5 PhD kandidater ved Sus

Spørsmål:

1.      Hva er det du forsker på?

2.      Hva er det kjekkeste med å være stipendiat?

3.      Hva er utfordringene?

4.      Hva gjør du på fritiden for å koble av?

5.      Hvilken podcast eller tv-serie vil du anbefale?

Karen Galta Sørensen
Karen Galte Sørense, foto Svein Lunde, SusFoto Svein Lunde, Sus

1.      Jeg forsker på astma, allergi og lungefunksjon hos unge voksne etter innleggelse for bronkiolitt i spedbarnsalder.

2.      Fleksibel arbeidstid, og tid til å tenke seg om i hverdagen (luksusvare for en kliniker).

3.      Fleksibel arbeidstid og det å alltid ha noe som burde vært gjort. Selv om jeg ikke savner vakt på jul og 17.mai, så savner jeg avspaseringsdagene med helt fri på en vanlig hverdag.

4.      Jogger (min form for mentalhygiene), og lager mat, helst kaker og desserter.

5.      Jeg ser aller helst Masterchef Australia. Ellers så henger jeg litt bakpå. Ser Suits med mannen for tiden, så ikke akkurat siste nytt…

 

Johanne Holm Toft
Johannes Holm Toft, foto privatFoto privat

1.      Min doktorgrad inkluderer tre ulike kliniske studier. Kvantitative og kvalitative studiedesign. Forskningen belyser bruk av glykert albumin (alternativ markør til HbA1c) hos gravide. Vi ser blant annet på glykert albumin i monitorering av glykemisk kontroll i diabetessvangerskap og i diagnostikk av svangerskapsdiabetes. Vi har også undersøkt forekomsten av svangerskapsdiabetes med nye og gamle retningslinjer og sett på kvinners erfaringer med oppfølging for svangerskapsdiabetes.  

2.      Det er kjekt å styre sin egen hverdag, fordype seg og forhåpentligvis finne ut noe nytt som bringer faget framover. For meg som ellers jobber i et vaktbelastet fag (gyn/obs), er en periode med redusert vaktbelastning, et betydelig gode både for meg og familien min.

3.      Forskningshverdagene byr på oppturer og nedturer. Utfordringene kan være vanskelige reviewere og statistikk, tidvis travle perioder med tidsfrister. Så kan det være perioder med venting, på ditt og på datt, men så er det utrolig kult når man endelig kommer i mål.

4.      Reiser til hytta på Suleskard med familien. Fantastisk utgangspunkt for fjelltur, hele året. På hverdagene, tja, med tre små er det ikke mye alenetid, men forsøker holde meg i form og koser meg med hagearbeid.

5.      Podcast Lindmo og co.

 

Cathrine Alvær Vinje
Cathrine Alvær Vinje, foto Svein Lunde, SusFoto Svein Lunde, Sus

1.      Jeg forsker på en ny blodprøve som heter Stockholm 3 som skal brukes istedenfor PSA for å se etter personer som har forhøyet risiko for å ha behandlingskrevende prostatakreft.

2.      Fleksibel hverdag og tid til å fordype deg innenfor vanlig arbeidstid.

3.      Det er mye ventetid. Selv om du har en fleksibel arbeidstid er du avhengig av mye hjelp fra andre som medfører mye venting.

4.      Leker med datteren min og strikker.

5.      Yellowstone på TV2 play.

 

Sondre Vatne Meling
Sondre Meling, foto privatFoto privat

1.      Jeg forsker på diabetes mellitus type 2 og årsaker til denne sykdommen.

2.      Fleksibiliteten. Bestemme sin egen arbeidsdag og variasjonen fra det daglige kliniske livet. Det er også kjekt å ha mulighet til å lære seg nye ting.

3.      For min del er det selvfølgelig at det er en klinisk studie som har vært vanskelig å gjennomføre under Covid-19 som gjør at alt blir forsinket. Man er også avhengig av samarbeidspartnere. Det er også en utfordring at det er så mange andre ting man har lyst til å delta på som stjeler forskningstid, blant annet å avholde kongresser og ulike faglige forum. I tillegg har jeg hele tiden hatt 20% stilling i klinikken, noe som også stjeler av forskningstiden.  

4.      Være med familien: fotballtreninger, håndballtreninger, oppussing av hus og egen fysisk trening. Jeg prøver å ta fri i ferier, men pc’en blir lett med likevel… 

5.      Det har jeg ikke tid til J Prøver å få sett en fotballkamp i ny og ne.

 

Thomas Abel Woldeyesus
Thomas Abel Woldeyesus, foto privatFoto privat

1.      Jeg forsker på hoftebrudd, mer spesifikt de ustabile trokantære hoftebruddene (FPF). På ortopedisk avdeling ved Stavanger Universitetssykehus har vi en pågående klinisk studie hvor vi sammenlikner behandling med margnagle versus hofteprotese på pasienter som har pådratt seg ustabile FPF. Nesten 25% av de som får den tradisjonelle behandlingen med margnagle ved slike brudd får dessverre en eller annen komplikasjon postoperativt. På grunn av dette undersøker vi nå om vi kan oppnå bedre resultater for pasientene med introduksjon av hofteprotese som behandling ved disse kompliserte bruddene.

2.      Det kjekkeste er at jeg får tiden til å bli ekspert innen et område i ortopedien som jeg synes er interessant. Samtidig får jeg også muligheten til å treffe andre mennesker som forsker på liknende fagfelt og knytte kontakter.

3.      En av de store utfordringene med å være stipendiat med kliniske studier er at det krever mange ressurser. Det er mange kollegaer som må involveres for å få studien til å gå rundt i praksis. Ikke minst med tanke på oppfølging av pasientene som blir inkludert. Du må også sørge for å ha finansiering til å gjennomføre det du har planlagt.

4.      På fritiden trener jeg på gym. Jeg liker å reise og å gå på tur.

5.      En av de siste seriene jeg har sett på Netflix er «Top Boy». Overraskende god.