Avtalespesialistordningen vil bestå - sannsynligvis

De regionale helseforetakene under ledelse av Helse Vest RHF har nylig avlagt rapporten «Utvikling og modernisering av avtalespesialistordningen» til Helse- og omsorgsdepartementet etter et oppdragsdokument fra departementet der foretakene i 2022 ble bedt om å utarbeide en omforent vurdering av hvordan avtalespesialistordningen kan brukes i spesialisthelsetjenesten på best mulig måte. Den sentrale helseforvaltningen har i flere år forventet at lege- og psykologspesialister som har driftsavtale med regionalt helseforetak skal være en fullverdig og integrert del av spesialisthelsetjenesten.
Finn Finsnes, foto privat

Avtalespesialistene utgjør en viktig del av den offentlige spesialisthelsetjenesten. I Helse Vest utfører avtalespesialistene nær en fjerdedel av alle polikliniske spesialistkonsultasjoner. En forskjell for pasienten, i den grad det er relevant, er at henvisningene til avtalespesialister ikke blir rettighetsvurdert etter Pasient- og brukerrettighetsloven. Dermed får pasienten ikke tildelt en tidsfrist for oppstart av behandling. En annen utfordring som myndighetene anfører er at det ikke er noe system for rapportering av hvor mange pasienter som får avslag på behandling hos avtalespesialist og hvor lenge ventetiden er. Imidlertid har de full kontroll på hvor mange konsultasjoner den enkelte lege har, inkludert hvor mange som er nyhenviste og hvilke prosedyrer som blir utført ettersom dette rapporteres til Helfo og til Norsk Pasient Register. Videre er pasientens egenbetaling ulik, ofte er det dyrere med konsultasjon hos avtalespesialist på grunn av forbruksmateriell som belastes.

Prosjektgruppen mener at alle pasientene må rettighetsvurderes for å utløse rett til behandling. Dette innføres nå til høsten innen psykisk helsevern gjennom nyordningen «En vei inn» der alle henvisninger skal til et vurderingsmottak før pasienten eventuelt får tilbud om hjelp (man kan regne med mange avslag), enten ved et DPS eller en avtalepsykiater. Det vil ikke lenger være mulig for henvisende lege å sende en henvisning direkte til en psykiater eller psykolog. En slik vurderingsenhet kan senere bli innført også for somatiske fag, eller at avtalespesialisten tildeles juridisk kompetanse til å rettighetsvurdere. Myndighetene har også de rette virkemidlene til å få balanse i pasientens egenbetaling slik at det blir harmonisert mellom sykehus og avtalespesialist gjennom takstendringer eller inkludering av all egenbetaling hos avtalespesialist i frikortgrunnlaget.

Rapporten gir klart uttrykk for helseforetakenes ønske om mer kontroll og styring av den enkelte avtalespesialist. Prosjektgruppen anerkjenner at avtalespesialistordningen har kvaliteter som samfunnet ønsker å ta vare på og videreutvikle. Vi representerer stabilitet og kontinuitet overfor pasienter og henvisende leger, leverer høy produktivitet av faglig god kvalitet.

Oppfølgingen av avtalespesialistene i Rogaland er i dag plassert hos Helse Vest, mens den enkelte spesialist har en samarbeidsavtale med et lokalt helseforetak (Helse Stavanger eller Helse Fonna). Dette samarbeidet som skal foregå mellom likeverdige parter er ikke alltid like aktivt. Intensjonen om samarbeidsmøter mellom fagmiljø i helseforetakene og avtalespesialistene synes ikke godt nok utnyttet. En må tilstrebe samarbeidsavtaler og felles møter som forener felles faglig forståelse og felles fagrevisjoner. Dette kan bidra til utviklingen av hensiktsmessige informasjons og pasientforløp. Følgelig er målsettingen en tettere faglig integrering mellom avtalespesialisten og lokalt helseforetak. Dette er også nødvendig for en enklere tilrettelegging av LiS utdanning i avtalepraksis, noe som er godkjent, men det er en del avklaringer som gjenstår før det iverksettes. Videre er det slik at i dag finansieres avtalespesialistordningen gjennom tilskudd fra Helse Vest og Helfo, dersom koblingen til Helse Stavanger eller Helse Fonna skal bli nærmere er det ikke unaturlig at også betalingsforpliktelsen overføres til det lokale helseforetaket.

Man kan gjerne konkludere med et ønske om at avtalespesialistordningen skal bestå, under forutsetning av tettere integrering mellom avtalespesialist og lokalt helseforetak.

Om mer byråkrati bedrer effektiviteten, kontinuiteten og kvaliteten kan synes tvilsomt.