Intervju med våre nyeste medlemmer i Kurskomitéen

Geir Helge Waaler Geir Helge Waaler

kommer fra rundt omkring. En oppvekst med mye flytting, både inn og utland. Fra 13 års alder var basen Askøy/Bergen. Jobber som fastlege ved Nytorget legesenter i Stavanger med bistilling ved sentrum helsestasjon og bistilling i Sør-Rogaland Overgrepsmottak.

Gift med Bjørnar Gundersen, som er avdelingsleder på skole og lokalpolitiker i Stavanger (Ap). Vi har ingen barn, men en flott flat coated retriever. Geir Helge startet i kurskomitéen 1. september 2023 og var med på første møtet i Kurskomitéen 3. oktober hjemme hos leder for Kurskomitéen, Nina.

 

Hvorfor begynte du i kurskomitéen, Geir Helge? Jeg fikk forespørsel og tenkte at dette er et spennende verv hvor man får være med å lære, men også påvirke prosessene inn mot kurs. 

 

Hva er et godt kurs? Et godt kurs er et kurs som engasjerer, som gir god innsikt i oppdatert kunnskap og som har rom for diskusjon rundt spennende kasuser. P.s. et godt kurs må også ha god mat😋

 

Hva er det beste kurset du har vært på? Kurs i Sexologi. Det var litt tilfeldig at jeg havnet på dette kurset. Kurset var bra og ikke minst viktig da dette er et tema som man ikke hadde i særlig grad på studiet, men som man i mye større grad møter i jobben som fastlege. Spesielt temaer om kjønnsinkongruens var nyttig.

 

Hvorfor valgte du å bli lege? 

Jeg har hele livet likt å snakke og reflektere med mennesker. Dette, i kombinasjon med interesse for kunnskap, gjorde legeyrket og ikke minst jobben som fastlege ideelt.

 

Hva er det beste med å være lege? 

Muligheten til å hjelpe mennesker videre i livet, hjelpe dem til å leve en litt bedre versjon av seg selv. Enten det er pga medikamenter som bedrer livskvaliteten eller om det er via samtaler og kognitive verktøy. 

 

Du er jo allmennlege; er det et medisinsk felt som du interesserer deg ekstra for? 

I starten av karrieren min var jeg nok mest fenget av indremedisin og startet LIS løp ved Kongsberg sykehus. Etterhvert som jeg har jobbet lenge som fastlege, har jeg blitt mer og mer interessert i potensialet som ligger i å påvirke mennesker til bedre helse i forebyggende forstand, både ved fysisk og psykisk trening og andre livsstilsråd. 

 

Har du noen hobby (utenom kurskomitéen)? Jeg synger i kor, som på merkverdig vis alltid gjør den slitne, stresset legen som kommer hjem fra jobb mer glad, opplagt og energifull. Om vinteren er det ingenting som er mer deilig enn en god tur på langrenn. Oppussing og interiør deler jeg med ektemann. Følg oss gjerne på @villastavanger på Instagram.

Jeg er også engasjert i menighetsråd og sitter som andre vara til Stavanger Bispedømme. Her er det kampen for en inkluderende og åpen folkekirke som har engasjert meg.

 

Favorittmat?

Jeg er generelt veldig glad i mat og elsker variasjon. Å definere en rett er vanskelig og da blir det fort det man elsket som barn. På bakgrunn av min oppvekst, blant annet i Indonesia, har Satay alltid vært en favoritt. Grillet kjøtt på spyd servert med fantastisk peanøttsaus. 

 

Favoritt feriested? 

Aitutaki, Cook Island. En fantastisk stillehavsøy.

 

Favoritt sport? 

Langrenn 

 

Er det noe annet du har lyst å formidle leserne? 

Ta vare på egen helse ved å alltid ha lystbetonte prosjekter og planer. Unngå perfeksjonisme og øv på å akseptere å være uperfekt. Vi leger har en høy tendens til perfeksjonisme, og som gruppe tror jeg dette er årsaken til at mange sliter seg ut.

 

Stine Lise Syversen Kvinnsland Stine Lise Syversen Kvinnsland

kommer fra Stavanger og er ansatt som fastlege ved Kvernevik legesenter. Forhåpentligvis snart gift med Eirik Lunde Løfsgaard og har 3 små barn. Stine Lise startet i kurskomitéen 1. september 2023 og var med på første møtet i Kurskomitéen 3. oktober hjemme hos leder for Kurskomitéen, Nina.

Hvorfor begynte du i kurskomitéen, Stine Lise?  Jeg liker å engasjere meg og har en periode i studietiden og nå som helsestasjonslege arrangert kurs. Dette er veldig givende og ikke minst sosialt.

Hva er et godt kurs? Et godt kurs er godt faglig og sosialt påfyll. Det å dra på kurs gir en boost i den travle hverdagen og man får møte kolleger i spesialiteter på kryss av tvers i Norge. Det å komme tilbake på kontoret med ny kunnskap gir en ekstra motor i hverdagen.

Hva er det beste kurset du har vært på?  Det må ha vært på et tropemedisinsk kurs i Odense, Danmark, hvor vi deltok i forbindelse med utveksling til India. Det var inspirerende og ikke minst ga der oss et innblikk, både medisinsk og kulturelt, på hva vi hadde i vente. 


Hvorfor valgte du å bli lege? Kanskje litt klisjé, men som barn reiste vi mye med min familie ut i den store verden. Vi reiste til destinasjoner hvor det enda ikke var mye turisme og vi fikk bo tett på befolkningen i både Afrika, Asia, Karibien og Stillehavet. Jeg fikk fort oppleve hvor store forskjeller det er i verden og bare så enkelt som skolegang, tilgang til medisiner, helsehjelp og mat ikke var en selvfølge. Da ble drømmen å jobbe som lege i den store verden når jeg ble voksen. 

Hva er det beste med å være lege? Det beste med å være lege er å forsøke å hjelpe og veilede pasienter i sårbare situasjoner i livet. Som fastlege er det fantastisk å kunne følge pasienter over lengre tid.

Du er jo allmennlege; er det et medisinsk felt som du interesserer deg ekstra for? 
Barn og unge! (Pediatri) Dette er et fagfelt jeg virkelig brenner for, spesielt forebyggende tiltak i tidlig alder. 

De unge er jo fremtiden og jeg tenker at hvis man får inn mer ressurser helt ned i barnehagealder kan man virkelig på sikt klare å forebygge somatiske og psykiske lidelser som vi nå følger hos våre voksne pasienter i helsevesenet.

“It takes a village to raise a child”! Dette må vi ikke glemme i den travle hverdagen.

Som lege er det å ha barn og unge som pasienter det som gjør hverdagen fargerik. Man må være oppfinnsom og ha lek med i forløpet for å få ting til å fungere. Det er helt uslåelig når en ungdom med hettegenseren helt ned til nesetippen i starten av en konsultasjon til slutt ender med å gi øyekontakt, går i dialog med lengre setninger og til slutt viser frem et smil.  Det gir virkelig en god fastlege dag. 

Har du noen hobby (utenom kurskomitéen)? Jeg har mange baller i luften og trives godt både på land, i vann og på fjellet, men en kopp kakao med ekstra mye krem på toppen av en fjelltopp med familien og gode venner overgår det meste.

 

Favorittmat? Er det lov å si sjokolade?

Favoritt feriested?  Nepal

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese? Jeg har ikke så mye ro i meg til å lese i den travle hverdagen, men har for ikke så lenge siden lest “Do no harm“ av Henry Marsh.  Den var inspirerende.

Favoritt sport?  Tennis, isbading og løping.
 

Er det noe annet du har lyst å formidle leserne?

Håper vi sees på kurs:)