Prosjekt barn - Barneønske på is…

Morslykke i voksen alder? Intet problem, sier medisinere. Men kvinnene må huske å fryse ned sine egg til riktig tid! For de fleste kommer dog idéen for sent…
India-10-600x399

”En eggcelle er som et jordbær; full av vann og derfor svært utsatt. For å holde disse ”friske” lenger enn naturen har ment, må man glasere dem og fryse dem ned”, forklarer Jörg Puchta, reproduksjonsmedisiner i München som driver ”Kinderwunsch Centrum” i München (http://www.kinderwunsch-centrum-muenchen.de/englisch/home).

Et nytt tilbud innen forplantningsmedisin er ”Social freezing”. Teknikken muliggjør at kvinner som av sosiale og ikke medisinske grunner kan forskyve tidspunktet for sine fødsler. Dermed kan fødslene planlegges i forhold til karriere og funn av den ideelle partner, m.a.o. ”Mister Right” og ikke ”Mister Right Now”.

Metoden ble utviklet for kvinner som fikk kreft i fertil alder. Hensikten var å beskytte eggcellene for å bli skadet av cellegift. Etter gjennomgått behandling og helbredelse av kreften, kunne kvinnene bli gravide ved In Vitro Fertilisering (IVF).

Alderen er eggstokkenes største fiende. Ved fødselen har et pikebarn rundt 400.000 sovende egg i eggstokkene, men med tiden oppstår skader på cellene og DNA. Mange kvinner ignorerer følgene: En kvinne på 25 år har 75% sjanse til å bli ønsket gravid innen ett år. Ved 45-års alder er muligheten sunket til 2%.

En ny teknikk gir nye muligheter: Kvinnen kan i unge år ta eggceller ut fra eggstokkene og legge de på is. Etter forbehandling med hormoner stimuleres eggstokkene til å modne tallrike follikler med egg. Så suges 5-20 av disse ut med en nål under narkose. Etter rensing med enzymer fryses disse og lagres ved minus 196 grader Celcius. Når tiden er moden befuktes eggene med IVF og 2-3 settes inn i livmoren.

”Barneønske oppstår i dag ofte midt i 30 årene etter karriere- og partnervalg” sier Klaus Diedrich, Leder av Kvinneklinikken i Lübeck. Om man ønsker å sette det biologiske ur på vent, må man åpne lommeboken. Man må innstille seg på 3-4 behandlinger som hver koster 3.000 euro. I tillegg kommer fryselagringen på 240 euro per år. IVF-prosedyren når barneønsket har oppstått kommer på 2.000 euro. Jo yngre kvinnene er, dess lettere er det å få ut mange egg og ideelt sett bør dette derfor skje mens kvinnen er i midten av 20-årene.

Både i Sverige og Danmark kan single kvinner få frosset ned egg, men i Norge er dette foreløpig bare tillatt dersom det kan begrunnes medisinsk. Men ”Alle fertilitetsklinikker kommer til å ha dette tilbudet om 10 år” spår Ulf Zackrisson, gynekolog og medeier av Göteborgs Kvinnoklinikk. Når kommer Norge etter? Dette skulle være etisk uproblematisk ettersom det er selvdonasjon og at man ikke fryser ned ”liv” slik befruktede egg kan oppfattes.

Sitert fra: Claudia Gottsling i Focus Nr 41/2013br

Av Dag Malm