokumentasjonskrav.
Etiske/økonomiske utfordringer: hvem skal få tilgang til hvilken behandling og hvem skal bestemme det?
Overbehandling
Imøtekomme pasienter/brukeres forventninger til kommunikasjon/løpende oppdateringer  

 

Yngve Johansen1. Navn: Yngve Johansen - Allmennlegeforeningen (APLF)
Alder: 49
Arbeidssted: Aksdal legesenter.
Spesialitet: Allmennmedisin
Tidligere/andre verv i Legeforeningen: Tillitsvalgt Tysvær kommune.

2. Skaffe flere LIS1 plasser for å minske på flaskehalsen for de nyutdannede legene. Jobbe for økt kapital tilskudd slik at fastlegene skal kunne ha mindre lister.

3. Rekrutering til allmennmedisin. Grensesetting/portvokterrollen til fastlegen. Med økende muligheter for diagnostikk og utreding er fastlegen nøkkelen for å holde helseutgiftene på et fornuftig nivå.

 

Andres Neset1. Navn: Andres Neset - Leger i samfunnsmed. arbeid (LSA)
Alder: 34
Arbeidssted: Fylkesmannen i Rogaland
Spesialitet: samfunnsmedisin (i spesialisering)
Tidligere/andre verv i Legeforeningen: HTV ved Fylkesmannen i Rogaland

2. Eg er opptatt av at arbeidsforholda for legane må leggast  best mogleg til rette for at mest mogleg tid kan bli brukt på faget.

3. Ressursane i helsevesenet er knappe og eit todelt helsevesen er i ferd med å vekse fram. I dette kan dei ressurssterke kjøpe seg helsetenestene dei ønskjer, og kjøpe seg fri frå køane i det offentlege. Eit sterkt offentleg helsevesen med likeverdige tenester til alle er heilt grunnleggande i velferdsstaten. Me må arbeide for at det offentlege òg i framtida kan tilby helsetenester av høg kvalitet, slik at alle får gode helsetenester. Då vil det offentlege òg vera attraktivt som arbeidsplass, eller avtalepart, for høgt kvalifiserte fagfolk.


Bilde Erna-Gunn Moen1. Navn: Erna-Gunn Moen - Norsk overlegeforening (OF)
Alder: 64 år
Arbeidssted: Stavanger Univ sjukehus, Klinikk psykisk helse Voksne
Spesialitet: Psykiatri, arbeidsmedisin
Tidligere verv i Legeforeningen: Flere tillitsverv i årenes løp, bla 3 perioder FTV Of i Helse Stavanger og som medlem av styret Rogaland legeforening, 3 perioder i styret i Overlegeforeningen og 2 perioder som desisor i Legeforeningen.
I øyeblikket midlertidig HTV Of  (FTV Of rollen ) til medio november 2019.

2. Samarbeidet mellom første og andre linjetjeneste, og LIS utdanningen i sykehusene.

3. Økonomien i sykehusene og, legedekningen i både første og andre linjetjenesten.

 

Bilde Finn Finsnes1. Finn Finsnes - Praktiserende spesialisters forening (PSL)
Alder: 59 år
Spesialitet: Helse Vest avtalepraksis i Stavanger. Spesialist i indremedisin, hjerte- og lungemedisin.
Tidlgere verv i Legeforeningen: tillitsvalgt i Praktiserende spesialisters landsforening (PSL) Rogaland, Landsstyret i PSL og  legeforeningens representant i Samarbeidsutvalget i Helse Vest.

2. Kvalitet i utdannelse for LIS'er og understøtte avtalespesialistenes arbeid for kvalitetsikring. Legge forholdene til rette for at avtalespesialistene blir en effektiv og integrert del av spesialisthelsetjenesten.

3. Legerollen er i endring, man jobber ikke lengre 24 timers vakter på sykehus. Mange involverte leger kan bli en utfordring for pasienten med ansvarspulverisering.


Kristin Marie Fagereng1. Navn: Kristin Marie Fagereng - Yngre legers forening (YLF)
Alder: 36
Arbeidssted: Stavanger Universitetssykehus, Anestesiavdelingen
Spesialitet: LIS Anestesi
Tidligere/andre verv i Legeforeningen: 2.periode som FTV YLF Stavanger og styremeldlem RLF. Styremedlem YLF. 

2.  Det vil bli store utfordringer for både sykehusleger, privatpraktiserende og leger i primærhelsetjenesten når sykehuset -delvis- skal flytte til Ullandhaug. Vi må være en pådriver for at samhandling står i fokus når sykehuset jobber med andre måter å løse pasientforløp på. Det fordrer også at legene i Rogaland har IKT-verktøy som legger tilrette for enkel og hensiktsmessig arbeidsflyt. Vi må følge med på nasjonale, regionale og lokale prosesser og påvirke i de kanaler vi kan for å nå det målet.

3. At vi fortsetter å fokusere på kvalitet i alt vi gjør for å få mest ut av de kronene som går til helse. Jeg tenker spesielt på spesialistutdanningen siden jeg selv er LIS. Hvis vi tar snarveier og neglisjerer langsiktig kompetansebygging for å få den daglige driften til å gå rundt vil vi aldri kunne møte utfordringene som fremtiden vil by på. Slik det er nå har helsevesenet for stramme økonomiske rammer til å klare pukkelutgifter som å bygge nye sykehus, innføre nye reformer etc. Jeg mener vi må bidra til å øke forståelsen for at vi totalt sett må bruke mer penger på helse. 

 

Torgeir Gilje Lid1. Navn: Torgeir Gilje Lid - Leger i vitenskapelige stilinger (LVS)
Alder: 57 år
Arbeidssted: Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse Vest (KORFOR)
Spesialitet: Allmennmedisin
Tidligere/andre verv i Legeforeningen: Styremedlem RLF 2001-2005, leder valgkomiteen RLF 2011-2017, LVS-representant i styret RLF 2017-2019, leder faggruppe rus- og avhengighetsmedisin NFA 2012-

2.  Jeg ønsker at RLF skal fokusere på samhandling i helsetjenesten, særlig mellom fastleger og spesialisthelsetjenesten. Vi trenger å utvikle bedre modeller for samhandling mellom leger, både i det kliniske arbeidet med den enkelte pasient og i felles fagutvikling.

3. Flere pasienter har sammensatte lidelser, og flere pasienter lever over lenger tid med svekkelser, både pga helseproblemer og pga gjennomgått behandling. Sammenhenger mellom rusvaner og helse blir viktigere. For det store flertallet handler det primært om alkoholvaner, særlig i sammenheng med aldring, helseproblemer og behandling (medisinsk og kirurgisk). For pasienter med langvarige og alvorlige ruslidelser er utfordringen å få til bedre diagnostikk og behandling av somatiske helseproblemer.