Allmennlegetreff på tvers av landegrenser

I forkant av den 22. nordiske kongressen i allmennmedisin som ble arrangert i Stavanger 21.-23. juni 2022 ble det avholdt en prekongress for allmennleger i spesialisering og inntil fem år etter ferdig spesialist. Temaet for prekongressen var kvalitetsarbeid og ble gjennomført i samarbeid med Senter for kvalitet i legetjenester (SKIL).
Guidet tur til Ullandhaugtårnet

De norske deltakerne fikk det godkjent som et klinisk emnekurs, og kurset var forhåndsgodkjent av Kvalitetsfondet i Den norske legeforening, slik at kursavgift ble dekket og praksiskompensasjon utbetalt etter gjennomført kurs. For de islandske allmennlegene er deltakelse på Nordic Congress of General Practice (NCGP) obligatorisk i spesialistutdanningen, så tilstrømmingen var spesielt stor fra Island. Totalt var det 62 deltakere, hvorav 22 fra Island og 20 fra Norge, fem fra Finland, fem fra Danmark og tre fra Sverige. I tillegg var det en deltaker fra følgende land; Slovakia, Frankrike, Portugal, England, Polen, Tyrkia og Kirgisistan. Legen fra Slovakia hadde satt seg i bilen og kjørt med hele familien til Rogaland, med et oppriktig ønske om å lære nordisk allmennmedisin bedre å kjenne, og ta med impulser hjem. Fem av deltakerne fra de ikke-nordiske landene fikk stipend fra Universitetet i Stavanger for å delta på både prekongress og hovedkongress.

Det var langt flere som ønsket å delta, men vi ønsket å skape trygge og fine rammer for unge leger, med gode diskusjoner i plenum, og satte derfor en forholdsvis lav grense for antall påmeldinger. De internasjonale deltakerne fikk tilbud om å besøke norske allmennpraksiser, og var på 1,5 times praksisbesøk på formiddagen den 20. juni. Det var 20 deltakere som ønsket dette, og 12 fikk ønsket sitt i oppfyllelse. Vi takker alle de gjestfrie norske allmennlegene som åpnet kontordørene sine og lot våre internasjonale kolleger få et innblikk i norsk primærhelsetjeneste!

Under kongressen presenterte en deltaker fra hvert av landene hvordan allmennmedisinsk helsetjeneste fungerer i sitt land (ja, det er store forskjeller!), og bruk av nasjonale og lokale kvalitetsindikatorer (fra svært mye i bruk til overhodet ikke). Vi diskuterte de ulike eksemplene, fordeler og mulige fallgruver, og forsøkte å sette søkelys på hva vi kunne kvalitetsforbedre i vår egen praksis. Leder i SKIL og forskere fra Antibiotikasenteret for primærmedisin (et nasjonalt kompetansesenter), og leder av Nordic Federation of General Practice bidro med faglig innhold. Universitetet i Stavanger stilte med flotte lokaler, og kurskomiteen smurte norske nistepakker som lunsj til deltakerne – og en skulle trodd disse fem legene aldri hadde gjort annet. Hjemmelagede kanelboller (150 boller med og uten laktose) ble dugnadsbakt og servert som kaffemat. Som prikken over i’en viste Stavanger seg fra sin beste side med sol fra nærmest skyfri himmel, og deltakerne fikk en flott guidet tur til Ullandhaugstårnet. Senere på kvelden fortsatte sosialisering med en bedre middag på bryggekanten i Vågen. Stafettpinnen for neste NCGP har gått videre til Finland, som også planlegger prekongress for allmennleger i spesialisering. Dette går av stabelen i 2024, dekkes av fond 2, og bør være en flott tur å planlegge for mange veiledningsgrupper eller smågrupper!