Nyvalgt leder av MUPS-faggruppe

Av Peter Christersson

Ingjerd Jøssang, foto privatIngjerd Jøssang (41) er spesialist i allmennmedisin, for tiden i foreldrepermisjon. Hun har de siste årene jobbet som vikarlege på fastlegekontoret på Finnøy to dager i uken, og er ellers stipendiat ved Universitetet i Bergen / NORCE i 50%. Ingjerd studerte medisin i Tromsø, og ble uteksaminert i 2006. Hun har stort sett jobbet i allmennmedisin etter turnus, men hadde sykehusåret i akuttpsykiatrien, og jobbet en periode på Rogaland A-senter. Jøssang jobbet flere år som fastlege ved Vågsmyra legesenter

 


Du er nyvalgt leder i NFAs MUPS-faggruppe. Hva er egentlig MUPS? Hva er en NFA faggruppe, og hvem sitter i den?
MUPS er en forkortelse for medisinsk uforklarte plager og symptomer. Dette er et samlebegrep for langvarige tilstander hvor vi ikke finner en klar, objektiv medisinsk årsak, og som gjerne innebærer funksjonsnedsettelse. De aller fleste organspesialitetene har sine MUPS-tilstander, men det er allmennlegene som er de fremste spesialistene på dette feltet, og det er vi som har oppfølging av disse pasientene. Navnet i seg selv, MUPS, er gjenstand for diskusjon, og det finnes flere varianter (sammensatte lidelser, subjektive helseplager, bodily distress syndrome, somatoforme lidelser osv). Felles er at de mer eller mindre er uforklart medisinsk, men at de ikke derfor automatisk er "uforklarlige". Noen av de mest kjente diagnosene innen MUPS er nok fibromyalgi, CFS/ME og irritabel tarm syndrom.

Såvidt jeg vet har Norsk forening for allmennmedisin 24 faggrupper, og MUPS-gruppa er altså en av disse. Faggruppene består av allmennleger med spesiell interesse for et felt innen allmennmedisin, og målet for gruppenes arbeid er blant annet å arrangere kurs, utarbeide retningslinjer eller handlingsprogram, faglige råd, eller rapporter. MUPS-gruppa har for tiden 11 medlemmer, og vi vil bli veldig glade om flere har lyst til å bli med! 

 

Hvorfor ble du interessert i MUPS?
Først og fremst fordi jeg møtte så mange pasienter med MUPS, og jeg var frustrert over at jeg følte jeg ikke kunne gi klare svar og råd. MUPS fascinerer meg nok også fordi dette viser så tydelig allmennmedisinens kjerne, nemlig det at terrenget ikke alltid stemmer med kartet. Pasienten og problemstillingene du møter passer ikke alltid inn i "evidence based medicine". Du kan ikke som allmennlege la være å forholde deg til MUPS-tilstandene selv om det ofte kan være utfordrende å håndtere. 

 

Hvorfor er det viktig at allmennleger, og andre klinikere, kjenner til MUPS?
Fordi det er så vanlig! Videre tenker jeg at vi alle klinikere kanskje kan bli litt bedre i hvordan vi kommuniserer med og om pasienter med MUPS. Det er ikke enkelt å kommunisere at selv om testene og utredningene er negative, så betyr ikke det at det ikke feiler deg noe. Det å anerkjenne pasienten sine plager og å dele usikkerheten med pasienten kan kanskje være et steg i riktig retning. 

 

Du var foredragsholder og var med i kurskomiteen til Rogaland Legeforenings kurs om MUPS. I forbindelse med kurset, mottok Rogaland Legeforening flere mailer fra interessegrupper som ønsket å endre retningen på kurset - noe vi ikke har opplevd før. Det ser ut til å være en god del kontroverser rundt MUPS generelt, og kanskje spesielt CFS/ME. Hva er dine tanker rundt dette?
Ja, det var jo litt spesielt at vi fikk innspill på dette. Mange har nok fått med seg at det er en veldig tilspisset debatt i media om CFS/ME. Uenigheten dreier seg blant annet om hvilken behandling som fungerer og eller ikke fungerer og hvilke kriterier man legger til grunn for diagnosen. Det er en vanskelig debatt å gå inn i, nettopp fordi den er så polarisert. Men uansett hva man kommer fram til i forskningen de neste årene, så tenker jeg vi nå har mye å lære av historiene til de pasientene som har blitt friske av sine plager, som igjen kan formidle håp til pasientene våre. 

Hva er dine beste tips til fastlegen som møter en pasient med medisinsk uforklarte plager og symptomer?
Fastleger sitter allerede på enormt mye god kunnskap om pasienter med MUPS! Det tenker jeg er viktig at allmennlegen husker på, og tror på. Vi ser hvordan pasienten strever og hvilke utfordringer de har, men vi kjenner også ressursene og de sterke sidene pasientene har. Men det at vi vet om dette betyr ikke alltid at vi kommer på at det kan brukes i klinisk praksis, så det tror jeg er viktig at vi klarer å bruke i møtene med pasienter med MUPS. 

Fortell litt om forskningen din?
Tittel på prosjektet er "Pasienten som person i samtaler mellom allmennleger og pasienter med medisinsk uforklarte plager og symptomer". Vi vil fokusere på ivaretakelsen av pasienten som person, både når det kommer til anerkjennelse av pasientens sterke sider, og pasientens egne forklaringer av hva som plager ham eller henne. Det er en kvalitativ studie som består av to deler. 

 

Første del som er en fokusgruppestudie, er gjennomført. Her undersøkte vi hvilke erfaringer allmennleger har med å oppdage sterke sider hos pasienter med MUPS, og snakket med legene om hva dette kunne bety for allmennlegen. Hovedfunnene var at fastlegene strevde litt i starten med å finne eksempler på sterke sider, og det førte til en del refleksjoner rundt temaet. Et annet funn var at flere av legene opplevde at det å kjenne til sterke sider hos pasienter med MUPS gjorde at det ble lettere å holde ut når en kunne fokusere på det positive, og det gjorde at de kunne forstå pasienten bedre. Det å oppdage en sterk side hos en pasient kunne og endre atmosfæren i konsultasjonen, og endre retningen i videre møter fremover. 

 

I den andre delen av prosjektet vil se på samtaler mellom fastlege og pasient med MUPS. Vi vil utforske hvordan og om pasientens egne forklaringer på tilstandene kommer frem i samtalene. I intervjuer etterpå vil vi be deltakerne utdype hvordan legen og pasienten oppfatter hindringer og muligheter for at pasientens egne forklaringer kan komme tydeligere fram i konsultasjonen. 

Hvordan kan Syd-Vestens lesere komme i kontakt med faggruppa, hvis intervjuet vekker deres interesse rundt MUPS?
Ta kontakt med meg på epost ingjerdhj@gmail.com (hjemmesiden til faggruppa er under oppdatering, så kontaktinfo vil ligge der og).