Studere medisin i Bulgaria

I Bulgaria har vi studenter i Sofia.
Sofia
Foto: Abdullah Khalil

Sofia

Omgitt av viltvoksende parkområder, ligger Sofia – hovedstaten og den største byen i Bulgaria med ca 1,2 millioner innbyggere. Byen ligger ved foten av det populære skifjellet Vitosha. Sofia har en lang historie som strekker seg over syv årtusener. Byen er dermed en av Europas eldste byer.

Sofia er en by fylt med innrykk, og at byens største attraksjoner ligger så samlet at man kan rusle mellom dem er et stort pluss for å utforske byen. I de gamle bydelene kan man vandre rundt i hyggelig markeder. Både i de gamle bydelene og de nyere bydelene kan man finne utesteder og kafeer som det er mange av, her finnes det også steder som har åpent 24 timer i døgnet – dermed er det åpent for lange kvelder og moro!

I Sofia finnes det mange reisemuligheter, man kan blant annet ta seg en kjøretur til Istanbul (5-6 timer), Thessaloniki (5 timer) eller reise innlands til Varna eller Burgas som ligger ved Svartehavet.

Universitet i Sofia

Det medisinske universitet i Sofia er det eldste universitetet for høyere utdanning i hele Bulgaria, grunnlagt i 1917. Universitet tilbyr medisin (6 år), odontologi (6 år) og farmasi (5 år). Per dags dato er det ca. 3700 medisinstudenter og ca. 1500 tannlegestudenter. Studentene kommer fra ulike nasjoner over hele verden, så her kan man bli kjent med studenter fra hele verden og få opplevd flere ulike kulturer.

Studiet

Medisinstudiet er delt opp i 3 deler. Den første delen består av preklinisk arbeid. Her bygger man opp den fundamentale biologiske og medisinske kunnskapen. Her er man mye på den prekliniske delen av universitet og har ingen pasientkontakt. Her har man blant annet anatomi, biologi og fysiologi osv.

Den andre delen er den kliniske delen, som starter på 3.-året. På 3.-året starter man med å ha pasientkontakt og har flere fag som er rettet mot det kliniske, f.eks. kirurgi og indremedisin. Man har også fag som farmakologi, mikrobiologi og patofysiologi.

Fra med 4.-året har man et system som kalles blokksystem, det vil si at man har ett fag i 1-4 uker og deretter har eksamen i det faget før man begynner med ett nytt fag. Her er man på ulike avdelinger på forskjellige sykehus som er spredt rundt om i byen. Så det blir mer reising rundt omkring i byen.

Den tredje delen er den avsluttende delen. Der har man har 5 avsluttende eksamener i indremedisin, kirurgi, pediatri, fødselshjelp og gynekologi og hygiene og økologi.

Etter man har fullført disse eksamenene, så er man ferdig med studiet. Gratulerer!

Hvordan komme seg til Sofia

For å komme seg til Sofia finnes det flere ulike flyruter, men dessverre ingen direkteflyvninger. Alle flyrutene har en mellomlanding, her kan du velge å mellomlande i flere ulike byer som Amsterdam, Paris, Istanbul, Warsawa, Berlin og mange andre byer. Den korteste ruten er på ca. 6 timer, men den lengste kan være i over 1 dag, så her kan man velge som man vil.

Prisene varier, men kan komme på alt fra 1000 kr til 2500 kr tur-retur.

Transport i Sofia

Kollektivtransporten er godt bygget, og man kan komme seg overalt i byen. Den består av undergrunnsbanen, Sofia metro, busser, sporvogner og trolleybusser. Om man ikke har lyst til å bruke kollektivtransporten så kan man bruke taxi. I Sofia finnes det taxier overalt, dette er ikke dyrt, det koster omtrent 3-5 kr per kilometer og en oppstart pris på ca. 4 kr.

Å bo i Sofia

I Bulgaria brukes det Bulgarske Leva hovedsaklig, men det kan brukes euro i tillegg.

Matvarer og shopping er billig i Sofia, og å spiste ute på en Resturant kan koste alt fra ca. 70 kr til 150 kr for et måltid inkludert drikke.

Leien varierer en god del, det kommer an på bosituasjonen, om du bor alene eller med flere. Det kan variere fra 2000 kr til 7000 kr. En ett soveroms leilighet ligger på rundt 3000-4500 kr, det kommer an på lokalisasjon og standard.

Om du har noen spørsmål så er det bare å ta kontakt med oss!

Ta gjerne kontakt med oss!

Lurer du på noe mer eller ønsker å få nærmere innblikk ​i studiehverdagen? Ta kontakt og snakk med en av våre utenlandsstudenter!