Samarbeidsmøte med NAV Rogaland

Et nytt halvår - et nytt samarbeidsmøte med NAV Rogaland. Ny leder av NAV Rogaland Merete Prytz Haftorsen (nord-fylking), leder av NAV arbeidsrådgivning Rogaland Trond Nessa, rådgivende overlege Elin Kvadsheim Neset og undertegnede braket sammen til møte om felles utfordringer en solfylt februardag i Stavanger.

Som vanlig er det ikke manko på viktige tema å diskutere. Noen emner går igjen; NAV-konsulenter som bruker pasient som bud og ikke kommuniserer direkte med legen, varierende bruk av dialogmeldinger av NAV-ansatte, forespørsler uten oppgitt takst - eller feil takst, og purringer på allerede besvarte forespørsler. Det som er veldig positivt, er at NAV ser ut til å ta disse sakene på alvor, og virker oppriktig interessert i å få orden i sysakene.

Et nytt Excel-ark med telefonnummer og e-post til NAV-konsulenter er også på vei. Kjekt å se at det å holde lista oppdatert, nå ser ut til å ha kommet inn i faste rutiner. NAV Rogaland vil ellers gjerne slå et slag for bruk av “lege/behandler-telefonen”; Telefon 55 55 33 36 og tast 2.

 Et tidligere problem, med NAV-forespørsler sendt til feil legekontor, privatadresse til legen etc, har jeg ikke fått meldt nå i det siste. NAV har hatt fokus på denne saken, og den ser ut til å være løst for nå.

Det har vært en del bekymring for hvordan det vil gå med legeerklæringene til NAV i framtiden; stadig flere spørsmål - til dels veldig tidkrevende - dukker opp i sykmeldingsblankettene. Dette er en tidsmessig, praktisk og EPJ-messig utfordring for legene. NAV viser stor forståelse for dette, og sender våre tilbakemeldinger videre til Arbeids- og velferdsdirektoratet.

I media har det også vært en del fokus på endringene i regelverk rundt AAP. Dette ble diskutert på møtet. Hvilke konsekvenser disse endringene vil få, er fortsatt uvisst. Blir det flere på sosialstønad? Blir det flere på uførepensjon?

Avslutningsvis informerte NAV om sitt satsingsprosjekt “for positiv påverknad av fastlegars sjukmeldingspraksis”. NAV Rogaland har allerede kjørt en møteserie overfor fastleger i Sola kommune. En planlegger nå muligens et heldagsmøte/kurs for fastleger, og ser også for seg å kunne stille opp på smågruppemøter og gruppeveiledningsmøter.

Peter Christersson