Preikestolkurset 2022

"Hei hå hei hei til arbeid skal vi gå" lyder det lystig fra kjellerstuen på Preikestolhytta en regnfull fredag i september. Nei, det er ikke et barnekor som synger, det er ......... allmennleger, psykiatere og fysioterapeuter som lystig stemmer i. Stemningen er god mens vi synger og marsjerer i takt på stedet, smilet sitter løst og skuldrene er avslappet.

9-10 september i år ble det arrangert kurs i egenomsorg og stress-regulering på Preikestolhytta. Målet med kurset var å få økt forståelse og innlæring av enkle stress-regulerende verktøy som vi som helsepersonell kan bruke for å håndtere egne daglig utfordringer og reaksjoner i krevende situasjoner, både på jobb og hjemme. Det er ikke bare for egen helse vi kan bruke dette, men også for å støtte mestring hos kronisk syke, og pasienter med krevende og komplekse problemstillinger. 

Det var Audun Myskja og Hanne Solfrid Berg som holdt kurset, og sjelden har vi opplevd mer engasjerte foredragsholdere.  Begge er utdannede allmennleger, men med stor interesse og faglig tyngde innen egenomsorg, stressmestring og musikkbasert miljøbehandling. Kurset vekslet mellom power-points, video og øvelser i praksis. Vi sang, vi marsjerte, vi "vekket opp kroppen" med å slå på muskulatur, vi utførte Silly Walks og vi "skrek i taushet" for å få ut frustrasjon og lette på trykket.

"Ta det med ro! Pust med magen!". Hvor mange av oss har ikke hørt det, og kanskje også sagt nøyaktig disse ordene? Ila helgen lærte vi at dette ikke var veien å gå for å få en person til å slappe av.

Vi lærte om musikk og rytme som nøkler til regulering og symptomlindring. Vi lærte om viktighet av pust, forskjellige teknikker og metoder for å puste bedre, og dermed kunne roe ned. 
Audun MyskjaAudun Myskja

Noen av deltakerne på kurset hadde allerede kjent at stresset som fastlege var for tøft og var i ferd med å selge hjemler og finne andre arbeidsplasser, mens andre meldte seg på kurset som forebygging. Det var en flott gjeng som deltok, folk delte lett av egne erfaringer, og samtalene var gode både i pauser og rundt matbordet. Været var dessverre ikke helt på vår side, så det ble ingen meditasjon i lotus stilling på toppen av Preikestolen, men et stille skrik på toppen ble det for de av oss som våget å trosse værgudene. 

Audun og Hanne arrangerer slike kurs regelmessig, nå sist på PMU. Er det et kurs du skal unne deg selv i fremtiden, anbefales dette.
Hanne Solfrid Berg Hanne Solfrid Berg

10 ting du bør gjøre hver dag, livet ut:
1 lære noe nytt
2 puste skikkelig
3 stå på ett bein
4 få opp pulsen i 20 sekunder
5 tøye hele kroppen
6 smile
7 godta livet som det er
8 være takknemlig
9 søke stillheten
10 gi noe til andre

Foto: Nina T. Wikene